Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Školáčka zmeškala záverečné skúšky, spala od apríla do júna!

Stacey spánok prepadne znenazdajky
Stacey spánok prepadne znenazdajky (Zdroj: profimedia.cz)

TELFORD - Patnásťročná Stacey Comefordová je nešťastná, pretože zmeškala záverečné skúšky na strednej škole. Môže za to neurologická porucha, ktorou trpí zhruba rok. Kvôli nej posledné dva mesiace prespala, takže ani nechodila do školy.

Mnoho študentov sa v prípade, že zmešká začiatok hodiny, rado vyhovára, že jednoducho zaspalo. V prípade britskej tínedžerky je to ale naozaj pravda. Zriedkavé ochorenie ju pripravilo ako o záverečné skúšky, tak aj o svoje vlastné narodeniny.

Stacey je jedným z približne tisíc ľudí, ktorí trpia Klein-Levinovým syndrómom, známym tiež ako Syndróm Šípkovej Ruženky. Ide o nekontrolovateľné záchvaty spánku, ktoré môžu trvať niekoľko dní, týždňov či dokonca mesiacov. Dievčina sa prednedávnom zobudila zo svojej doteraz najdhšej epizódy; spala od apríla až do júna.

"Prichádza to z ničoho nič. Zrazu som ju našla ležať na kuchynskej dlážke. Aj keď spí, dokáže sama zájsť na toaletu alebo pre pohár vody," vysvetľuje matka Bernie Richardsová.

Lekári sa najprv domnievali, že Stacey je len jednou z tých náladových a depresívnych tínedžeriek. Potom ju však vyšetril neurológ, ktorý odhalil príčinu jej stavu. "Konečne viem, čo mi je. Predtým mi ľudia neverili. Keď som povedala, že som unavená, mysleli, si, že sa chcem uliať zo školy. Teraz im už ale dokážem vysvetliť, prečo som taká, aká som," povedala školáčka. Syndróm nemá trvalý charakter, väčšinou zmizne okolo 40. roku života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu