Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Lekár prehliadol rakovinu u 61 žien, stále berie 115-tisíc!

Glenn Kelly
Glenn Kelly

LONDÝN/BRATISLAVA - Anglický lekár čelí závažným obvineniam, kvôli ktorým už možno nikdy nebude môcť vykonávať prax a vyradia ho z registra. Pre neprofesionálny výkon sa mu nepodarilo odhaliť rakovinu u 61 žien, z ktorých dve už zomreli.

Lekárska rada posúdi Kellyho hodnotenie pacientov medzi septembrom 2006 a decembrom 2008, kedy pracoval ako konzultant rádiológ a riaditeľ oddelenia mamografického skríningu v nemocnici v East Lancashire.

Podľa hovorcu konzília mal doktor nesprávne interpretovať mamografiu 16 pacientok, v 13 prípadoch nedokázal vykonať ultrazvukové vyšetrenie a nezariadil ani dostatočné sledovanie dvoch pacientok. 

Nezávislé vyšetrovanie jeho práce malo zistiť, že postihnutých obetí bolo viac, než sa predpokladalo. Skutočné číslo sa pravdepodobne vyšplhá až na 61.

Šesť z týchto žien odvtedy zomrelo, dve na rakovinu. Či ich smrť ovplyvnila oneskorená diagnóza, nie je známe. 

Podľa záverov vyšetrovania nebol Kelly dostatočne kompetentný na vykonávanie biopsie pomocou ultrazvuku a spoliehal sa na zastaralé techniky. Chýbala mu odborná príprava. 

Napriek tomu, že nemocnica ho suspendovala pred viac ako dvoma rokmi, stále dostáva ročný plat okolo 100-tisíc libier (cca 115-tisíc eur). Definitívne prepustiť ho podľa podmienok zmluvy môžu až po "rozsudku".

Glenys Thompsonová (59), pri ktorej prvýkrát prišli na pochybenia lekára, hovorí, že by mu už nikdy nemali dovoliť vykonávať prax. Mal by byť rovnako odkázaný na nemocenské dávky, tak ako ona a nie ešte poberať aj mzdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu