Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

LÍBYA Kaddáfího sily zastavili ostreľovanie Misuráty

Líbyjskí povstalci
Líbyjskí povstalci

Aktualizované

TRIPOLIS - 19:43 Viac ako 2000 Líbyjčanov volajúcich po pomste sa dnes v Tripolise zišlo na pohrebe syna Muammara Kaddáfího. Sajf Arab Kaddáfí (29), druhý najmladší syn líbyjského vodcu, zahynul pri sobotňajšom nálete NATO. Telo Sajfa Araba, zahalené do bieleho pohrebného rúcha, uložili do zeme za ohlušujúcich zvukov protileteckej paľby. Na pohreb prišli aj dvaja starší bratia, Sajf Islám a Muhammad, otec sa však neukázal.

17:48 Sily verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu zastavili dnes ostreľovanie prístavného mesta Misuráta, keď Severoatlantická aliancia začala s náletmi. Prístav je však stále zatvorený, uviedol hovorca povstalcov pre agentúru Reuters. NATO uskutočnilo nálety na predmestia Misuráty okolo poludnia - Kaddáfího sily ju ostreľovali predtým, ale po začatí náletov prestali.

14:39 Líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího by mal stretnúť rovnaký osud ako vodcu teroristickej siete Al-Káida Usámu bin Ládina, ktorého v noci na dnešok v Pakistane zabilo americké komando. Vyhlásil to hovorca líbyjských povstalcov. Boje proti viac ako štyri desiatky rokov trvajúcemu Kaddáfího režimu trvajú od februára. Kaddáfího jednotky dnes znovu ostreľovali západolíbyjské prístavné mesto Misura, ktoré ovládajú povstalci.

06:26 Organizácia Spojených národov oznámila, že sťahuje svojich zamestnancov z líbyjského hlavného mesta Tripolis. Dôvodom sú násilnosti a útoky proti zahraničným veľvyslanectvám v reakcii na správu o zabití syna vodcu Muammara Kaddáfího pri nálete NATO. "Pre nepokoje odídu naši zamestnanci z Tripolisu," povedala hovorkyňa OSN Eri Kaneková.

01:00 Líbyjská vláda ľutuje útoky na viaceré európske veľvyslanectvá v Tripolise. Policajné zložky, ktoré ich mali chrániť, však boli preťažené zásahmi proti davom, rozhnevaným náletom NATO, pri ktorom mal zahynúť jeden zo synov Muammara Kaddáfího. V nedeľu večer to vyhlásil hovorca ministerstva zahraničných vecí Chálid Kaim.

20:48Vysokopostavený predstaviteľ Vatikánu v Tripolise dnes talianskej televízii potvrdil, že pri nálete NATO zahynul syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Apoštolský vikár v líbyjskom hlavnom meste Giovanni Martinelli povedal v telefonickom rozhovore s talianskou spravodajskou televíziou Sky TG24, že videl telá ľudí zabitých pri nálete. Jeho a ďalších náboženských predstaviteľov totiž úrady vzali, aby si obete pozreli a pomodlili sa. "Syn Muammara Kaddáfího je mŕtvy," povedal Martinelli.

20:06 Sily lojálne Muammarovi Kaddáfímu dnes ostreľovali vzbúrencami kontrolovaný prístav v meste Misuráta, kde mal byť vyložený náklad z lode privážajúcej humanitárne zásoby. Agentúru Reuters o tom telefonicky informoval hovorca vzbúrencov.

Podľa jeho slov Kaddáfího oddiely používali rakety Grad a útočili priamo na prístav. Hovorca nevedel uviesť, akej organizácii patrí plavidlo.

16:40 Neznámi vandali dnes v Tripolise zničili ambasády niekoľkých európskych krajín, medzi inými britskú a taliansku. Britský minister zahraničia William Hague podľa agentúry Reuters kvôli incidentu vypovedal z krajiny líbyjského veľvyslanca.

10:51 Pri nálete Severoatlantickej aliancie zahynul v sobotu večer najmladší syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a jeho tri vnúčatá. Novinárom to povedal hovorca líbyjskej vlády Músa Ibrahím, podľa ktorého o život prišiel Kaddáfího 29-ročný syn Sajf al-Arab. "Išlo o operáciu zameranú na zabitie lídra tejto krajiny," vyhlásil. Kaddáfí a jeho manželka boli podľa neho tiež v dome, na ktorý letecké sily zaútočili, no vyviazli bez zranení. NATO v nedeľu potvrdila letecký útok na "presné ciele" v Tripolise, smrť Kaddáfího syna však potvrdiť odmietla. "Všetky ciele NATO sú vojenskej povahy. Jednotlivci nie sú naším cieľom," povedal šéf operácie NATO v Líbyi generálplukovník Charles Bouchard.

23:01 NATO dnes veľmi ostro odmietlo vyhrážky Líbye voči svojej členskej krajine Taliansku. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen odsúdil otvorenú hrozbu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího voči Rímu. Kaddáfí podľa talianskych médií vyhlásil, že medzi Talianskom a Líbyou je "otvorená vojna".

17:52 Severoatlantická aliancia dnes odmietla ponuku líbyjského lídra Muammara Kaddáfího na prímerie a rokovania. Podľa NATO ponuka nie je dôveryhodná a letecké útoky na líbyjské vládne sily neprestanú, kým budú ohrozovaní civilisti.

6:14 Muammar Kaddáfí dnes povedal, že je pripravený na rokovania s NATO, ak zastavia útoky na Líbyu. Je pripravený uzavrieť prímerie, ale musia zahŕňať všetky strany, nie len jeho sily bojujúce proti rebelom na východe krajiny.

15:54 Vojenské sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího umiestňovali námorné míny pri prístave v meste Misuráta, aby zablokovali prísun humanitárnej pomoci do tejto obkľúčenej bašty povstalcov. Informoval o tom dnes predstaviteľ NATO. Vojenské lode aliancie prichytili dnes ráno pri kladení mín viacero plavidiel zrejme patriacich silám lojálnym Kaddáfímu, povedal novinárom britský brigádny generál Rob Weighill. Jednotky NATO míny zneškodňovali.

13:56 Ozbrojené zrážky medzi jednotkami vernými líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu a tuniskými vojakmi sa skončili a situácia je "pokojnejšia", informovala arabská spravodajská televízia al-Džazíra s odvolaním sa na výpovede svedkov.11:45 Prudké boje medzi povstalcami a silami Muammara Kaddáfího o kontrolu letiska vypukli v piatok v západolíbyjskom meste Misuráta. Boje prebiehajú na juhozápadnej hranici mesta.

08:28 Dva mesiace trvajúca občianska vojna v Líbyi sa cez hranice rozšírila aj na územie Tuniska, čo vyvolalo rozhorčenie tamojšej vlády. Boje o pohraničné mesto Wazin sa vo štvrtok rozšírili aj do Tuniska. Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu bojovali proti vzbúrencom o kontrolu nad hraničným priechodom Dehiba-Wazin na tuniskom území.

06:44 Taliansko sa vo štvrtok večer po prvýkrát zapojilo do leteckých útokov Líbyi. Zamerané boli na centrum Tripolisu, kde má sídlo diktátor Muammar Kaddáfí. Dve talianske vojenské stíhačky odleteli zo základne NATO v Trapani na Sicílii, informovalo ministerstvo obrany v Ríme. Premiér Silvio Berlusconi už v pondelok avizoval, že sa jeho vzdušné sily budú priamo podieľať na útokoch proti Kaddáfímu. Armáda uviedla do pohotovosti najmenej osem bojových lietadiel.

03:28Verní ozbrojenci líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího čoraz častejšie znásilňujú ženy a jednotliví vojaci za týmto účelom dostali Viagru na zvýšenie potencie. Podľa diplomatických zdrojov to vyhlásila veľvyslankyňa USA pri OSN Susan Riceová na schôdzke Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, ktorá diskutovala v noci nadnes za zatvorenými dverami o situácii v Líbyi.

21:46 Sily verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu dnes opätovne prevzali kontrolu nad hraničným priechodom s Tuniskom a vytlačili tak povstalcov, ktorý ho obsadili pred týždňom. Boje o hraničný priechod Dehiba-Wazin sa rozšírili na tuniské územie a vyžiadali si obete aj medzi utečencami. Informovala o tom tuniská tlačová agentúra TAP.

19:06 Francúzske bojové stíhačky zhadzujú na obrnené vozidlá a tanky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího bomby naplnené betónom. V utorok to potvrdilo samotné parížske velenie líbyjských operácií. Dôvodom je snaha vyhnúť sa civilným obetiam.

18:29 Hraničný priechod pri tuniskom meste Dahíba v priebehu posledných dvoch dní využilo niekoľko tisíc Líbyjčanov utekajúcich z priľahlého regiónu, kde vypukli prudké boje. Informoval o tom nemenovaný predstaviteľ polície, podľa ktorého líbyjsko-tuniskú hranicu v stredu prekročilo okolo 3100 ľudí a ďalších 2050 nasledovalo vo štvrtok.

16:29 Veliteľ líbyjských povstalcov a bývalý minister vnútra Abd al-Fattáh Júnis vyzval vo štvrtok Západ, aby protivládnym jednotkám dodal helikoptéry, protitankové strely a ďalšie ťažké zbrane. Zároveň varoval, že vodca Muammar Kaddáfí by mohol v snahe zostať pri moci použiť proti svojim nepriateľom bojový plyn yperit.

12:58 Nálet síl NATO na obliehané líbyjské mesto Misuráta si stredu vyžiadal životy dvanástich líbyjských povstalcov. Informovali o tom dnes miestne lekárske zdroje a očití svedkovia.

11:37 Rusko nemá v úmysle žiadať o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN kvôli útokom NATO v Líbyi. Uviedol to dnes podľa agentúry ITAR-TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov. O jej zvolanie Moskvu v utorok požiadala líbyjská vláda v súvislosti s leteckými údermi NATO smerujúcimi na hlavné mesto Tripolis.

20:13 Intenzívne ostreľovanie líbyjského prístavu Misuráta silami vodcu Muammara Kaddáfího bráni lodiam v dodávkach humanitárnej pomoci a evakuácii ranených. Uviedol to dnes hovorca povstalcov, ktorí západolíbyjské mesto ovládajú.

17:20 Podpora, ktorú Veľká Británia poskytla líbyjským povstalcom vrátane ochranného výstroja a vojenských poradcov, nie je prvým krokom v ich vyzbrojovaní. Vyhlásil to dnes britský minister obrany Liam Fox, keď predstúpil pred parlamentný výbor pre obranu.

15:39 V centre západolíbyjského mesta Zintán, ktoré je naďalej v rukách povstalcov, dopadlo dnes podľa povstaleckého hovorcu asi 15 rakiet Grad, ktoré odpálili vládne jednotky. Niekoľko domov bolo zničených. Správy o obetiach nie sú, podľa povstalcov však zranenia utrpelo niekoľko detí.

13:48 Africká únia vyzvala na zastavenie všetkých vojenských akcií mieriacich na vysokých predstaviteľov líbyjskej vlády. Urobila tak v dnešnom komuniké, ktoré reaguje na pondelkové bombardovanie NATO. To poškodilo Kaddáfího rezidenciu v Tripolise.

13:03 Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu sa podľa zdrojov vzbúrencov pripravujú na novú ofenzívu smerom na východ. Internetový portál www.brnieq.com dnes podľa agentúry DPA uviedol, že v meste Briga sa nachádza približne 2000-3000 vojakov, ktorí v tuneloch ukryli rakety a ďalšie ťažké zbrane, aby ich chránili pred náletmi NATO.

12:59 Vodcovia a zástupcovia 61 líbyjských kmeňov vyzvali v stredu v spoločnom stanovisku na ukončenie vlády diktátora Muammara Kaddáfího. "Čeliac ohrozeniu jednoty krajiny, čeliac manévrom a propagande diktátora a jeho rodiny, môžme len vyhlásiť, že nás nič nerozdelí," uviedli vo vyhlásení. "Zdieľame rovnaký ideál slobodnej, demokratickej a zjednotenej Líbye," dodali vodcovia v dokumente, v ktorom zároveň vyjadrili presvedčenie, že po Kaddáfího páde bude možné v Líbyi vybudovať slobodnú spoločnosť.

3:45 Americký prezident Barack Obama nariadil zvýšenie pomoci líbyjským opozičným skupinám a pre ochranu civilistov až o 25 miliónov dolárov (vyše 17 miliónov eur). Informovala o tom v noci na dnes tlačová agentúra AP.

21:06 Líbya dnes vyzvala Africkú úniu (AÚ) na zvolanie mimoriadneho summitu, ktorý by sa zaoberal vzdušnými útokmi západnej koalície. Minister zahraničných vecí Abdul Átí Ubajdí obvinil Západ zo snahy "cez Líbyu potrestať Afriku", "ukradnúť jej bohatstvo a opätovne ju kolonizovať".

18:50 Taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes potvrdil účasť Talianska v leteckých útokoch NATO proti cieľom líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Rusko zároveň oznámilo, že nepodporí žiadnu rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by viedla k eskalácii líbyjského konfliktu. Podľa premiéra Vladimira Putina medzinárodná koalícia prekročila rámec rezolúcie OSN o ochrane civilistov v Líbyi a postavila sa na stranu Kaddáfího odporcov. K zabitiu líbyjského vodcu však nemá mandát.

17:52 Sily verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu dnes ostreľovali a zaútočili na prístav mesta Misuráta, ktoré je v rukách povstalcov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu vzbúrencov.

Pri ťažkých bojoch zahynuli najmenej traja ľudia a desať utrpelo zranenia. Do oblasti prístavu dopadlo najmenej deväť rakiet, uviedol miestny obyvateľ pre tlačovú agentúru AP.

17:12 Taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes potvrdil účasť Talianska v leteckých útokoch NATO v Líbyi. Pôjde vraj o cielené údery na jednotlivé objekty nie o bombardovanie. Rusko dnes podľa agentúry Interfax oznámilo, že nepodporí žiadnu rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by viedla k eskalácii líbyjského konfliktu.

16:09 Severoatlantická aliancia dnes uviedla, že bombardovanie komplexu Muammara Kaddáfího v Tripolise nebolo zamerané proti osobe líbyjského vodcu. Terčom náletu bolo armádne veliteľské centrum, povedal veliteľ operácie NATO v Líbyi generálporučík Charles Bouchard. Hovorca líbyjskej vlády v pondelok označil nálet za pokus o atentát na Kaddáfího. Bouchard však povedal, že pochybuje o prítomnosti Kaddáfího v budove, a dodal, že cieľom leteckej operácie je "ukončiť násilie a vytvoriť prostredie pre dialóg a diplomaciu".

14:10 - Rusko nepodporí žiadnu rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by viedla k eskalácii konfliktu v Líbyi. Uviedol to dnes podľa agentúry Interfax minister zahraničia Sergej Lavrov. Krajina by podľa jeho slov naopak podporila rezolúciu, ktorá by predpokladala okamžité ukončenie násilia a výzvu obom stranám konfliktu, aby zasadli k rokovaciemu stolu.

10:36 - Pre líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v konflikte s opozíciou bojuje 300 až 500 európskych žoldnierov. Napísal to dnes server EUobserver s odvolaním sa na odhady známeho bezpečnostného experta. Európania v Kaddáfího silách sú vraj hlavne špecialisti na ťažké zbrane, na vrtuľníkovú techniku ​​a taktiež na taktiku. Denne ich služby stoja niekoľko tisíc dolárov. Väčšina pochádza z Bieloruska, Srbska a Ukrajiny, ale pôsobia tam napríklad aj Poliaci, Belgičania, Briti či Francúzi.

21:24 - Talianske letectvo, ktoré sa taktiež zúčastňuje na operáciách v Líbyi, bude môcť bombardovať vybrané vojenské ciele na území tejto severoafrickej krajiny. Ako sa uvádza vo vyhlásení kancelárie premiéra Silvia Berlusconiho, predseda vlády informoval telefonicky o rozhodnutí svojho kabinetu amerického prezidenta Baracka Obamu. Rovnako to chce oznámiť aj európskym lídrom.

10:36 V líbyjskej Misuráte pri dnešnom útoku síl Muammara Kaddáfího zahynulo 30 ľudí a 60 osôb bolo zranených. S odvolaním sa na svedkov o tom informovala televízia Al-Arabíja. Pri rannom nálete NATO na Kaddáfího komplex boli poničené dve budovy, jedna z nich je vraj knižnica.

 

03:38 Nálet vzdušných síl NATO dnes v skorých ranných hodinách zasiahol komplex líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v centre metropoly Tripolis. Agentúra Reuters napísala, že podľa nemenovanej zástupkyne líbyjskej tlače bolo pri útoku zranených 45 ľudí. Explózie ťažko poškodili tri budovy, v jednej z nich sa úplne prepadla strecha.

17:48 Libyjskí kmeňoví vodcovia chcú do 48 hodín presvedčiť povstalcov v západnom meste Misura, aby zložili zbrane. Ak sa to nepodarí, je možné "vojenské riešenie". Podľa agentúry AP to dnes povedal námestník líbyjského ministra zahraničia Chálid Kaimo. Armáda tvrdí, že v piatok v obkľúčenom meste útoky prerušila, aby dala priestor vyjednávaniam, hovorca povstalcov v Misuráte ale povedal, že vládne jednotky dnes dopoludnia delami znovu bombardovali centrum mesta a tri rezidenčné štvrti.

17:12 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval líbyjského premiéra al-Baghdádího Alího al-Mahmúdího na konanie v súlade s rezolúciami OSN a zastavenie útokov proti civilistom v Líbyi. "Lavrov povedal, že najdôležitejším krokom je teraz zastaviť krviprelievanie a utrpenie civilného obyvateľstva," informoval ruský rezort diplomacie na svojej internetovej stránke ohľadne sobotňajšieho telefonického rozhovoru medzi oboma politikmi.

03:49 Vysoký predstaviteľ líbyjskej vlády požiadal Grécko o sprostredkovanie pri zastavení náletov NATO. Líbyjský premiér al-Baghdádí Alí al-Mahmúdí sa s touto požiadavkou v sobotu telefonicky obrátil na svojho gréckeho kolegu Jorgosa Papandrea. Ten zdôraznil, že sily verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu musia zastaviť násilnosti voči jeho oponentom.

19:42 Britská charitatívna organizácia Save The Children uviedla, že počas bojov v Líbyi bolo sexuálne napadnuté rady detí, najmladšie z nich malo len osem rokov. Deti, ktoré charita spovedala, takmer 300, najčastejšie hovorili o napadnutí vojakov. Nie je ale vraj jasné, či išlo vo všetkých prípadoch o vojakov vládnych.

16:17 Americké bezpilotné bojové lietadlá Predator dnes prvýkrát od začatia bojov udreli v Líbyi. Uviedlo to americké ministerstvo obrany. Lietadlá zaútočili popoludní miestneho času, cieľ ani ďalšie okolnosti zásahu však hovorca Pentagonu neoznámil.

14:20 Tretie najväčšie líbyjské mesto Misuráta, zatiaľ čiastočne ovládané povstalcami, jednotky vodcu Muammara Kaddafiho obliehajú zhruba dva mesiace. Podľa lekárov si tu dnes boje vyžiadali najmenej desať mŕtvych. Medzi ranenými, ktorí zaplavili misurátsku nemocnicu, sú aj Kaddáfího vojaci. "Od ôsmich hodín ráno sme prijali desať mŕtvych a päť desiatok ranených, čo je normálne bilancia za celý deň," povedal agentúre AFP lekár jednej z misurátských nemocníc.

9:39 Líbyjským vládnym jednotkám nariadili, aby sa stiahli z mesta Misuráta. Uviedol to dnes zranený príslušník líbyjskej armády, ktorého zajali povstalci. "Bolo nám povedané, že sa máme stiahnuť. Povedali nám včera, aby sme sa stiahli," informoval reportéra tlačovej agentúry Reuters zranený vojak, ktorého potom previezli do miestnej nemocnice.

06:07 Líbyjské vládne sily vraj chcú opustiť Misurátu a rokovania aj boj s povstalcami tu prenechať členom miestnych kmeňov. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním na líbyjské vládne zdroje. Dôvodom majú byť vzdušné útoky NATO aj príliš dlhá doba bojov. Rebeli však podľa DPA neveria, že vojaci naozaj odídu.

03:51 Lietadlá NATO zasiahli dnes parkovisko v blízkosti hlavného stanu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v metropole Tripolis. O život prišli traja ľudia. Podľa hovorcu líbyjskej vlády Músu Ibrahima došlo na parkovisku pri vojenskom komplexe Báb al-Azízíja k veľmi silnej explózii. Stalo sa tak počas náletu NATO v skorých ranných hodinách.

19:05 Americký senátor John McCain vyzval dnes Spojené štáty, aby oficiálne uznali líbyjskú vzbúreneckú Národnú radu ako pravý hlas líbyjského ľudu a uvoľnili pre ňu zmrazené finančné prostriedky. Republikánsky senátor za štát Arizona pred novinármi počas návštevy bašty vzbúrencov, východolíbyjského mesta Benghází, vyzval Severoatlantickú alianciu, aby vystupňovala vzdušné útoky proti jednotkám lojálnym Muammarovi Kaddáfímu. Západní spojenci by tiež mali podľa jeho slov povstalcom poskytnúť výcvik a zbrane.

14:48 Koaličné nálety zredukovali hlavné pozemné sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího o 30-40 percent, ale konflikt speje k patovej situácii. Vyhlásil to dnes veliteľ americkej armády admirál Mike Mullen. Dodal, že nezaznamenal prítomnosť al-Káidy v líbyjskej opozícii.

11:02 Spojené štáty nasadia v líbyjskom konflikte bezpilotné lietadlá, aké používajú na zásahy proti ozbrojencom v Afganistane a Pakistane. Novinárom to podľa vysielacej spoločnosti BBC povedal americký minister obrany Robert Gates. Prezident Barack Obama nasadenie strojov typu Predator už podľa neho schválil. Bezpilotné lietadlá umožňujú presnejšie mierené útoky, keďže v Líbyi je niekedy ťažko rozlíšiť medzi civilnými a vojenskými cieľmi. Gates povedal, že dva stroje Predator už sú pripravené pre sily NATO, ktoré velí líbyjskej operácii.

10:39 Americký republikánsky senátor John McCain dnes pricestoval do Benghází v Líbyi, kde sa stretne s povstaleckou Národnou radou. Popredný predstaviteľ vojenského výboru Senátu po príchode do Líbye označil povstalcov, bojujúcich proti jednotkám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, za hrdinov. McCain sa tiež stretne s členmi povstaleckej armády. Do hotela v Benghází prišiel na obrnenom džípe a mal ochranku.

22:01 Spojené štáty americké začínajú používať pri útokoch v Líbyi na sily Muammara Kaddáfího ozbrojené bezpilotné lietadlá Predator po tom, ako ich využitie schválil prezident Barack Obama. Oznámil to dnes americký minister obrany Robert Gates. Bezpilotné stroje Predator sa už využívajú pri útokoch na militantov pri hraniaciach Pakistanu s Afganistanom a v Líbyi umožnia presnejšie útoky na Kaddáfího sily, povedal dnes Gates na tlačovej konferencii.

20:36 Trinásť líbyjských vojakov, vrátane dvoch generálov, prekročilo líbyjské hranice a ušlo do Tuniska po zrážkach s povstalcami. Potvrdila dnes tuniská štátna tlačová agentúra TAP, citovaná nemeckou agentúrou DPA. Povstalci zvíťazili v rovnaký deň, ako líbyjské ministerstvo zahraničných vecí varovalo pred plánmi Británie, Francúzska a Talianska poslať povstalcom vo východnej Líbyi vojenských poradcov.

18:30 Líbyjská vláda dnes oznámila, že rozdáva civilistom zbrane pre prípad pozemného útoku síl NATO. Podľa hovorcu vlády sa už obyvatelia mnohých miest organizujú do skupín pre prípadný boj s aliančným jednotkami. Podľa líbyjskej agentúry Jana NATO pri útoku v noci na dnes zabilo na okraji Tripolisu civilistov, ale velenie aliancie to poprelo.

13:41 Prvý slovenský vojak – kpt. Maroš Gonos, sa zapojil do humanitárnej operácie Európskej únie, ktorá slúži na pomoc humanitárnym aktivitám pre Líbyu a utečencom z nej. Slovensko ho vyslalo na základe požiadavky veliteľa operácie 10. apríla na základňu pri Ríme v Taliansku. „Od začiatku tejto operácie tvrdíme, že plne podporujeme kroky pre nastolenie poriadku v krajine, kde šialený diktátor nechá zabíjať vlastných ľudí,“ vyhlásil minister obrany Ľubomír Galko.

12:20 Britský premiér David Cameron trvá na tom, že Severoatlantická aliancia nesmeruje k vylodeniu svojich pozemných síl v Líbyi Taliansko, Francúzsko a Británia vysielajú svojich vojenských expertov do Líbye, aby radili líbyjským opozičným silám v boji za zvrhnutie Muammara Kaddáfího.

11:47 Líbyjskí povstalci vo štvrtok prevzali kontrolu nad kontrolným stanovišťom Vazín na tuniských hraniciach. Stalo sa tak po tom, čo vyhnali sily diktátora Muammara Kaddáfího, informovali svedkovia. Po rýchlych útokoch utieklo okolo 150 až 200 Kaddáfího vojakov do Tuniska, čím umožnili povstalcom, aby sa zmocnili kontroly nad hraničným priechodom. Podľa svedkov niekoľko stoviek povstalcov oslavovalo získanie strategického miesta strieľaním do vzduchu a mávaním vlajkami líbyjskej monarchie, ktorá sa stala symbolom revolúcie. Hraničný post Vazín sa nachádza na ceste do tuniského mesta Dahíba, pričom ho križujú aj dve ďalšie cesty.

6:47 Severoatlantická aliancia vyzvala civilisto v Líbyi, aby sa vo vlastnom záujme zdržiavali v čo najväčšej vzdialenosti od jednotiek lojálnych líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v stredu večer vydal kanadský generál Charles Bouchard, veliteľ medzinárodnej vojenskej operácie Zjednotený ochranca.

2:16 Dvaja západní novinári zahynuli a dvaja utrpeli zranenia pri stredajšom granátovom útoku v obliehanom líbyjskom meste Misuráta. Prvou obeťou útoku sa stal známy britský fotoreportér a filmár Tim Hetherington, jeden z tvorcov vojnového dokumentárneho filmu Restrepo nominovaného na Oscara. Smrť prominentného novinára potvrdili ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) a Hetheringtonova agentka Johanna Ramosová Boyerová.

22:53 Päť civilistov sa dnes stalo obeťami mínometných útokov v líbyjskej Misuráte. Oznámil to hovorca povstalcov v prístavnom meste, obkľúčenom silami líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Hovorca citoval ako zdroj informácií zdravotníckych pracovníkov. Uviedol, že boje medzi vládnymi vojakmi a povstalcami stále pokračujú na Tripoliskej ulici a na ceste Nakl Sakíl, ktorá vedie do prístavu. Kaddáfího vojaci sa ju podľa hovorcu snažia ovládnuť, aby Misurátu izolovali.

17:31 Líbyjský korunný princ žijúci v britskom exile Muhammad as-Sanúsí sa dnes dopoludnia objavil v Európskom parlamente v Bruseli, kam ho pozvali niektorí britskí konzervatívci. Princ vyhlásil, že je za návrat monarchie v Líbyi a je tiež pripravený stať sa kráľom. Informovala o tom webová stránka amerického denníka Wall Street Journal.

15:19 Francúzsko a Taliansko pošlú do Líbye vojenských špecialistov na pomoc tamojším vzbúrencom v bojoch proti Muammarovi Kaddáfímu. Oznámili to dnes hovorca francúzskej vlády a taliansky minister obrany.

12:00 Lietadlá Severoatlantickej aliancie zaútočili na telekomunikačnú infraštruktúru a stanice rozhlasového a televízneho vysielania v niekoľkých líbyjských mestách. Oznámila to dnes líbyjská štátna televízia. Podrobnosti však podľa agentúry Reuters neuviedla.

11:14 Líbyjská vláda by mohla zorganizovať voľby, vrátane hlasovania o budúcnosti líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ak západní spojenci zastavia nálety. Uviedol to líbyjský minister zahraničných vecí Abdul Átí Ubajdí.

6:53 Syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajf al-Islám v utorok vyjadril optimizmus v súvislosti s postupom vládnych síl proti povstalcom, pričom podľa vlastných slov nepochybuje o tom, že Tripolis nakoniec zvíťazí.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu