Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rádioaktivita v mori stúpa, chcú zlikvidovať Fukušimu

Rádioaktívna voda vytekajúca priamo do mora
Rádioaktívna voda vytekajúca priamo do mora

TOKIO - Jadrovú elektráreň Fukušima, ktorej štyri bloky vážne poškodilo nedávne zemetrasenie a prívalová vlna cunami, bude potrebné zlikvidovať.

Vyhlásil to dnes japonský premiér Naoto Kan. Vládny hovorca Juki Edan zároveň uviedol, že vláda zatiaľ nechystá rozšírenie dvadsaťkilometrovej evakuačnej zóny, ako to požadujú niektoré japonské aj medzinárodné organizácie. Koncentrácia rádioaktívneho jódu v mori pri elektrárni sa ďalej zvýšila.

Premiér Kan podľa agentúry Kjódó povedal, že poškodenú elektráreň bude potrebné odstrániť a zároveň znovu vyhodnotiť plány na budovanie nových jadrových energetických kapacít v krajine. Vedenie spoločnosti TEPCO, ktorá elektráreň Fukušima vlastní, zatiaľ pripúšťa len likvidácii štyroch najviac poškodených blokov. Zvyšné dva chce TEPCO zachovať.

Hovorca Edan uviedol, že zatiaľ neexistujú plány na okamžitú evakuáciu ďalších obyvateľov z ochranného pásma okolo elektrárne. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu predtým z dôvodu zvýšených hodnôt rádioaktivity v pôde odporučila evakuáciu sedemtisícového mesta Iitate, ktoré je od elektrárne vzdialené asi 40 kilometrov. Zamorenie v tomto meste podľa MAAE dvojnásobne prevyšuje evakuačné limity agentúry. Ďalšie evakuácie odporučila aj ekologická organizácia Greenpeace a japonský jadrový úrad.

Podľa policajných zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Kjódó, záchranári kvôli zvýšenej rádioaktivite z dvadsaťkilometrovej ochrannej zóny okolo elektrárne zatiaľ nevyvážali tela tisícov ľudí, ktorí zahynuli pri zemetrasení a následnej vlne cunami. Telá obetí boli po smrti vystavené vysokým dávkam ožiarenia a podľa odborníkov môže zamoriť ovzdušie aj dym po ich kremácii. Komplikovaným procesom dekontaminácie by podľa polície museli prejsť aj prípadné vzorky na zistenie DNA odobraté z tiel mŕtvych kvôli identifikácii.

Kontaminácia medzitým rastie aj v mori pri pobrežnej elektrárni. Zatiaľ čo v stredu tam bola nameraná hodnota koncentrácie rádioaktívneho jódu zodpovedajúca 3355násobku povoleného limitu, dnes už išlo o 4385násobok.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu