Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

LÍBYA Najmenej dvadsať detí zahynulo pri bojoch v Misuráte

Líbyjskí povstalci
Líbyjskí povstalci

Aktualizované

TRIPOLIS - 6:47 Severoatlantická aliancia vyzvala civilisto v Líbyi, aby sa vo vlastnom záujme zdržiavali v čo najväčšej vzdialenosti od jednotiek lojálnych líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v stredu večer vydal kanadský generál Charles Bouchard, veliteľ medzinárodnej vojenskej operácie Zjednotený ochranca.

20:46 Čln so 760 imigrantmi, väčšinou zo subsaharskej Afriky, priplával dnes z Líbye k talianskemu ostrovu Lampedusa v Stredozemnom mori. Informovali o tom talianske úrady. Plavidlo priviezlo jednu z najväčších skupín imigrantov na malý ostrov ležiaci medzi Tuniskom a Sicíliou, ktorý je už i tak preplnený prisťahovalcami z Afriky.

16:41 Británia vysiela do Líbye tím skúsených vojenských dôstojníkov, ktorí budú radiť povstalcom bojujúcim proti silám vodcu Muammara Kaddáfího. V utorok o tom informoval britský minister zahraničia William Hague. Vojenský poradný tím bude podľa neho poskytovať opozičným bojovníkom rady v oblasti organizácie, komunikácie a logistiky, nebude im však poskytovať výcvik ani výzbroj.

15:45 Ďalšie krajiny by mali nasledovať príklad Talianska, Francúzska a Kataru a oficiálne uznať líbyjských povstalcov, ktorí bojujú so silami Muammara Kaddáfího, povedal dnes taliansky minister zahraničných vecí.

15:04 Najmenej 20 detí zahynulo pri týždne trvajúcich bojoch v obkľúčenom západolíbyjskom meste Misuráta. Informoval o tom dnes Detský fond OSN (UNICEF). "Po päťdesiatich dňoch bojov v Misuráte sa vynára celý obraz o tom, ako zasiahol deti. Je to oveľa horšie než sme sa obávali a určite sa to zhorší, pokiaľ nedôjde k prímeriu," uviedla hovorkyňa UNICEF Marixie Mercadová.

13:48 Vláda líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sľubuje, že umožní bezpečný presun zahraničných humanitárnych pracovníkov do Tripolisu a iných oblastí, ktoré má pod kontrolou. V pondelok o tom informoval hovorca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Farhan Haq.

13:40 Severoatlantická aliancia uskutočnila letecké útoky na líbyjské hlavné mesto Tripolis, rodné mesto vodcu Muammara Kaddáfího Syrta ako aj na mesto Azizíja južne od metropoly. Informovala o tom oficiálna tlačová agentúra JANA.

12:20 Ozbrojené sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího dnes obnovili bombardovanie mesta Misuráta. V obkľúčenej bašte povstalcov na západe krajiny prevážali ranených do nemocnice, informovala tlačovú agentúru Reuters pracovníčka organizácie Amnesty International v meste. 

11:41 Konflikt v Líbyi si vyžiadal už približne 10 000 mŕtvych a 55 000 zranených. Po stretnutí s predsedom líbyjskej vzbúreneckej rady Mustafom Džalílom to dnes v Ríme povedal šéf talianskej diplomacie Franco Frattini.

9:01 Vláda líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího súhlasila s tým, že umožní dodávky humanitárnych zásob do mesta Misuráta, obkľúčenej bašty povstalcov na západe krajiny. Oznámila to Organizácia Spojených národov.

3:28 Severoatlantická aliancia by mala poslať do Líbye pozemné špeciálne sily, aby sa zabránilo prípadnému neúspechu misie. Povedal to v pondelok predseda zahraničného výboru poslaneckej komory francúzskeho parlamentu Axel Poniatowski. Tieto sily by podľa neho nemali bojovať, ale upresňovať spojeneckým lietadlám pozície provládnych líbyjských síl.

14:53 Za preukázateľné označil v nedeľu hovorca režimu Muammara Kaddáfího údajné zapojenie medzinárodnej teroristickej siete Al-Kájda do protivládneho povstania v Líbyi. Hovorca Músa Ibrahim tvrdí, že do západolibyjského mesta Misuráta, ktoré ovládajú rebeli, mieri spolu so skupinou ozbrojencov jeden z vodcov Al-Kájdy Abdal Hakím Hasadí. Podľa rebelov v nedeľu pri ostreľovaní mesta provládnými silami zahynulo 17 ľudí, väčšinou civilistov.

11:23 Sily verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu dnes ostreľovali mesto Misuráta raketami a delostreleckou paľbou. Informoval o tom hovorca povstalcov a dodal, že v predchádzajúci deň sa obeťami ostreľovania obkľúčeného mesta stalo sedemnásť ľudí.

10:35 Syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajf al-Islám v nedeľu vyhlásil, že režim jeho otca nespáchal žiadne zločiny voči Líbyjčanom. V rozhovore pre denník The Washington Post Sajf (38) povedal, že tvrdenia o streľbe líbyjských vojakov na protivládnych demonštrantov sú nesprávne. Absolútne odmietol, že by Kaddáfího sily strieľali do civilistov v obliehanom západnom meste Misuráta.

2:26 Za preukázateľné označil v nedeľu hovorca režimu Muammara Kaddáfího údajné zapojenie medzinárodnej teroristickej siete Al-Kájda do protivládneho povstania v Líbyi. Hovorca Músa Ibrahim tvrdí, že do západolíbyjského mesta Misuráta, ktoré ovládajú rebeli, mieria spolu so skupinou ozbrojencov jeden z vodcov Al-Kájdy Abdal Hakím Hasadí.

16:19 Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího cez víkend opäť prevzali iniciatívu na bojiskách a zatlačujú povstalcov späť na východ. V Líbyi sa bojová fronta pohybovala medzi mestami Brig a Adžedábíja na východe krajiny.

12:24 Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu dnes raketovou paľbou zaútočili na pozície vzbúrencov pri strategickom východnom meste Adžedábíja. Informovala dnes o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na výpovede svedkov.

10:59 Spojené štáty podľa denníka New York Times intenzívne hľadajú azylovú krajinu pre líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího - bez ohľadu na to, že Kaddáfí Líbyu opustiť.

16:44 Do povstalcami kontrolovanej západolíbyjskej Misuráty dnes pricestoval tím Červeného kríža s cieľom zhodnotiť situáciu v tomto obliehanom meste. Humanitárne organizácie tvrdia, že civilisti v Misuráte sú v čoraz zúfalejšej situácii - chýbajú im potraviny a lieky a je tam veľmi málo miest, ktoré by neboli vystavené každodennému ostreľovaniu zo strany vládnych síl.

11:20 Líbyjské provládne jednotky zaútočili dnes na mesto Misuráta a vystrelili naň najmenej 100 rakiet typu Grad, informovali zdroje líbyjských povstalcov.

9:20 Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu používajú pri ostreľovaní povstalcov kazetovú muníciu, uviedla dnes ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch.

19:43 Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že pri konflikte v Líbyi vznikla vojenská patová situácia, avšak USA a NATO odvrátili "hromadné zabíjanie" a Muammar Kaddáfí je pod rastúcim tlakom na rezignáciu.

17:09 Líbya na čele s Muammarom Kaddáfim nemá budúcnosť, takže je nutné proti jeho jednotkám ďalej bojovať. Vyslovili sa pre to dnes v spoločnom vyhlásení vo veľkých svetových denníkoch najvyšší predstavitelia USA, Británie a Francúzska. V Berlíne sa dnes pre zvrhnutie Kaddáfího vyslovili aj šéfovia diplomacií Severoatlantickej aliancie a EÚ.

17:04 Rusko dnes varovalo NATO, aby v Líbyi nepoužívalo nadmernú vojenskú silu, ktorá povedie k ďalším obetiam medzi civilistami. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na rokovaní s rezortnými partnermi z členských krajín aliancie v Berlíne zároveň vyzval na politické riešenie konfliktu v Líbyi.

16:24 Vojenské sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího pokračovali dnes v ostreľovaní mesta Misuráta, jedinej bašty povstalcov v západnej časti krajiny. Vo štvrtok pri ostreľovaní obytnej oblasti podľa povstalcov zahynulo 23 ľudí, pričom na strategický prístav v Misuráte dopadlo vyše 200 striel. Z Misuráty dnes vyplávala loď s 1200 ázijskými a africkými migrantmi. Prenajaté grécke plavidlo ich odvezie do povstaleckej "metropoly" Benghází, informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

16:08 Severoatlantickej aliancii sa ani druhý deň zasadania ministrov členských krajín nepodarilo zabezpečiť dodatočné bojové lietadlá pre boj proti silám Muammara Kaddáfího v Líbyi. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen však po dnešnom rokovaní v Berlíne napriek tomu vyjadril očakávanie skorého nasadenia ďalších lietadiel.

12:54 Muž číslo dva vo vedení Al-Kájdy Ajmán Zavahrí vyzval severoafrických moslimov k boju proti NATO v Líbyi. Informovala o tom skupina SITE, ktorá monitoruje internetové stránky islamských radikálov. Zavahrí nakrútil videozáznam ešte predtým, ako aliancia začala nálety v Líbyi.

4:12 Dcéra líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Ajša dnes vyhlásila, že žiadosť Západu, aby sa jej otec vzdal moci, je "urážkou" všetkých Líbyjčanov. Ajša Kaddáfíová vystúpila s prejavom plným vzdoru pred dav skandujúcich otcových stúpencov v hlavnom meste Tripolis.


 

3:17 USA, Británia a Francúzsko sa vo štvrtok zaviazali, že budú pokračovať vo vojenskej kampani v Líbyi dovtedy, kým vodca Muammar Kaddáfí neodíde. Americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v spoločnom vyhlásení uviedli, že nezastavia kampaň a "zostanú jednotní" - napriek sťažnostiam Európy, že USA sa držia v úzadí.

18:43 USA a ďalší členovia NATO zamietli dnes výzvy Francúzska a Británie na aktívnejší príspevok do vzdušných operácií v Líbyi, a to napriek obavám z vojenského patu v tejto severoafrickej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

17:43 Európska únia zrušila dnes sankcie voči bývalému líbyjskému ministrovi zahraničných vecí Músovi Kúsovi, ktorý sa už dva týždne zdržiava na Britských ostrovoch. S odvolaním na diplomatické zdroje o tom informovala agentúra AP.

17:08 Predstavitelia skupiny piatich rozvojových mocností dnes v Číne odsúdili nálety NATO v Líbyi proti silám Muammara Kaddáfího. Podľa skupiny zahŕňajúcej aj stálych členov Bezpečnostnej rady OSN Rusko a Čínu útoky aliančných síl nedovoľuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN k Líbyi.

15:30 Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes zdôraznil potrebu politického riešenia líbyjskej krízy, medzinárodne vojenské operácie v súčasnom období sú však podľa neho nevyhnutné. "NATO bude pokračovať vo svojej úlohe v rámci úsilia medzinárodného spoločenstva tak dlho, dokiaľ bude líbyjský režim pokračovať v útokoch na vlastné obyvateľstvo," uviedol Rasmussen na berlínskej schôdze šéfov diplomacií NATO.

14:52 Spojené štáty sú naďalej viazané podporovať vojenskú misiu NATO proti silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Vyhlásila to dnes americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová na schôdzke šéfov diplomacií krajín NATO v Berlíne.

13:30 Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu dnes raketami zaútočili na mesto Misuráta na severozápade Líbye. Podľa povstalcov zahynulo najmenej 23 ľudí, prevažne žien a detí a ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

12:24 Vedúci predstavitelia skupiny piatich rozvojových mocností dnes v Číne odsúdili nálety NATO v Líbyi proti silám Muammara Kaddáfího. Podľa skupiny zahŕňajúcej aj dvoch stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, Rusko a Čínu, nedovoľuje rezolúcia rady k Líbyi útoky aliančných síl, informovala agentúra AFP. NATO dnes podľa dostupných správ zatiaľ nezačalo vojenskú akciu.

11:20 Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu dnes raketami typu Grad zaútočili na mesto Misuráta. Informovali o tom zdroje líbyjských povstalcov. Pri útoku prišlo podľa nich o život deväť vzbúrencov a ďalších 20 utrpelo zranenia. Cieľom ostreľovania mala byť oblasť v okolí tamojšieho prístavu, kam prokaddáfijské sily vystrelili najmenej 80 rakiet, dodali povstalecké zdroje, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters.

02:36 Námestník líbyjského ministra zahraničných vzťahov obvinil v stredu Katar z dodávok francúzskych protitankových striel typu Milan povstalcom v Benghází a príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh z toho, že bojujú na strane povstalcov v Misuráte. To je posledné mesto na západnom pobreží Líbye čiastočne ovládané povstalcami, ktorí v ​​stredu ohlásili pokrok v boji so silami Kaddáfího.

00:55 Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v stredu uviedla, že USA dostávajú znepokojujúce správy o nových ohavných činoch vojenských síl líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Milície a žoldnieri Kaddáfího režimu podľa týchto správ útočili mínometmi a delostrelectvom na obytné štvrte mesta Misuráta. Údajne pritom zničili sklady potravín a prerušili dodávky vody a elektriny do obkľúčeného mesta kontrolovaného povstalcami v zrejmej snahe prinútiť jeho obyvateľov vzdať sa, uviedla Clintonová.

23:55 Líbyjskí povstalci bojujúci v Misure so silami vodca krajiny Muammara Kaddafiho dosiahli pokrok. Agentúre Reuters to povedal ich hovorca. Podľa líbyjskej štátnej televízie lietadlá Severoatlantickej aliancie dnes podnikli útoky na líbyjské mesta Syrta a Azízíja. Pentagon dnes oznámil, že americké lietadlá bombardovali prostriedky líbyjskej protivzdušnej obrany aj potom, čo velenie spojeneckých operácií v krajine prevzala Severoatlantická aliancia.

21:48 Britský premiér David Cameron dnes vyhlásil, že Británia a Francúzsko "nenechajú kameň na kameni" v hľadaní možností, ako pomôcť líbyjským povstalcom zvrhnúť Muammara Kaddáfího. Cameron to povedal v Paríži, kde bude rokovať o vojenskej operácii v Líbyi s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym. Na ich schôdzke budú prítomní aj ich ministri obrany.

20:55 Francúzsko poslalo lietadlo s humanitárnou pomocou do obliehaného líbyjského mesta Benghází, prvé od zavedenie bezletovej zóny na ochranu povstalcov bojujúcich proti armáde Muammara Kaddáfího. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informoval hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí.

20:04 Stíhacie bombardéry francúzskych námorných síl Rafale a Super Étendard, ktoré nesú bomby navádzané laserom a štartujú z lietadlovej lode Charles de Gaulle, sú technologicky vyspelé, ale dôstojníci majú napriek tomu ťažkosti identifikovať zo vzduchu vojakov verných líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu. Napísala to dnes agentúra AP.Dôstojníci tvrdia, že Kaddáfího sily sa dokážu šikovne skrývať pred leteckými útokmi.

18:58 Severoatlantická aliancia uskutočnila dnes letecký útok na bunkre so strelivom, nachádzajúce sa 13 kilometrov od líbyjského hlavného mesta Tripolis. Informoval o tom predstaviteľ NATO. Silná explózia otriasla dnes popoludní Tripolisom a televízia al-Arabíja hlásila dve explózie v blízkosti tripoliského letiska.

17:26 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí musí čo najskôr odísť a povstalci bojujúci proti nemu by mali dostať materiálnu podporu. Uviedli to dnes ministri zahraničných vecí na stretnutí v katarskom hlavnom meste Dauha, na ktorom rokovali o budúcnosti Líbye.

16:36 Libyjskí povstalci bojujúci v Misuráte so silami Muammara Kaddáfího dnes dosiahli pokrok. Agentúre Reuters to oznámil hovorca bojovníkov. Podľa líbyjskej štátnej televízie lietadlá Severoatlantickej aliancie dnes podnikli útoky na líbyjské mestá Syrta a Azízíja. Podľa dnešného vyhlásenia aliancie jej sily v Misuráte a Syrte zničili 16 tankov, nešpecifikovanú časť prostriedkov protivzdušnej obrany a nákladný vagón. V utorok aliančné sily podnikli 159 leteckých misií.

16:03 Líbyjský minister zahraničných vecí Abdul Átí Ubajdí pricestoval dnes do susedného Tuniska, cestou na Cyprus. Informovala o tom tuniská štátna tlačová agentúra TAP. Ubajdí sa má stretnúť so šéfom cyperskej diplomacie Markosom Kyprianom, uviedol dnes o niečo neskôr hovorca cyperskej vlády.

15:08 Najmenej 20 zástupcov krajín a medzinárodných organizácií sa stretlo v stredu v katarskom hlavnom meste Dauha, aby diskutovali o kríze v Líbyi. Väčšinu krajín zastupujú ministri zahraničných vecí okrem katarských hostiteľov, ktorých zastupuje predseda vlády, a USA, ktoré vyslali vysokopostavených predstaviteľov ministerstva zahraničia.

14:56 Francúzske vládne lietadlo vezúce 10 ton zdravotníckych pomôcok a liekov pristálo v stredu v povstaleckom meste Bengází. Informoval o tom korešpondent agentúry AFP. Francúzsky airbus pristál aj s členmi mimovládnych organizácií na miestnom letisku popoludní. Ide pritom o prvé takéto lietadlo, ktoré priviezlo do Bengází pomoc.

13:16 Nemecké ministerstvo zahraničia oznámilo, že kvôli tlaku vyvíjaného na Líbyjčanov žijúcich v Nemecku z krajiny vypovedalo piatich líbyjských diplomatov, ktorí majú sedem dní na odchod.

11:03 Hovorca líbyjských povstalcov Mahmúd Avada Šammám dnes v katarskej Dauhe zopakoval, že rebeli neprijmú žiadny mierový plán, ktorého súčasťou by nebol odchod líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Vyhlásil tiež, že niektoré krajiny spojeneckej koalície zvažujú možnosť rebelov vyzbrojovať.

10:59 Vojenská intervencia v Líbyi sa skončí odchodom líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, vyhlásil dnes britský minister zahraničných vecí William Hague. Šéf britskej diplomacie však priznal, že nedokáže predpovedať, ako dlho bude zosadenie Kaddáfího trvať. Hague, ktorý sa nachádza v katarskej metropole Dauha na rokovaní tzv. líbyjskej kontaktnej skupiny, vyjadril presvedčenie, že "líbyjská opozícia sa stáva stále lepšie organizovanou".

6:12 Pozornosť svetovej verejnosti v súvislosti s líbyjským ozbrojeným konfliktom sa presunie do malého arabského štátu Katar. Uskutoční sa tam schôdzka medzi predstaviteľmi tieňovej vlády zloženej z povstalcov a zástupcami medzinárodného spoločenstva. Opozičných predstaviteľov bude na podujatí reprezentovať Dočasná národná rada (NTC).

0:31 Po európskej kritike ohľadne nasadenia NATO v Líbyi Spojené štáty americké podržali chrbát Severoatlantickej aliancii. "Myslíme si, že NATO je maximálne schopné splniť svoju misiu a aj ju plní v skutočnosti úspešne," vyhlásil v noci nadnes vo Washingtone hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Mark Toner.

21:54
Obeťami pondelkových bojov medzi vládnymi jednotkami a povstalcami v líbyjskom meste Misuráta bolo 12 osôb, medzi nimi aj trojročné dievčatko. Uviedla to dnes tlačová agentúra Reuters.

20:17 Európska únia podnikne humanitárnu akciu v Líbyi iba na požiadanie Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí. Únia pripravuje humanitárnu akciu EUFOR Libya na úrovni plánovania, no zatiaľ počká s jej rozbehnutím. OSN však zatiaľ požiadavku Európskej únii neadresuje, pretože sa obáva prítomnosti negatívneho vplyvu vojenských síl na území severoafrického štátu, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie procesu poskytnutia humanitárnej pomoci v teréne. Misia by zahŕňala podporu leteckých i námorných síl.

19:52 Líbyjskí povstalci poslali krajinám, ktoré uznali ich Národnú radu ako jediného predstaviteľa Líbye, žiadosť o zbrane. Povedal to dnes ich hovorca. "Predložili sme im zoznam vojenskej výzbroje a technického zariadenia, ktoré potrebujeme," povedal reportérom v povstaleckej bašte Benghází hovorca Národnej rady Háfiz Ghoga.

18:37 Sily diktátora Muammara Kaddáfího zabili počas povstania v Líbyi 10 tisíc ľudí. Informoval o tom v utorok zástupca povstalcov. Podľa jeho údajov je tiež 20 tisíc osôb nezvestných a 30 tisíc zranených, pričom štvrtina z nich vážne. "Máme 10 tisíc zabitých Kaddáfího vojakmi, máme asi 20 tisíc nezvestných osôb a okolo 30 tisíc zranených, 7 tisíc z nich vážne s ohrozením života," povedal Alí Al Isáví, predstaviteľ líbyjskej Dočasnej národnej rady novinárom.

18:06 Silné boje dnes hlásili líbyjskí povstalci z mesta Misuráta, kde udreli v dvoch ofenzívach jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu. Podľa informácií jedného zo vzbúrencov boli silné boje na Tripoliskej ulici, kde si povstalci udržali svoje pozície a tiež vo východnej časti Misuráty. Povstalci tam útok Kaddáfího jednotiek odrazili. Počet obetí nie je známy.

14:15 Bývalý líbyjský minister zahraničia Mússa Kússa v utorok odchádza do Kataru na rokovania, ktoré sa uskutočnia pred stretnutím medzinárodnej kontaktnej skupiny o Líbyi, uviedlo britské ministerstvo zahraničia v stanovisku. "V utorok cestuje do Dauhy, kde sa stretne so zástupcami katarskej vlády a predstaviteľmi Líbye, aby ponúkli pohľad na situáciu v Líbyi pred zasadnutím kontaktnej skupiny," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia bez poskytnutia ďalších informácií.

13:54 Severoatlantická aliancia by mala podľa britského ministra zahraničia Williama Haguea čo najskôr zintenzívniť svoju vojenskú kampaň v Líbyi. Hague to dnes povedal novinárom pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu. NATO by podľa neho mala tiež prizvať ďalšie krajiny sveta, aby sa vojenskej operácie v severoafrickej krajine zúčastnili.

13:18 Loď, ktorá môže odviezť tisíc ľudí, je dnes na ceste z Talianska do Líbye, kde evakuuje uviaznutých robotníkov-migrantov z obkľúčeného mesta Misuráta. Oznámila to Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

13:07 Zajatých líbyjských povstaleckých bojovníkov našli mŕtvych so strelnými ranami v hlave a s rukami spútanými za chrbtom. Informovala o tom dnes organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) a dodala, že má presvedčivé dôkazy o ďalších prípadoch porušovania ľudských práv.

11:40 Líbyjskí povstalci po pondelňajších stretoch so silami vernými Muammarovi Kaddáfímu zaujali pozície asi 40 kilometrov západne od strategického mesta Adžedábíja. V bojoch zahynuli najmenej traja povstalci, uviedla agentúra Reuters s odvolaním na rebelov. Trojicu povstalcov vraj zabila raketa v pondelok večer, ale k ich telám sa spolubojovníci dostali až dnes ráno. V noci bol podľa rebelov počuť letecký útok NATO, dnes je zatiaľ situácia pokojná.

5:25 Bývalý líbyjský minister zahraničných vecí Músá Kúsa varoval, že jeho krajina sa môže stať "novým Somálskom", ak všetky strany konfliktu nezastavia jeho prerastanie do občianskej vojny.

23:45 Syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, Sajf al-Islám v dnes odvysielanom rozhovore povedal, že by bolo "absurdné" predstaviť si odchod jeho otca. Uviedol tiež, že spojenecké nálety sú kontraproduktívne.

19:36 Líder líbyjských povstalcov Mustafa Abdul Džalíl v pondelok odmietol návrh sprostredkovateľov Africkej Únie na mier s diktátorom Muammarom Kaddáfím a naďalej trvá na jeho odchode. "Táto iniciatíva (AÚ) bola zamietnutá. Od prvého dňa je požiadavkou našich ľudí odchod Kaddáfího a pád jeho režimu," povedal Džalíl na tlačovej konferencii v povstalcami kontrolovanom meste Bengází. Kaddáfí a jeho synovia musia okamžite odísť a pokiaľ ostanú, "nebudú v bezpečí", varoval povstalecký líder.

19:05 Spojené štáty chcú taký prechod moci v Líbyi, aby jeho súčasťou bolo skončenie vlády líbyjského lídra Muammara Kaddáfího a jeho odchod zo severoafrickej krajiny, povedala dnes americká ministerka Hillary Clintonová. Nezaradila to však na zoznam bezpodmienečných požiadaviek. Vyhla sa otázke, aký je názor Spojených štátov na mierový plán Africkej únie (AÚ).

11:03 Líbyjskí vzbúrenci preskúmajú Africkou úniou (AÚ) predložený plán na ukončenie vojnového konfliktu, trvajú však na tom, aby sa vodca líbyjského režimu Muammar Kaddáfí vzdal moci. Agentúre Reuters to dnes povedal ich hovorca. "Obyvatelia Líbye majú jasno v tom, že Kaddáfí musí odstúpiť: zvážime však návrh, keď budeme poznať podrobnosti - a budeme reagovať," povedal hovorca Mustafá Gharjáni.

8:17 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí uistil prezidentov piatich afrických krajín, že podporuje ich úsilie o prímerie v Líbyi. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení Africkej únie (AÚ).

01:12 Muammar Kaddáfí akceptoval "cestovnú mapu" pre prímerie s povstalcami, ktorú mu v nedeľu v Tripolise predložila delegácia sprostredkovateľov Africkej únie (AÚ). Vyhlásil to po skončení stretnutia prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma, uviedla agentúra AP.

17:52 Predstavitelia Africkej únie (AÚ) uskutočnia dvojdňovú návštevu Líbye, počas ktorej budú viesť separátne rokovania s líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfím a vzbúrencami. Ako informoval predstaviteľ AÚ Khellaf Brahan, delegácia sa stretne so zástupcami oboch znepriatelených strán v priebehu dneška a v pondelok.

17:39 Líbyjskí povstalci dnes uviedli, že letecké útoky NATO im pomohli odraziť ofenzívu vojenských síl Muammara Kaddáfího na strategické mesto Adžedábíja, ktorého dobytie by vládnym jednotkám otvorilo cestu k povstaleckej bašte Benghází.

16:51 Lietadlá NATO zničili v nedeľu 11 tankov líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího na ceste k východnému mestu Adždábijá a ďalších 14 pri západnom meste Misráta. Útoky by mali pokračovať aj počas dňa a v noci, uviedol predstaviteľ NATO pod podmienkou anonymity. Situácia v Adždábiji je podľa jeho slov zúfalá, pričom Kaddáfího sily mesto ostreľujú ťažkými zbraňami. Silné výbuchy otriasajú mestom už druhý deň. Misrátu, hlavnú základňu povstalcov na západe, ostreľujú sily lojálne režimu už vyše mesiaca. Za posledné tri dni aliancia zničila v okolí tretieho najväčšieho mesta Líbye celkovo 29 tankov.

12:12 Vojenské sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího pri boji o strategické východolíbyjské mesto Adžedábíja zabili štyroch vzbúrencov. Vládne sily pri ofenzíve na východnom fronte zrejme postúpili k centru Adžedábíje, ktorej dobytie by im otvorilo cestu k povstaleckej bašte Benghází.

5:30 Vojenské jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu v sobotu spustili ťažký útok na pobrežné mesto Misuráta, pričom zabili najmenej 30 povstaleckých bojovníkov. Informoval o tom hovorca miestnych vzbúrencov. Vládne sily zaútočili na tri rôzne časti západolíbyjského mesta, povstalcom sa ich však podarilo odraziť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu