Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V elektrárni Fukušima nehrozí žiadne riziko, tvrdí Tepco

Elektráreň Fukušima
Elektráreň Fukušima (Zdroj: SITA)

TOKIO - Prevádzkovateľ japonskej jadrovej elektrárne Fukušima-I dnes poprel, že by v elektrárni zasiahnutej cunami dochádzalo k problematickým jadrovým reakciám. Informoval, že rádioaktívny plyn v jednom z poškodených reaktorov pochádza zo spontánneho štiepenia, ktoré sa vyskytuje v ktoromkoľvek odstavenom reaktore.

Prevádzkovateľ, spoločnosť Tokyo Electric Power Co. (Tepco), tento týždeň zistila prítomnosť rádioaktívneho xenónu, ktorý môže byť vedľajším produktom neočakávaného nukleárneho štiepenia. Ako preventívne opatrenie zaviedli dovnútra prostredníctvom chladiaceho potrubia kyselinu boritú.
      
Podľa dnešného vyjadrenia Tepco ďalšia podrobná prehliadka zistila, že xenón je produktom chemického prvku curium - čo je zložka jadrového paliva - ktorý vyvoláva spontánne štiepenie.
      
Elektráreň poprela akýkoľvek problém vnútri reaktora druhej jednotky, kde nedošlo k zmene teploty ani tlaku. Zdôraznila, že nedávno nainštalovaný oveľa citlivejší monitor iba zistil xenón, ktorý tam bol celý čas prítomný.
      
Fukušima-I bola v marci miestom najhoršej jadrovej katastrofy od černobyľskej havárie v roku 1986. Komisia japonskej vlády minulý týždeň uviedla, že bezpečné vyradenie elektrárne z prevádzky potrvá najmenej 30 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu