Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z elektrárne Fukušima uniká rádioaktívna voda do oceánu

Zničené oblasti dnes navštívil premiér Naoto Kan Zobraziť galériu (3)
Zničené oblasti dnes navštívil premiér Naoto Kan

TOKIO - Japonský predstaviteľ dnes priznal, že z poškodenej elektrárne Fukušima 1 vyteká do Tichého oceánu vysoko rádioaktívna voda. Spoločnosť Tepco chce prasklinu, z ktorej voda vyteká, zaliať betónom.

Zástupca Tepco povedal, že tento únik môže byť príčinou už v minulosti zisteného rádioaktívneho zamorenia morskej vody v blízkosti severovýchodného pobrežia Japonska, ktoré v marci postihlo silné zemetrasenie a cunami.

Problém so zamorenou vodou sa týka znovu druhého reaktora. Už pred niekoľkými dňami tam bola nameraná rádioaktivita tisíc milisieveritov, teda rovnaká hodnota ako teraz.

Hidehiko Nišijama z úradu pre jadrovú bezpečnosť na tlačovej konferencii povedal, že sa odborníci snažia zistiť dôvod zvyšujúcej sa koncentrácie rádioaktivity morskej vody a že tento únik by mohol byť príčinou. Zničené severojaponské dediny dnes navštívil premiér Naoto Kan. Priletel vrtuľníkom do prístavného mesta Rikuzentakata v prefektúre Iwata. Otrasy a následná prívalová vlna si len v tomto meste s asi 20 tisíc obyvateľmi vyžiadali tisíc životov. Ďalších 1300 ľudí zostáva nezvestných. Pamiatku obetí si premiér uctil minútou ticha.

"Bude to dlhá cesta, ale vláda je s vami," povedal hasičským zborom a úradníkom. Potom pokračoval do dvadsať kilometrovej evakuovanej zóny okolo poškodenej elektrárne. Zastavil sa pritom v improvizovanom sídle operačného štábu, ktorý riadi tímy technikov pracujúcich na poškodenej elektrárni. Robotníci v piatok striekali na trosky elektrárne špeciálnu umelú živicu v snahe zabrániť tomu, aby vietor z trosiek roznášal rádioaktívny prach. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) podľa agentúry AFP však uviedla, že situácia v elektrárni je naďalej veľmi vážna.

Zemetrasenie o sile 9,0 Richterovej stupnice udrelo na severovýchode krajiny v piatok 11. marca. Premiér deň potom priletel do zničených oblastí a z vrtuľníka si obzeral škody. Dostal sa mimo iného aj nad poničenú elektráreň, za čo potom v parlamente zožal kritiku. Podľa zákonodarcov tento krok spomalil záchranné operácie, predovšetkým riadené vypúšťanie rádioaktívnej pary, ktorým by tak technici znížili tlak v reaktore 1.

Agentúra AFP poznamenala, že Kan sa chcel na prehliadku poškodených oblastí vydať už skôr. Návštevu však zrušil, údajne kvôli zlému počasiu. Úrady zatiaľ potvrdili 11 700 mŕtvych. V pátraní po tisícoch nezvestných pokračuje asi 25 tisíc vojakov, 120 vrtuľníkov a 65 lodí japonskej a americkej armády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu