Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

CNN: Kaddáfí platil Američanom milióny za vylepšenie svojho obrazu!

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí platil Spojeným štátom donedávna milióny dolárov ročne za vylepšenie svojho obrazu vo svete.

Najal si na to bostonskú konzultačnú firmu Monitor Group, ktorá z peňazí hradila cesty analytikom a bývalým členom vlády do Líbye.

Prednášali tam a stretávali sa s najvyššími činiteľmi režimu vrátane Kaddáfího. Kampaň mala podľa CNN pomôcť lepšie pochopiť to, čo sa deje v Líbyi. Kaddáfí za ňu ročne platil tri milióny dolárov, z ktorých boli platení prednášajúci, konzultanti a všetky ich výdavky.

Eamonn Kelly patrí k partnerom Monitor Group. Program pravidelných návštev Líbye podľa neho bol len malou časťou širšej kampane, ktorá mala pomôcť vytvoriť občiansku spoločnosť, priviesť ju k reformám, vylepšiť ekonomický blahobyt a zmodernizovať spôsob vládnutia. "Nepracovali sme pre Kaddáfího, ale pre Líbyu," tvrdí Kelly.

Spoločnosť Monitor po roku vo svojom vnútornom oznámení konštatovala, že sa pre líbyjský program podarilo získať ľudí ako elitného britského novinára Davida Frosta alebo profesora Stanfordskej univerzity Francisa Fukuyamu. Polovica účastníkov programu vraj o svojej činnosti v Líbyi napísala pozitívne články.

Americký politológ Benjamin Barber napríklad publikoval v denníku The Washington Post článok s titulom Kaddáfího Líbya: Spojenec Ameriky? Andrew Moravcsik z Princetonskej univerzity v Newsweeku zverejnil materiál s názvom Nebezpečné reformy.

Účastníci programu oslovení CNN povedali, že sa domnievali, že sú platení za prednášky a rady, ktoré Líbyi poskytli. Súhlasili vraj s účasťou, pretože boli sami zvedaví na krajinu, ktorá sa vtedy začala otvárať Západu a zmene. Barber tvrdí, že za prezidenta Georgea Busha a počnúc rokom 2003 Líbya vystúpila z tieňa, pripojila sa k Západu, bojovala proti Al-Kájde a zatýkala jej bojovníkov, zaplatila 1,3 miliardy dolárov odškodného za atentát nad Lockerbie a vzdala sa zbraní hromadného ničenia.

Teraz si Barber želá, aby bol Kaddáfí zvrhnutý, ale "vtedy sme sa my aj Monitor domnievali, že nastala príležitosť pracovať na vnútorných reformách," povedal.

Peniaze prijal aj Joseph Nye z Harvardovej univerzity, pretože sa zdalo, že Kaddáfí mení svoju politiku a že poskytnutie nových poznatkov jeho reformu uľahčí. Na výplatnej listine je aj meno Richarda Perlea, lobistu a poradcu bývalého ministra obrany. Podľa Monitoru mu boli uhradené dve líbyjské cesty a Perle po nich vraj informoval vtedajšieho viceprezidenta Dicka Cheneyho. V rozhovore pre CNN to Perle poprel a pokusy naznačovať, že lobovali za Líbyiu, sú podľa neho omyl. Podľa Kellyho Monitor Group o výsledkoch v Líbyi informoval ministerstvo spravodlivosti.

V liste veliteľovi Kaddáfího tajnej služby táto skupina údajne navrhla, že za 2,9 milióna dolárov zahrňujúcich honoráre aj výlohy zabezpečí publikáciu o Kaddáfím. Mali v nej byť zhrnuté Kaddáfího názory na demokraciu, aby Západ mohol presnejšie a vyváženejšie posúdiť jeho činy a myšlienky.

Knihu však nikdy nevydali a Monitor dnes tento návrh považuje za zlé rozhodnutie, ktoré veľmi ľutuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu