Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poplach v eurozóne: Situácia vo Francúzsku je alarmujúca!

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Francúzsko je neschopné rýchlej ekonomickej adaptácie a nevalné zdravie jeho hospodárstva by malo v eurozóne rozoznieť poplašné zvony. Francúzska ekonomika je na tom z krajín s najvyšším ratingom zďaleka najhoršie, konštatovala štúdia bruselského inštitútu Lisabon Council, ktorá skúmala celkové ekonomické zdravie a jeho pokroky v 17 krajinách menovej únie.

Správa "Euro Plus Monitor" umiestnila Francúzsko na 13. priečku z hľadiska celkového zdravia ekonomiky, kde sa hodnotí rastový potenciál, zamestnanosť alebo spotreba, a na 15. miesto v hodnotení ekonomickej adaptácie, kam sa zahŕňa zníženie rozpočtových deficitov a obmedzovanie rastu nákladov na pracovnú silu. Na najvyššie priečky u oboch meraní správa zaradila Estónsko.

"Z hľadiska väčšiny kritérií pre hodnotenie pokroku v správe Euro Plus Monitor sa Francúzsko nachádza bližšie Španielsku a Taliansku ako iným krajinám s ratingom AAA, teda Nemecku, Rakúsku a Holandsku," konštatuje správa.

Štúdia zosilňuje obavy z toho, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny pôjde rovnakou cestou ako Taliansko a Španielsko. Tie sa v posledných mesiacoch dostali pod silný tlak finančných trhov a sú ohrozené dlhovou krízou, ktorá vznikla vlani v Grécku.

Náklady Francúzska na obsluhu dlhov postupne rastú a včera výnos štátnych dlhopisov s desaťročnou splatnosťou dosiahol 3,46 percenta. To je takmer maximum od zavedenia eura a viac ako dvojnásobok výnosu obdobných nemeckých dlhopisov.

"Zo šiestich krajín eurozóny s ratingom AAA je Francúzsko na zďaleka najnižšom mieste z hľadiska základného zdravia," uviedla správa podľa agentúry Reuters. "To je príliš priemerný výsledok na krajinu, ktorá si chce udržať miesto v tejto elitnej skupine ... Pre Francúzsko by mali znieť poplašné zvony."

Francúzsko sa v poradí celkového zdravia umiestnilo len tesne nad Talianskom, Portugalskom a Gréckom, ale pod Španielskom. Za veľký problém správa označila slabú konkurencieschopnosť a udržateľnosť terajšej podoby verejných financií. Paríž je potom z menovej únie úplne najhorší, čo sa týka vládnych výdavkov.

V schopnosti adaptácie malo Francúzsko pod sebou len Nemecko a Rakúsko, správa ale poukázala na to, že zatiaľ čo tieto dve krajiny už potrebné zmeny uskutočnili, Francúzsko je nečinné. "Krajiny, ktoré sú v základe tak zdravé ako Nemecko, nemajú takú potrebu sa adaptovať. Pre krajinu s tak značnými problémami ako Francúzsko vyvoláva absencia adaptácie obavy," uvádza správa.

Analytici podľa Reuters poukazujú na to, že finančné trhy už z hľadiska cien poistiek proti insolvencii CDS a výnosov dlhopisov hodnotia Francúzsko výrazne pod kategóriou AAA, kde sú meradlom Nemecko a Británia. Ratingové agentúry tak podľa nich majú u Francúzska so znížením ratingu už oneskorenie, čo sa dá vysvetliť obavami agentúr po útokoch európskych činiteľov na ne za ich minulé znižovanie štátnych ratingov. Agentúry sa tiež podľa analytikov obávajú, že keby znížili Francúzsku rating, vyvolalo by to novú vlnu dlhovej krízy s nepredvídateľnými následkami až po rozpad eurozóny.

Správa predpokladá, že reformy, ktoré by francúzsku ekonomiku rozvinuli, neprídu skôr ako po prezidentských voľbách v priebehu budúceho roka. "Francúzsko musí obmedziť vládnu spotrebu, zlepšiť vyhliadky vzdelania, najmä pre imigrantov, a lepšie využívať talentovanú pracovnú silu," píše štúdia a dodáva, že reformy budú musieť byť buď rýchle, alebo veľmi dôrazné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu