Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dvornými lekárkami Kaddáfího sú dve Poľky

O Kaddáfího sa starajú Poľky
O Kaddáfího sa starajú Poľky

BRATISLAVA/VARŠAVA - Dvornými lekárkami líbyjského vodcu sú dve Poľky. Z Poľska tiež pochádzajú aj zdravotné sestry, ktoré sa starajú o Muammara Kaddáfího (69). Tento "tím" pochádza ešte z obdobia dobrej spolupráce poľského komunistického vedenia s arabskými diktatúrami, píše denník Fakt.

Ako denník zistil, obe ženy, ktoré teraz liečia líbyjského vodcu, prišli ešte v časoch Poľskej ľudovej republiky, kedy poľskí medici jazdili masovo do Tripolisu na lukratívne miesta platené v dolároch. Poľskí lekári tam majú skvelé meno a ich služby využívali najbohatší predstavitelia Kaddáfího režimu.

Dve Poľky sa dokonca dostali do osobnej stráže vodcu. „Sú tam už celé roky, žijú pod inými menami, s inými pasmi,“ cituje denník zdroj zo špeciálnych služieb.

Obe ženy získali dôveru líbyjského vodcu; na Kaddáfího dvore sú nedotknuteľné, majú svoje vlastné majetky a služobníctvo a i plné kontá. Na oplátku sú však k dispozícii na každé Kaddáfího zavolanie. V prípade potreby mu zariadia medzinárodné lekárske konzílium. „Došlo tiež k situácii, že z Varšavy stiahli profesora cez chrbtice,“ uviedol dôstojník poľských služieb.

„Kaddáfí všeobecne dôveruje iba ženám, rád sa nimi obklopuje,“ tvrdia zhodne všetky zdroje. Rozhodujú o tom o.i. aj kultúrne rozdiely. Moslim zabitý ženskou rukou sa nedostane do raja, vysvetľuje jeden zo zdrojov. „Okrem toho sú ženy v priamom súboji bezohľadnejšie. Tu Kaddáfí čerpal zo skúseností izraelského Mossadu, ktorý robil prieskum medzi špeciálnymi agentmi: časť mužov má zábrany vystreliť na dieťa alebo tehotnú, ženy majú menšie zábrany," cituje denník svoj zdroj.

"Mali sme také informácie, ale v čase vojny by sa nemalo diskutovať o takýchto veciach," cituje denník bývalého šéfa rozviedky generála Zbigniewa Noweka. Potvrdzuje však, že Poľsko má v Líbyi tie najlepšie kontakty.

„Za posledné roky v Líbyi zostalo veľmi veľa poľských vysoko kvalifikovaných odborníkov, vrátane lekárov,“ dodáva ďalší bývalý vysoký predstaviteľ špeciálnych služieb Piotr Niemczyk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu