Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Teroristi zaútočili neďaleko našej ambasády: 12 mŕtvych, 62 zranených

Okolie súdu polícia uzavrela Zobraziť galériu (10)
Okolie súdu polícia uzavrela (Zdroj: SITA)

NAI DILLÍ - Bomba ukrytá v kufríku explodovala pred budovou najvyššieho súdu v indickom hlavnom meste Naí Dillí a podľa najnovších správ portálu indiatimes.com zabila 12 ľudí a zranila najmenej 62 ďalších osôb. K výbuchu došlo krátko po 10.00 h miestneho času pred bránou súdu plnou ľudí, ktorá já vzdialená približne dva kilometre od našej ambasády. Ulica, ktorá ich spája, je pokrytá črepinami a úlomkami. Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Ľuboša Schwarzbachera však zatiaľ nemajú informácie o tom, že by boli Slováci medzi zranenými alebo mŕtvymi.

"Naši zamestnanci na zastupiteľskom úrade v Dillí sú v poriadku a zastupiteľstvo pracuje v štandardnom režime," dodal Schwarzbacher.

Výbuch je prvým veľkým teroristickým útokom v Indii od 13. júla, keď došlo k sérii bombových explózií v troch rušných štvrtiach Bombaja, ktoré zabili 20 ľudí. Podozrenie zo spáchania týchto atentátov padlo na extrémistickú sieť známu ako Indickí mudžáhidi, hoci nikto nebol zatknutý.

Dnešná bomba vybuchla v blízkosti veľkého davu ľudí čakajúcich v rade na vrátnici, ktorou sa prechádza do budovy súdu. Explózia otriasla budovou súdu a právnici aj sudcovia utekali von.

"Všade sa vznášal dym. Ľudia utekali, kričali. Krv bola všade. Bolo to veľmi desivé," uviedla právnička, ktorá práve parkovala auto neďaleko brány, keď bomba explodovala.

Okoloidúci bežali na miesto, aby pomohli raneným. Nakladali ich do autorikší a odvážali do nemocnice. Súdnu budovu evakuovali.

Predstaviteľ indického ministerstva vnútra U.K. Bansal uviedol, že výbuch spôsobila stredne silná bomba. Štátny tajomník ministerstva vnútra R.K. Singh povedal pre televíziu CNN-IBN: "Pravdepodobne bola bomba ukrytá v kufríku, pretože máme jeho zvyšky."

Podľa očitého svedka zrejme kufrík s výbušninou umiestnil pri bráne asi 35-ročný muž v bielom, ktorý predbehol frontu čakajúcich. Explózia zanechala v zemi kráter hlboký zhruba jeden meter.

K atentátu sa e-mailom prihlásila radikálna organizácia Harkat ad-Džihád-al-Islámí (Hnutie islamského džihádu), ktorá má základne v Bangladéši a v Pakistane. Šéf indickej Národnej vyšetrovacej agentúry (NIA) S.C. Sinha zdôraznil, že odkaz je potrebné brať vážne, pretože ide o prominentnú teroristickú skupinu, ktorá má na svojich zoznamoch terčov aj Indiu.

Hnutie islamského džihádu vyzvalo krajinu, aby zrušila rozsudok smrti pre muža, ktorý bol usvedčený zo spojenia s útokom na indický parlament v roku 2001 a čaká na popravu obesením.

Výbuch bol tento rok druhou explóziou na najvyššom súde. Malá explózia nastala 25. mája, keď sa nevydaril výbuch bomby na parkovisku súdu.

Podľa agentúry Reuters útok priamo v centre metropoly obnoví obavy, či indické úrady sú schopné takým akciám predchádzať, a to najmä v citlivých oblastiach so zvýšeným nebezpečenstvom.

V Indii vybuchla bomba
    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu