Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vražda Kaddáfího je v poriadku, svet je bez neho lepší, tvrdí Šebej!

Kaddáfího mali pred smrťou zbiť aj zneuctiť
Kaddáfího mali pred smrťou zbiť aj zneuctiť

BRATISLAVA - Servítku pred ústa si dnes nebral nezávislý poslanec a šéf zahraničného výboru František Šebej. Zabitie líbyjského lídra Muammara Kaddáfího je podla neho v poriadku. Okolnosti jeho smrti sú primerané tomu regiónu, tvrdí. Podľa neho nemožno očakávať, že teraz na jeho miesto nastúpia "humanisti a demokrati".

"Bol to sociopat, podporovateľ terorizmu, ktorý mal na svedomí mnoho životov. Svet je bez Kaddáfího lepší," povedal Šebej. To, že ho zabili, je podľa jeho slov v poriadku. Okolnosti smrti Kaddáfího, ktorý na čele severoafrickej krajiny stál 42 rokov, sú primerané tomu regiónu, myslí si.

Poslanec sa naopak pozastavuje nad mnohými komentátormi, ktorí sa nad smrťou Kaddáfího pohoršujú. "Mne to pripadá krajne pokrytecké. Čo čakali od toho regiónu? Čo čakali od tých povstalcov, z ktorých je mi úplne jasné, že časť patrí k štruktúram Al-kájdy, ktorí chodia vraždiť civilov do Iraku ako džihádisti. Čo čakali od tej ťažko opísateľnej zostavy, že to budú humanisti a demokrati?" pýta sa Šebej.

Otázka podľa neho je aj to, či tí, čo ho zabili, budú lepšími správcami Líbye ako on. "Ja mám skôr o tom pochybnosti," hovorí. Pre Líbyu by podľa poslanca bolo najlepšie, keby sa situácia v krajine stabilizovala a keby tam vznikla vláda, ktorá by ďalej spravovala krajinu bez zbytočného násilia a krviprelievania.

"Ale je celkom pravdepodobné, že prepuknú dlho dusené a tradičné historické konflikty medzi jednotlivými kmeňmi. V Líbyi je strašne veľa ručných zbraní, každý je ozbrojený. Nie je to homogénna krajina," upozorňuje Šebej. Ako dodal, budúcnosť Líbye je tak veľmi nejasná. Predstavy o tom, že v krajine začne rozkvitať demokracia západného typu, rešpektovanie základných práv a liberálnych hodnôt, sú podľa Šebeja naivné.

Veľké ilúzie si poslanec nerobí ani o Tunisku, kde sa uskutočnili voľby do ústavodarného zhromaždenia. Tie sú podľa šéfa slovenskej diplomacie Mikuláša Dzurindu veľkým víťazstvom demokracie a občanov Tuniska, ktorí zvrhnutím autoritatívneho režimu začali tzv. Arabskú jar.

Voľby, v ktorých zvíťazili islamisti, boli slobodné a nezmanipulované aj podľa Šebeja. "Otázka je, či demokracia znamená aj slobodnú liberálnu spoločnosť," kladie si ďalšiu otázku.

Šebej očakáva, že v Tunisku, ktoré je relatívne slobodná spoločnosť s veľkým podielom žien na verejnom živote, sa objavia prvky islamského štátu a povedie to k obmedzovaniu práv žien, ľudí inej viery a neveriacich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu