Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kontroverzná metóda: Zdravé ženy kvôli nej liečia na rakovinu!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: drvisconti.com)

LONDÝN - Mamografický skríning zachraňuje životy, ale podľa niektorých britských vedcov môže niekedy spôsobiť viac škody ako úžitku. Uviedla to britská Národná zdravotná služba (NHS), ktorá sa kvôli kontroverzii rozhodla túto metódu na zistenie rakoviny prsníka preskúmať.

Podľa odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) znižuje včasné zistenie rakoviny prsníka pomocou skríningu počet úmrtí na toto ochorenie vo svete o 35 percent. Len v Británii sa tak podľa NHS zachráni ročne okolo 1400 životov, uviedol server BBC.

Vyhodnotenie 600-tisíc prípadov diagnostikovaných žien podľa britských vedcov ukázalo, že na každých 2000 vyšetrených žien v posledných desiatich rokoch je síce zachránený jeden život, ale desať zdravých žien podstupuje liečbu zbytočne a najmenej 200 žien trpí niekoľko mesiacov psychickými problémami potom, čo im bola na základe skríningu nesprávne stanovená rakovina prsníka.

Šéf britského strediska proti rakovine Mike Richards v utorok oznámil, že zhodnotí klady a zápory skríningu a závery oznámi príslušným zdravotným a vládnym úradom. Zároveň zdôraznil, že rozhodnutie podstúpiť skríning je vec čisto osobná a ženy by ho mali podstupovať s vedomím, aké má prehliadka klady a možné zápory.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu