Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Autom prerazil bránu a dostal sa do Fukušimy!

Jadrová elektráreň Fukušima
Jadrová elektráreň Fukušima (Zdroj: SITA)

TOKIO - Technici firmy Tepco, prevádzkovateľa jadrovej ektrárne Fukušima, opäť zle merali rádioaktivitu. V elektrárni navyše zaznamenali bizarný incident, pri ktorom nezamestnaný autom prerazil bránu elektrárne a dostal sa dnu.

Zamorenie podzemnej vody pod elektrárňou izotopom jódu je v skutočnosti rádovo nižšie, než sa uvádzalo vo štvrtok. Oznámil to dnes úrad pre bezpečnosť jadrových reaktorov NISA.

Voda pod elektrárňou je logicky zamorená, ale nie v koncentrácii zrejme desaťtisíckrát presahujúcej normu, ako uviedlo Tepco. Spoločnosť zverejnila výrazne nesprávne údaje už minulú nedeľu, keď uviedla, že kontaminovaná voda druhého bloku vydáva desaťimilionkrát vyššie žiarenie ako normálne. Po dôkladnom premeraní zistili stotisícinásobok normálu. Je to síce vysoká hodnota, ale nie tak šokujúca ako pôvodne uvedená. Od nehody je spoločnosť opakovane kritizová za svoju informačnú politiku a to aj vládou, ktorá zvažovala možnosť jej zoštátnenia.

Stabilizačné práce v elektrárni pokračujú, robotníci sa dnes pokúsia postriekať trosky reaktorových budov špeciálnou umelou živicou. Cieľom akcie je zabrániť, aby vietor z trosiek roznášal rádioaktívny prach.

Vo štvrtok večer zaznamenali aj bizarný prípad, keď sa nezamestnaný muž (25) snažil preniknúť k prvému energobloku Fukušimy. Robotníci na mieste mu v tom však zabránili. Muž odišiel k druhému energobloku, autom prerazil zamknutú bránu a desať minút krúžil po priestranstve, než ho zadržala polícia. Ako dôvod svojho počínania uviedol snahu "upozorniť na seba a svoju situáciu."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu