Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

LÍBYA Kaddáfího sily ostreľovali Adžedábíja

Líbyjskí povstalci
Líbyjskí povstalci (Zdroj: SITA)

Aktualizované

TRIPOLIS - 23:24 Vzdušné údery NATO zničili v piatok a sobotu ráno 17 tankov patriacich silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Uviedol to dnes nemenovaný predstaviteľ aliancie. Letectvo NATO zasiahlo 15 tankov blízko západného mesta Misuráta a dva ďalšie južne od ropného mesta Briga na východe krajiny.

14:56 Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího ostreľovali dnes západné predmestia povstalcami kontrolovaného mesta Adžedábíja na východe krajiny.

23:29 Vzdušné útoky lietadiel NATO zasiahli včera sklady zbraní patriacich silám lojálnym líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu pri meste Zintán.

19:52 V Líbyi operuje zrejme niekoľko stoviek zahraničných bojovníkov a pravdepodobne sa zúčastňujú na činoch závažne porušujúcich ľudské práva. Oznámil to dnes výbor OSN. Podľa šéfa pracovnej skupiny OSN prešetrujúcej využívanie žoldnierov existujú dôkazy, že najatých zahraničných bojovníkov využívajú obe strany konfliktu v Líbyi.

17:50 USA dnes zvýšili nátlak na líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a rozšírili finančné sankcie o päticu vysokopostavených líbyjských vládnych predstaviteľov a dve spoločnosti kontrolované Kaddáfího deťmi.

17:23
Líbyjskí povstalci dnes namaľovali strechy svojich vozidiel jasnoružovou farbou, aby zabránili omylom NATO ako bol ten zo 7. apríla, keď aliancia pri nálete zabila päť povstaleckých bojovníkov.

16:40 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rassmussen sa v piatok ospravedlnil za smrť líbyjských povstalcov pri leteckom útoku NATO na povstalecké tanky. Útok pri meste Brega, pri ktorom zahynuli dvaja rebeli, dvaja zdravotníci a šesť osôb zostalo nezvestných, nazval "poľutovaniahodným incidentom".

14:11 NATO nesúhlasí s názorom, že sa Líbya ocitla politicky alebo vojensky v patovej situácii, ako vo štvrtok tvrdil americký generál Carter Ham. Povedala to dnes hovorkyňa NATO Oana Lungescuová. Severoatlantická aliancia dnes priznala, že jej lietadlá vo štvrtok omylom bombardovali povstalcov vo východnej časti krajiny. Zahynulo pritom päť ľudí, z toho dvaja lekári.

13:44 Dvaja ruskí novinári z denníka Komsomoľská pravda padli v piatok do rúk líbyjských povstalcov bojujúcich proti vojskám Muammara Kaddáfího, uviedol denník v stanovisku. Novinárov zajali v piatok ráno vo východolíbyjskom meste Adždábijá, ktoré je v rukách povstalcov. Denník dodal, že o incidente informoval ruského ministra zahraničia. Denník ďalej uviedol, že stratil kontakt s novinármi a teraz sa snaží získať ďalšie informácie o ich osude. "Dmitrij Stešin a Alexander Kots nám stihli prostredníctvom satelitného spojenia povedať, že ich zajali členovia opozície a odviezli ich na neznáme miesto," uviedol denník na svojej internetovej stránke. "Potom sa spojenie prerušilo."

12:59 Loď so 101 africkými utečencami, ktorí ušli z Líbye, pristála v piatok na Malte, uviedla pobrežná stráž. Medzi utečencami na lodi obkľúčenej maltskými vojakmi bolo vidno aj ženy a deti, uviedol reportér tlačovej agentúry AFP. Utečenci sa podrobia lekárskej prehliadke a následne ich prevezú do utečeneckých centier na ostrove, kde zvýšia počet migrantov na 1000.

11:36 Severoatlantická aliancia (NATO) sa v piatok odmietla ospravedlniť za smrteľný útok na konvoj tankov, ktorý patril líbyjským povstalcov. Jej vojaci údajne netušili, že opozícia používa podobné vozidlá. Hlavným cieľom aliancie je podľa slov jej veliteľov ochrana civilistov.

11:27 Vyšetrovatelia OSN dnes oznámili, že v nedeľu odcestujú do Líbye, aby začali preverovanie obvinení z porušovania ľudských práv zo strany vojenských síl Muammara Kaddáfího i povstalcov, ktorí ho chcú zvrhnúť.

22:25 Loď Svetového programu výživy OSN (WFP) dnes priplávala k prístavu líbyjského mesta Misuráta s humanitárnymi zásobami pre tamojších obyvateľov. Plavidlo, na palube ktorého sa nachádzajú lekári, zdravotnícke potreby, potraviny a ďalšie humanitárne zásoby, zakotvilo pri Misuráte v popoludňajších hodinách.

18:22 V bojoch medzi líbyjskými vzbúrencami a silami lojálnymi Muammarovi Kaddáfímu nastáva zrejme patová situácia. Na pôde amerického Kongresu to dnes uviedol generál Carter Ham. Z dôvodu novej taktiky Muammara Kaddáfího je podľa Hama namáhavejšie uskutočňovať vzdušné útoky. Líbyjský vodca totiž umiestňuje svoje jednotky a vojenskú techniku do blízkosti miest obývaných a navštevovaných civilistami, ako sú napríklad školy či mešity.

15:49 Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího dnes postúpili ďalej na východ, kde postupne získavajú kontrolu nad územím, ktoré už dobyli povstalci. Kaddáfího vojaci sa už údajne nachádzajú pred kľúčovým prístavným mestom Adždabíja, z ktorého utekajú tisíce povstalcov a obyvateľov. Osobné autá a plne naložené dodávky sa spolu s vojenskými vozidlami presúvajú smerom na východ k mestu Bengází, ktoré je sídlom povstalcov.

13:58 Libyjskí povstalci dnes oznámili, že jednotky Muammara Kaddáfího v stredu v meste Misuráta zabili päť a zranili 25 ľudí a že proti nim zasiahli lietadlá Severoatlantickej aliancie. Podľa ďalšieho oznámenia povstalcov dnes lietadlá NATO omylom bombardovali ich sily pri Brige a zabili niekoľko ich mužov. Agentúra AP napísala, že povstalci začali z Brigy ustupovať.

13:13 Bývalému líbyjskému ministrovi ropného priemyslu udelili azyl úrady na Malte, informovala s odvolaním sa na tamojší denník Malta Today tlačová agentúra RIA Novosti. V rozhovore pre tlačovú agentúru AP Šatwán uviedol, že strávil 40 dní zabarikádovaný vo svojom dome v meste Misráta. Na vlastné oči tiež údajne videl, ako jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího s pomocou delostreleckých síl útočia na mesto, ktoré sa neskôr podarilo dobyť opozičným povstalcom.

11:59 Organizácia Spojených národov v stredu vyzvala k pokoju zbraní okolo líbyjského mesta Misura, aby bolo možné dopraviť do neho pomoc raneným a aby tamojší civilisti mohli utiecť pred bojmi medzi povstalcami a silami líbyjského vládcu Muammara Kaddáfího. "OSN má zásoby pripravené k distribúcii. Prechodné zastavenie paľby by nám umožnilo dopraviť ich ľuďom, ktorí ich zúfalo potrebujú," citovala agentúra AFP námestníčku generálneho tajomníka OSN Valeriu Amesovú.

11:20 Bývalý líbyjský minister energetiky Umar Fathí bin Šatwán utiekol na Maltu z mesta Misuráta, obkľúčenej bašty povstalcov na západe krajiny. Informovalo o tom dnes maltské ministerstvo zahraničných vecí. Šatwán dorazil na Maltu na malej rybárskej lodi ešte minulý piatok, jeho prítomnosť však bola utajovaná, uviedlo ministerstvo.

0:40 Líbyjská vláda v stredu obvinila Britániu, že jej lietadlá zasiahli veľké ropné pole Sarír a zabili troch príslušníkov ostrahy. Podľa námestníka ministra zahraničia Chálida Kaima bolo niekoľko ďalších osôb zranených. Útok tiež poškodil potrubie spájajúce náleziská s neďalekým pobrežným terminálom. "Britské bojové lietadlá zaútočili na ropné polia Sarír a spôsobili smrť troch strážcov náleziska. Ďalší zamestnanci ropného poľa sú zranení," povedal Kaimo v Tripolise novinárom. "Táto agresia je nepochybne v rozpore so zásadami medzinárodného práva as rezolúciou OSN," dodal.

20:59 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí požiadal amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zastavil operácie NATO v Líbyi, ktoré majú ochrániť oponentov jeho režimu. V liste adresovanom "Barakovi Husajnovi Abú Umamovi", ktorý zverejnila tlačová agentúra AP, Kaddáfí nalieha na amerického prezidenta, aby zastavil "nespravodlivú vojnu proti ľudu rozvíjajúcej sa krajiny".

18:32 Podľa vyhlásenia OSN, z ktorého dnes citovala agentúra Reuters, povstalci požiadali Spojené národy o pomoc s obnovením vývozu ropy a zemného plynu z prístavov, ktoré ovládajú. Z Tobrúku dnes povstalcami vypravili prvý tanker naložený ropou od začiatku nepokojov.

17:25 Tlačová agentúra AP informovala, že bývalý člen amerického Kongresu Curt Weldon pricestoval dnes do Tripolisu na pozvanie Kaddáfího na rokovania o možnostiach ukončenia krízy v krajine. Ide o zriedkavú návštevu západného politika v Líbyi od vypuknutia povstania v tejto severoafrickej krajine.

15:21 Severoatlantická aliancia musí byť pri leteckých náletoch mimoriadne opatrná, keďže jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího používajú civilistov ako živé štíty. V stredu to povedal zástupca veliteľa operácií NATO v Líbyi admirál Russell Harding. Líbyjské vládne sily podľa neho zmenili taktiku a pri postupe sa vmiešavajú napríklad do civilnej premávky.

13:30 Stovky bieloruských žoldnierov pomáhajú Muammarovi Kaddáfímu čeliť leteckým útokom síl NATO. Napísal to dnes ruský denník Komsomolskaja Pravda. Minsk oficiálne tieto informácie odmietol ako provokáciu. Títo vojaci, z ktorých väčšina sú bývalí príslušníci elitných bieloruských jednotiek, uzavreli individuálne kontrakty a platí ich líbyjský režim, napísal denník s odvolaním sa na zdroje v bieloruskom generálnom štábe. Sú to hlavne technici, poradcovia a inštruktori, rovnako ako zástupcovia bieloruskej vojenskej rozviedky.

13:29 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí poslal po stiahnutí amerických bojových lietadiel z Líbye správu Barackovi Obamovi, uviedla oficiálna líbyjská agentúra JANA. "Revolučný vodca (Kaddáffí) poslal v stredu americkému prezidentovi správu po tom, ako USA stiahli svoje bojové lietadlá z agresívnej, kolonialistickej a križiackej koalície proti Líbyi," uviedla agentúra bez špecifikovania obsahu správy.

13:16 Severoatlantická aliancia dnes odmietla utorkovú kritiku líbyjských povstalcov za prílišnú pomalosť a nedostatočnú ochranu civilistov. "Alebo bude NATO robiť svoju prácu poriadne, alebo požiadam národnú radu, aby riešila túto záležitosť s Bezpečnostnou radou OSN," kritizoval operáciu spojencov pod hlavičkou NATO náčelník generálneho štábu líbyjských povstalcov Abdul Fatáh Júnis.

11:01 Francúzsky minister zahraničia Alain Juppé povedal, že vojenské operácie medzinárodnej koalície v Líbyi sa skomplikovali. Zodpovednosť za to pripísal novej taktike líbyjských vládnych síl, ktorá zvyšuje riziko zásahu civilistov.

10:37 Americký veľvyslanec Chris Stevens pricestoval do východolíbyjského mesta Benghází, ktoré je baštou opozície bojujúcej proti Kaddáfímu a rokoval s tamojšími povstalcami. Podľa zdrojov agentúry Reuters by mal Stevens nadviazať širšie kontakty s predstaviteľmi opozície a rokovať o prípadnej humanitárnej a finančnej podpore.

07:37 Líbyjskí povstalci v utorok skritizovali Severoatlantickú alianciu (NATO) za to, že ich ich bojové jednotky údajne nedostatočne chránia. Podľa rebelov aliancia nie je schopná napĺňať mandát Organizácie Spojených národov na ochranu civilistov, predovšetkým pokiaľ ide o mesto Misráta. To je doposiaľ najväčším úlovkom protivládnych bojovníkov, jednotky vodcu Muammara Kaddáfího ho však stále vytrvalo obliehajú.

16:06 Útoky západných síl zničili od začiatku operácií 19. marca už 30 percent vojenských kapacít líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Informoval o tom generál Severoatlantickej aliancie Mark van Uhm. "Vyradili sme 30 percent vojenských kapacít Kaddáfího síl," uviedol brigádny generál citujúci odhady veliteľa operácií v Líbyi, generálporučíka Charlesa Boucharda.

14:32 Líbyjská loď s nákladom benzínu dnes zakotvila vo vládou kontrolovanom prístave s cieľom zmierniť nedostatok paliva, informovali dnes líbyjské vládne zdroje. Loď vo vlastníctve líbyjskej štátnej spoločnosti podľa nich vyložila svoj náklad v prístave Záwíja asi 50 kilometrov od hlavného mesta Tripolis. Nebolo jasné, odkiaľ plavidlo do prístavu prišlo.

13:24 - Nálet koaličných síl zničil dnes dve vozidlá líbyjských vládnych síl vo východnom meste Briga, kde už piaty deň prebiehajú boje medzi jednotkami vernými Muammarovi Kaddáfímu a povstalcami. Informovali o tom povstalecké zdroje.

11:51 Bývalý líbyjský minister zahraničných vecí Músá Kúsa je "pod tlakom" britských predstaviteľov, aby výmenou za imunitu poskytol nepodložené tvrdenia o vláde líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. V rozhovore pre spravodajskú sieť BBC to dnes uviedol Kaddáfího syn Sajf Islám.

3:47 Spojené štáty dali najavo líbyjským povstalcom znepokojenie nad správami, že teroristická sieť al-Káida získava zbrane vo východnej Líbyi. Informoval o tom v pondelok hovorca americkej diplomacie Mark Toner.

1:42 Líbyjské vedenie je údajne pripravené usporiadať voľby či referendum a reformovať politický systém v krajine. Vyhlásil to v pondelok podľa agentúry Reuters vládny hovorca s tým, že jedine sami Líbyjčania môžu rozhodnúť o tom, či Muammar Kaddáfí zostane v čele krajiny. "Môžeme mať akýkoľvek politický systém, akékoľvek zmeny: ústavu, voľby, čokoľvek, ale dopredu to musí posúvať vodca. To je naše presvedčenie," vyhlásil Músa Ibrahim veci prípadného rokovania so západom.

00:17
Líbyjská štátna televízia priniesla v pondelok naživo zábery na vodcu Muammara Kaddáfího, ktorý zdravil svojich prívržencov z džípu pred jeho opevneným komplexom Bab al-Azizíja v Tripolise. "Brat vodca medzi svojimi stúpencami," týmito slovami televízia opísala situáciu. Kaddáfí zamával prívržencom cez strechu vozidla a ochranka sa snažila zabrániť, aby ho ľudia obklopili.

18:30 Americké letectvo sa bude podieľať na náletoch na pozície jednotiek líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího do dnešného večera. V nedeľu o tom rozhodol Pentagon, uviedla dnes agentúra AP. Britské letectvo naopak podľa jeho hlavného maršala Stephena Dalton počíta s tým, že bude nad Líbyou operovať najmenej ďalšieho pol roka. Londýn oznámil skoré konania ďalšieho stretnutia kontaktnej skupiny, ktorá koordinuje politické iniciatívy o Líbyi. Kuvajt sa vraj stane ďalšou arabskou krajinou, ktorá uzná autoritu líbyjských vzbúrencov.

15:32 Vyslanec líbyjského lídra Muammara Kaddáfího pricestoval v pondelok do Turecka, kde sa snaží získať pomoc pri možnom uzavretí prímeria s opozičnými silami, uviedli tureckí predstavitelia. Námestník líbyjského ministra zahraničia Abdelatí Laabidí bude rokovať s tureckým šéfom diplomacie Ahmetom Davutoglom, presné detaily však zatiaľ nie sú známe.

13:25 Východolíbyjské mesto Briga sa po víkendových bojoch dnes opäť ocitlo v rukách povstalcov, strety s jednotkami líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v tomto strategickom meste však pokračujú. Taliansky minister zahraničia dnes odmietol návrh na ukončenie bojov v Líbyi, s ktorým do Grécka v nedeľu pricestoval Kaddáfího emisar Abdal Atí Ubajdí.

11:43 Americké letectvo sa bude podieľať na náletoch na pozície jednotiek líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího do dnešného večera. V nedeľu o tom podľa agentúry AP rozhodol Pentagon. Spojené štáty tak vyhoveli prosbe Severoatlantickej aliancie, ktorá žiadala o dlhšie zapojenie Američanov do vzdušných operácií nad Líbyou. Pôvodne mali USA svoju účasť ukončiť v sobotu.

10:59 Až 460 zranených a utečencov evakuovala turecká zdravotnícka loď z líbyjských miest Misuráta a Benghází. Podľa agentúry AFP o tom dnes informovala turecká tlač. Mnohí zo zranených sú aj deti. Plavidlo v priebehu dneška očakávajú v západotureckom Çeşme, odkiaľ majú zranených previezť do nemocníc.

07:04 Najmenej dvaja synovia líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího navrhujú prechod krajiny na demokratický systém, čo by zahŕňalo aj odstúpenie ich otca. V nedeľu o tom napísal denník New York Times. S odvolaním sa na nemenovaného diplomata noviny ďalej informovali, že hlavným iniciátorom plánu je Kaddáfího syn Sajf aj-Islam. Nie je však jasné, či 68-ročný líbyjský líder návrh podpísal.

04:39 Americké letectvo sa bude podieľať na náletoch na pozície jednotiek líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího až do dnešného večera. V nedeľu o tom podľa agentúry AP rozhodol Pentagon. Spojené štáty tak vyhoveli prosbe Severoatlantickej aliancie, ktorá žiadala o dlhšie zapojenie Američanov do vzdušných operácií nad Líbyou. Pôvodne mali USA svoju účasť ukončiť v sobotu.

02:24 Vyslanec Muammara Kaddáfího, ktorý v nedeľu pricestoval do Grécka, aby tlmočil postoj líbyjského vodcu, informoval gréckeho premiéra Jorgosa Papandrea, že Líbya hľadá riešenie na ukončenie bojov. "Po stretnutí líbyjského vyslanca s gréckym premiérom sa zdá, že líbyjskí predstavitelia hľadajú riešenia. Je potrebné vyvinúť skutočné úsilie na zabezpečenie mieru a stability v regióne," uviedol grécky minister zahraničných vecí Dimitris Drucas v stanovisku po rokovaní v Aténach.

22:38 Vyslanec Muammara Kaddáfího sa dnes stretol v Aténach s gréckym premiérom Jorgosom Papandreom, aby mu odovzdal odkaz od líbyjského vodcu. Informovali o tom predstavitelia gréckeho ministerstva zahraničných vecí. Bývalý líbyjský premiér Abdul Átí al-Ubajdí, ktorý počas prebiehajúcej krízy slúži ako Kaddáfího vyslanec a teraz je aj úradujúcim ministrom zahraničných vecí, absolvoval dnes večer rozhovory s premiérom Papandreom. Grécki predstavitelia neposkytli žiadne podrobnosti o obsahu diskusií a neuviedli ani to, kde sa stretnutie uskutočnilo.

20:50 Turecká loď dnes odviezla 250 zranených z obkľúčeného líbyjského mesta Misuráta, ale zanechala tam tisíce ďalších uviaznutých ľudí, ktorí prosili o evakuáciu. Informoval o tom turecký diplomat Ali Akin, ktorý je ministerstvom zahraničných vecí poverený riadiť konzulárne záležitosti. Turecký minister zahraničných vecí nariadil, aby loď vplávala do Misuráty po tom, čo strávila štyri dni na mori a márne čakala na povolenie líbyjských úradov zakotviť v prístave.

18:26 Dlhoročný líbyjský diplomat Alí at-Tríkí sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v službách režimu Muammara Kaddáfího a stal sa tak ďalším predstaviteľom, ktorý kontroverzného lídra opustil v súvislosti s ľudovým povstaním v severoafrickej krajine. V nedeľu o tom informovali nemenované zdroje v káhirskom sídle Ligy arabských štátov, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra AFP. At-Tríkí v 70. a 80. rokoch zastával funkciu líbyjského ministra zahraničných vecí a v rokoch 2003 až 2009 pôsobil ako veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov. Následne na rok prevzal reprezentatívny post predsedu Valného zhromaždenia OSN.

17:43 Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího bojujú o mesta na západe Líbye a bránia opozícii znova dobyť východolíbyjskú Brigu. Víkendové boje si vyžiadali najmenej dve desiatky obetí. Je medzi nimi aj 13 ľudí, ktoré v oblasti ovládanej opozíciou usmrtili bomby z jedného z medzinárodných koaličných lietadiel. Opozícia sa snaží lepšie sa zorganizovať na bojisku i mimo nich.Zaviedla nové pravidlá boja. V Brige, v ktorej sa zastavila front medzi povstalcami a Kaddáfího armádou, tlačiaci sa na východ, sa bojuje niekoľko dní. Opozícia, ktorá doteraz postupovala s nadšením, ale chaoticky, teraz do čela svojich jednotiek postavila vojakov, ktorí zbehli od Kaddáfího. Až za nimi sú ozbrojení dobrovoľníci. Ľudia bez zbrane medzi nich nesmú.

3:59 Pri novom útoku síl líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v západolibyjskej Misure, ktorá je v moci povstalcov bola dnes ráno zabitá najmenej jedna osoba a niekoľko ľudí zranených. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka. "Máme potvrdenú jednu obeť. Počet zranených nie je zatiaľ presne známy. Sanitky ich teraz ešte len privážajú," uviedol podľa Reuters telefonicky jeden z obyvateľov Misuráty.

00:04 Vzdušný útok NATO zameraný proti silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího na východe krajiny zabil omylom 13 povstaleckých bojovníkov. Informovala o tom v sobotu líbyjská opozícia, ktorá to označila za "nešťastný incident".

21:27 Piatkový útok spojeneckého lietadla na konvoj vozidiel neďaleko líbyjského mesta Brega si vyžiadal životy 13 ľudí vrátane štyroch civilistov. Tlačovú agentúru AFP o tom v sobotu informoval Issá Chamís, styčný dôstojník povstaleckých síl v meste Adždábijá, podľa ktorého posádka lietadla omylom zaútočila na skupinu piatich alebo šiestich vozidiel prepravujúcich povstaleckých bojovníkov a civilistov. Incident sa údajne odohral približne 15 kilometrov východne od Bregy, ktorá bola v posledných dňoch dejiskom intenzívnych bojov. Podľa Chamísa civilné obete tvoria vodič sanitky a traja študenti medicíny pochádzajúci z povstalcami kontrolovaného mesta Bengází. Lietadlo údajne zaútočilo po tom, ako povstaleckí bojovníci vypálili svetlicu, aby oslávili príchod do Bregy.

17:09 NATO vyšetruje informáciu líbyjskej opozície, podľa ktorej lietadlo aliancie v piatok omylom zasiahlo pozície rebelov. Najmenej desať ich pritom údajne prišlo o život. Reportér agentúry Reuters videl pri ceste neďaleko Brigy, o ktorú sa v piatok bojovalo, vraky spálených automobilov, z ktorých jeden bol vrak sanitky. 16:40 Ukrajina vyšle do Líbye loď na evakuáciu približne 600 Ukrajincov, Američanov, Britov a štátnych príslušníkov ďalších krajín, ktorí chcú opustiť v nepokojoch sa zmietajúcu krajinu. Informovalo o tom dnes ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve.

11:19 Vzdušný útok západných koaličných jednotiek na skupinu líbyjských vzbúrencov na východnom predmestí Brigy pripravil o život najmenej desať z nich, informovali dnes povstalecké zdroje z miesta útoku.

9:25 Spojené štáty v sobotu oficiálne stiahnu svoje lietadlá zapojené do medzinárodnej operácie na ochranu líbyjského vzdušného priestoru. Nahradia ich stroje NATO, predovšetkým Británie a Francúzska. Washington dúfa, že ostatní spojenci zo Severoatlantickej aliancie, ktorá vo štvrtok prevzala velenie nad misiou, si so svojimi armádnymi silami vystačia aj sami. Američania však ostanú v pohotovosti a budú aj naďalej podnikať prieskumné a tankovacie lety.

03:11 Vojenský veliteľ líbyjských povstalcov je skúsený vojenský veterán, starý arabský nacionalista, bývalý Kaddáfího spolubojovník, s väzbou na americkú CIA. Informuje o tom štúdia americkej Jamestownskej nadácie. Chalífa Hefta či Haftár  v roku 1969 podporil prevrat, ktorý vyniesol k moci Muammara Kaddáfího a stal sa členom jeho rady revolučného vedenia. V roku 1987 sa však s Kaddáfím rozišiel a uplynulých 20 rokov žil v USA, kde mal podporu americkej CIA.

23:36 Západné koaličné sily bombardovali dnes civilné i vojenské oblasti v mestách Khoms a Arrujban, oznámila dnes líbyjská televízia, ktorá citovala vojenského predstaviteľa. "Civilné a vojenské oblasti v Khomse a Arrujbane zasiahlo dnes večer bombardovanie koloniálnych a križiackych agresorov," oznámila televízia v informačnom páse na obrazovke.

22:22 Líbyjská vláda dnes odmietla podmienky prímeria, navrhnuté povstaleckými vodcami. Vyhlásila, že vládne sily neopustia líbyjské mestá, ako požaduje opozícia. "Žiadajú nás, aby sme sa stiahli z našich vlastných miest... Ak toto nie je bláznovstvo, potom neviem, čo je. Neopustíme naše mestá," vyhlásil hovorca vlády Músá Ibrahim.



19:46 Vojenský veliteľ líbyjských povstalcov Chalífa Haftár je starý arabský nacionalista, pôvodne spolubojovník a potom protivník líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Žil dlho v USA a mal podporu americkej tajnej služby CIA. Uvádza sa to v štúdii americkej Jamestownské nadácie. CIA obsah štúdie nekomentovala, napísala dnes agentúra Reuters.

19:26 Vo štvrtok, prvý deň vojenských operácií pod velením NATO, uskutočnili spojenecké sily proti Líbyi celkovo 74 náletov. Informovala o tom západná vojenská aliancia.

16:38 Líbyjskí povstalci zvádzajú tuhé boje so silami líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího o mesto Brega, ktoré sa nachádza asi 800 kilometrov na východ od metropoly Tripolis. Štvrtkový pokus posunúť frontovú líniu z Adždábije bližšie k Brege sa povstalcom nepodaril a Kaddáfího armáda ich zahnala naspäť do Adždábije.

 

 

16:24 Vojenské sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího spustili dnes intenzívnu delostreleckú paľbu na povstalcami kontrolované mesto Misuráta, kde vojaci útočili na obchody a domy v centre. Informoval o tom povstalecký hovorca.

15:35 Arabský štát Katar súhlasil, že poskytne líbyjským povstalcom palivo, lieky, potraviny a ďalšie humanitárne potreby v rámci dohody o obchode s ropou z východnej časti Líbye, ktorú vzbúrenci kontrolujú. Oznámil to dnes predstaviteľ povstalcov pre oblasť financií Alí Tarhúní.

14:54 Sedem civilistov, väčšinou detí, zahynulo pri vzdušnom útoku západnej koalície na konvoj síl líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího na východe krajiny. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Dnes o tom informoval spravodajský server BBC, ktorý citoval miestneho líbyjského lekára.

Doktor Sulejman Refardi uviedol, že k útoku došlo v stredu v dedine ležiacej 15 kilometrov od východného mesta Briga. Strela zasiahla nákladné auto s muníciou, následný výbuch však zničil aj dva okolité domy. Mŕtvi boli vo veku 12-20 rokov, uviedol lekár. O život prišli tri dievčatá vo veku 12-16 rokov, ktoré pochádzali z rovnakej rodiny, a jedna žena. Zabití boli aj traja chlapci vo veku 14-20 rokov. Severoatlantická aliancia záležitosť vyšetruje.

13:53 Líbyjská opozícia pristúpi na prímerie za podmienky, že sily Muammara Kaddáfího odídu zo západolíbyjských miest a nechajú ľudí slobodne sa vyjadrovať. Opozícia stále trvá na svojej pôvodnej požiadavke o odchode Kaddáfiho z krajiny. V Benghází to dnes povedal vodca opozičnej národnej rady Mustafa Abdal Džalíl.

13:14 Najväčším nebezpečenstvom pre líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího nie sú povstalecké oddiely pochodujúce na Tripolis. Ďaleko viac ho ohrozuje rozklad blízkych mocenských opôr. Z toho dôvodu je pre neho útek ministra zahraničia Músa KúsAHO ťažkou ranou, píše agentúra AP. Kaddáfí sa spolieha najmä na svojich príbuzných a kmeň Kaddádfa. Ten je ale spomedzi všetkých líbyjských kmeňov jeden z najmenších, preto si bude musieť udržať priazeň aj tých ostatných.

11:32 Spojené štáty sťahujú svoje lietadlá zapojené do medzinárodnej operácie na ochranu líbyjského vzdušného priestoru. Washington dúfa, že ostatní spojenci zo Severoatlantickej aliancie, ktorá vo štvrtok prevzala velenie nad misiou, si so svojimi armádnymi silami vystačia aj sami.

10:09 Viac ako 400 ľudí na východe Líbye je od vypuknutia povstania proti vodcovi krajiny Muammarovi Kaddáfímu nezvestných. Mnohí boli pravdepodobne zabití alebo zajatí vládnymi silami. Podľa agentúry AP to tvrdia miestni aktivisti na ochranu ľudských práv.

8:07 Líbya vyslala do Londýna poradcu syna vodcu Muammara Kaddáfího, aby rokoval s britskými predstaviteľmi o situácii v krajine. Denník Guardian uviedol, že Muhammad Ismail, poradca Saífa al-Islama Kaddáfího, navštívil v uplynulých dňoch Britániu, aby v rámci zintenzívnených kontaktov medzi Líbyou a Západom rokoval o situácii v severoafrickej krajine, uviedla agentúra Reuters.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu