Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najbohatší Ír vyhlásil bankrot: Z 5 miliárd mu nezostalo nič!

Seán Quinn
Seán Quinn (Zdroj: Eric Luke/The Irish Times)

BELFAST/BRATISLAVA - Podnikateľ a bývalý magnát Seán Quinn (64) bol nútený v piatok na súde vyhlásiť osobný bankrot. Najbohatší Ír, ktorý ešte nedávno vlastnil majetok vo výške takmer piatich miliárd eur, dnes nemá ani na splatenie dlhov.

Súd v severoírskom Belfaste Quinnovej žiadosti o osobný bankrot vyhovel po tom, čo jeho právny zástupca John Gordon uviedol, že jeho klient má v súčasnosti k dispozícii iba 50-tisíc libier (cca 58-tisíc eur) aktív, žiadny príjem a žije z penzie vo výške 10-tisíc libier (približne 11 700 eur) ročne. "Urobil som všetko, čo bolo v mojich silách, aby som zabránil tomuto drastickému rozhodnutiu," nechal sa počuť zruinovaný miliardár.

O svoje imanie Quinn podľa agentúry Reuters prišiel investíciami do akcií Anglo Irish Bank, ktorá bola obeťou hypotekárnej krízy v Írsku. Vlani sa banka premenovala, no dovtedy do nej Dublin nalial vyše 29 miliárd eur cez štátnu pomoc. Inštitúcia si však nárokuje ďalších 2,9 miliardy eur, ktoré jej dlhuje Quinnova rodina. Podľa bývalého magnáta je však "drvivá väčšina dlhu sporná".

Quinn začal s podnikaním v roku 1973 na svojej rodinnej farme v Derryline. Zameral sa na ťažbu nerastných surovín a investoval do výroby skla a plastov. Neskôr sa jeho impérium rozrástlo o sieť hotelov či poisťovňu. V rokoch 2008 a 2009 investoval milióny eur na Ukrajine a v Rusku a Quinn Group zamestnávala až 5500 ľudí.

Jeho pád sa začal v roku 2008, keď  regulačné orgány udelili poisťovni Quinn Insurance pokutu 3,25 milióna eur a Quinnovi osobne 200-tisíc eur. Cez rôzne úvery totiž prelieval peniaze z jednej svojej firmy do druhej. Tým už vtedy financoval nákup akcií Anglo Irish Bank. Napísal denník SME.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu