Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kaddáfímu sa podlizoval princ Charles: Volal ho "Vaša excelencia"!

Charles Kaddáfímu dával najavo svoju priazeň
Charles Kaddáfímu dával najavo svoju priazeň

PRAHA - Britský princ Charles (62) chcel v roku 2007 pomôcť bývalému premiérovi Tonymu Blairovi utužiť vzťahy s Líbyou. Keby vedel, akú hanbu z pochlebovačných listov určených Kaddáfímu bude mať, asi by si ich odpustil.

V listoch, z ktorých jeden zo 7. júna 2007 vlastní denník The Times, oslovuje Charles bývalého líbyjského vodcu "Vaša Excelencia" a všemožne sa mu snaží naznačiť priazeň. Chválil ho napríklad za boj s AIDS a pomoc kresťanom: "Vaša Excelencia, len som Vám chcel napísať, ako som nadšený vývojom v tejto oblasti."

Charles list napísal len týždeň po Blairovej návšteve u Kaddáfího. Na posledné týždne svojho volebného obdobia sa v severoafrickej krajine snažil dohodnúť podmienky pre Britániu ohľadom ropy a obranných zmlúv.

"Vtedy nebol jediný dôvod, prečo s ním ďalej nespolupracovať. Obzvlášť keď bol Blair zodpovedný za presvedčenie Kaddáfího, aby sa vzdal chemických a jadrových zbraní a upustil od terorizmu," obhajoval správanie Spojeného kráľovstva hovorca Tonyho Blaira.

Veľká Británia však nebola jedinou krajinou, ktorá sa snažila s Líbyou udržať priateľské vzťahy. Kaddáfího dobrým priateľom bol aj Silvio Berlusconi. Talianskemu premiérovi nedávno zosnulý diktátor napísal v auguste list, aby zastavil intervenciu NATO, ktorá pomáhala povstalcom v boji proti líbyjskému režimu. Nie je však jasné, či sa list dostal do Berlusconiho rúk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu