Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fukušima má ďalší problém, namerali rádioaktívny plyn!

Fukušima
Fukušima

TOKIO - V poškodenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-I namerali dnes rádioaktívny plyn súvisiaci so štiepením, čo naznačuje možný nový problém v jednom z jej reaktorov. Do reaktora preto vstrekli látku, ktorá spomaľuje štiepne reakcie, informovala prevádzkujúca spoločnosť Tepco.

Plyn v reaktore naznačuje prítomnosť rádioaktívneho xenónu, ktorý môže byť vedľajším produktom neočakávaného nukleárneho štiepenia. Ako preventívne opatrenie zaviedli dovnútra prostredníctvom chladiaceho potrubia kyselinu boritú.

Spoločnosť Tepco zdôraznila, že v reaktore nedošlo k nárastu teploty, tlaku ani úrovne radiácie a že objavenie xenónu závažne neovplyvní úsilie udržať reaktor chladným a stabilným. Mimo objektu rovnako nezaznamenali žiaden únik žiarenia.

Hovorca japonského úradu pre jadrovú bezpečnosť uviedol, že odhalenie plynu pravdepodobne nenaznačuje vážny problém, príčina je však predmetom vyšetrovania.

Elektráreň Fukušima-I bola v marci miestom najhoršej jadrovej katastrofy od černobyľskej havárie v roku 1986. Komisia japonskej vlády minulý týždeň uviedla, že bezpečné vyradenie elektrárne z prevádzky potrvá najmenej 30 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu