Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Smrtiaci spánok: Dievča (24) pri zdriemnutí zomrie!

Emma s priateľom Zobraziť galériu (2)
Emma s priateľom (Zdroj: hotspot media)

LONDÝN/BRATISLAVA - Emma Chellová z anglického Cheadle si nemôže zdriemnuť iba tak z rozmaru. Trpí zriedkavým ochorením, ktoré by ju pri nečakanom zaspaní zabilo. Hoci má dievča iba 24 rokov, je druhou najstaršou Britkou s vrodeným syndrómom hypoventilácie.

Tento stav spôsobuje, že pri spánku sa vyradí neurologický reflex, ktorý riadi dýchanie. Emma si tak môže dopriať odpočinok iba so špeciálnou maskou napojenou na ventilátor.

Angličanka sa so syndrómom už narodila. Akonáhle prišla na svet, zmodrala a lekári ju okamžite previezli do intenzívnej starostlivosti. V nemocnici strávila prvé dva roky svojho života, kým rodičom dovolili zobrať si ju domov.

Tým však Emmino utrpenie neskončilo. Do školy s ňou vždy musel chodiť niekto dospelý, takže bolo pre ňu ťažké nájsť si priateľov. Na dôvažok prekonala osýpky a meningitídu, kedy upadla na štyri dni do kómy. Lekári boli naozaj ohromení, keď sa pozviechala aj zo zástavy srdca.

Momentálne dievča absolvovalo kurz výpočtovej techniky a už sa nevie dočkať, ako sa so svojím priateľom Chrisom (29) konečne postavia na vlastné nohy. Ten sa musel Emminmu stavu prispôsobiť a zjavne mu neprekáža, že počas noci pri ňom spí "maskovaná" milenka.

Pravdepodobnosť, že sa narodí dieťa s takýmto ochorením je 1:200 000. V súčasnosti ním na svete trpí okolo 200 ľudí, úmrtnosť je veľmi vysoká. Emma však chce svojím príbehom ukázať, že aj napriek nepriazni osudu sa dá viesť takmer normálny život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu