Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kaddáfího režim odmietol ponuku na prímerie

Líbyjský rebel neďaleko mesta Brega
Líbyjský rebel neďaleko mesta Brega

TRIPOLIS - Režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího odmietol piatkovú ponuku na podmienečné prímerie zo strany povstalcov, ktorí požadujú stiahnutie vládnych síl z obliehaných miest.

Ako vyhlásil hovorca Kaddáfího vlády Mússa Ibráhím, požiadavky protivníkov sú nereálne, Tripolis je však podľa neho stále pripravený vyjednávať v záujme dosiahnutia mieru.

"Povstalci nikdy neponúkali mier. Neponúkajú mier, ale vznášajú nesplniteľné požiadavky," povedal Ibráhím pred novinármi v líbyjskej metropole. "Neopustíme naše mestá. My sme vláda, nie oni," dodal hovorca. Šéf povstaleckého vedenia Mustafa al-Džalíl predtým vyjadril pripravenosť na prímerie s Kaddáfího silami, ak prestanú útočiť na mestá kontrolované povstalcami a obyvateľom nebudú upierať právo na slobodu prejavu. "Súhlasíme s prímerím, ak budú mať aj naši bratia v západných mestách slobodu vyjadrovania sa a jednotky, ktoré obliehajú mestá, sa stiahnu," vyhlásil al-Džalíl po rokovaní s osobitným vyslancom OSN pre Líbyu Abd al-Iláhom Chatíbom. Opozičné sily sa však podľa neho nevzdávajú cieľa zosadiť Kaddáfího režim.

V okolí tretieho najväčšieho mesta Misráta, ktoré je v rukách povstalcov, a na iných miestach v uplynulých hodinách pokračovali prudké boje. Protivládni bojovníci údajne v sobotu vyhlásili víťazstvo nad Kaddáfího silami v bitke o strategický prístav Marsá al-Burajka (Brega), informáciu sa však zatiaľ nepodarilo potvrdiť. Mesto ležiace 800 kilometrov východne od Tripolisu bolo v posledných dňoch dejiskom intenzívnych súbojov, pričom od štvrtka nebolo jasné, kto ho kontroluje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu