Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Maďarsku prešetria vypúšťanie rádioaktívneho jódu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: humanillnesses.com)

BUDAPEŠŤ - Maďarský úrad pre atómovú energiu ustanovil komisiu, ktorá má prešetriť vypúšťanie väčšieho než obvyklého množstva rádioaktívneho jódu 131 z miestneho inštitútu izotopov do ovzdušia. Informovala o tom dnes agentúra MTI. Zvýšenú úroveň rádioaktivity nameralo sedem európskych krajín vrátane Slovenska a Česka.

"V nukleárnom obore musia byť stanovené závery pre každú mimoriadnu udalosť," povedal šéf maďarského úradu pre atómovú energiu József Ronak. Členmi komisie budú okrem iného zástupcovia úradu pre atómovú energiu a vedenie inštitútu izotopov.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo štvrtok oznámila, že zdrojom zvýšenej úrovne rádioaktívneho jódu bol inštitút izotopov v Csillebérku neďaleko Budapešti. MAAE tiež uviedla, že namerané hodnoty sú extrémne nízke a že neznamenajú pre populáciu žiadne nebezpečenstvo.

Šéf inštitútu József Környei už skôr povedal, že udalosť nepovažuje za mimoriadnu. "Určité množstvo sa vypúšťa stále. V tomto prípade to bolo viac, ako sa čakalo," uviedol.

Množstvo vypusteného rádioaktívneho jódu inštitút navýšil v prvej polovici tohto roka. Uvoľňované množstvo bolo ale podľa Környeiho stále pod povolenými limitmi.

Izotop jódu 131 je využívaný na lekárske účely, najmä na liečbu ochorení štítnej žľazy. V Európskej únii sa izotop okrem Maďarska vyrába ešte v Poľsku, Holandsku, Belgicku a Francúzsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu