Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Priveľké cunami boli priamou príčinou nehody vo Fukušime

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Prívalová vlna cunami väčšia ako sa očakávalo, bola priamou príčinou najhoršej jadrovej katastrofy v dejinách Japonska. Vo svojej prvej oficiálnej správe to dnes uviedla spoločnosť TEPCO, prevádzkovateľ poškodenej japonskej atómovej elektrárne Fukušima-I.

Z Fukušimy-I uniká rádioaktívny materiál odvtedy, ako bola 11. marca vážne poškodená ničivým zemetrasením a následnými cunami. Trinásťmetrová vlna bola vyššia, než spoločnosť TEPCO brala do úvahy. "Výsledkom bolo, že sme neboli schopní podniknúť opatrenia proti nehode v jadrovej elektrárni Fukušima-I a nemohli sme zabrániť, aby reaktorové jadrá utrpeli trvalé poškodenie," uviedla firma v predbežnej správe o vyšetrovaní jadrovej katastrofy.

Podľa správy zemetrasenie s magnitúdou 9,0 nebolo priamou príčinou toho, že kľúčové zariadenia v elektrárni prestali fungovať, ale "súbežnú stratu početných bezpečnostných funkcií" zapríčinili záplavy spôsobené ničivými cunami". Výpadok elektriny a zlyhanie chladiacich funkcií viedli k roztaveniu jadra v reaktoroch 1, 2 a 3. Séria požiarov a výbuchov vyvolali masívne uvoľnenie rádioaktívnych látok do okolia. Oblasť muselo opustiť približne 87.000 miestnych obyvateľov.

Viceprezident TEPCO Masao Jamazaki vyhlásil, že obsluha elektrárne podnikla "v tom čase najlepšie možné opatrenia". Jamazaki však podľa agentúry Kjódo takisto priznal, že iný názor má poradný výbor zriadený spoločnosťou. Výbor dospel k záveru, že bezpečnostné opatrenia v jadrovej elektrárni boli "nedostatočné", čo tiež zohralo úlohu pri katastrofe.

TEPCO plánuje vypracovať záverečnú správu do polovice roka 2012, pričom tretia strany, ktorá skúma príčinu jadrovej pohromy, tiež vydá predbežnú správu ešte v priebehu tohto mesiaca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu