Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z Fukušimy uniklo dvakrát viac žiarenia, ako sa predpokladalo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO/WASHINGTON- Z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima-I v Japonsku mohlo uniknúť viac ako dvojnásobok množstva rádioaktívneho žiarenia odhadovaného japonskou vládou. Vyplýva to zo štúdie európskych a amerických vedcov, na ktorú sa dnes odvolala tlačová agentúra Bloomberg.

Elektráreň prevádzkovanú spoločnosťou TEPCO vážne poškodilo 11. marca zemetrasenie a následné cunami. Agentúra pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť (NISA) v júni informovala, že z nej bezprostrednej po katastrofe uniklo 15.000 terabecquerelov cézia 137.

Podľa autorov štúdie zverejnenej v časopise Atmospheric Chemistry and Physics Journal to však mohlo byť až 35.800 terabecquerelov. Je to 42 percent množstva, ktoré uniklo z Černobyľu v roku 1986 pri najhoršom civilnom jadrovom nešťastí v histórii. Z Fukušimy zrejme začali unikať rádioaktívne prvky ešte pred príchodom cunami a asi 45 minút po zemetrasení s magnitúdou 9,0, čo je tiež v rozpore údajmi vlády.

"Skorý nástup emisií je zaujímavý a môže naznačovať poškodenie štruktúry reaktorov počas zemetrasenia," píše sa v štúdii.

NISA je podľa svojho hovorcu Tadašiga Koitabašiho však aj naďalej presvedčená, že zemetrasenie nespôsobilo významné škody na zariadení. K štúdii sa odmietol vyjadriť.

NISA a TEPCO pripisujú vinu za poškodenie elektrárne cunami, ktoré zaplavilo záložné generátory, čo spôsobilo kolaps chladenia troch spustených reaktorov. Následné výbuchy spôsobili únik žiarenia do atmosféry.

Cézium 137 je nebezpečné pre ľudské zdravie, pretože tento rádioaktívny izotop má polčas rozpadu 30 rokov. Autori štúdie tvrdia, že takmer pätina spadu cézia 137 sa dostala nad Japonsko, zvyšok odniesli vetry nad Tichý oceán.

Japonská vláda odhaduje, že oblasti okolo elektrárne Fukušima-I môžu byť neobývateľné po dobu najmenej dvoch rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu