Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Technici vo Fukušime majú do pár týždňov zomrieť!

Technici musia po celý čas nosiť masky Zobraziť galériu (2)
Technici musia po celý čas nosiť masky

TOKIO - Sú ochotní pre svoj národ aj zomrieť. A to doslova. Radiácia v poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima-I je tak vysoká, že experti, ktorí ju v týchto dňoch opravujú, očakávajú, že o krátky čas už budú mŕtvi.

Skupina pracovníkov známa ako "Fukušima 50" je v elektráni opakovane vystavovaná vysokej hladine radiácie, ktorá ich pravdepodobne čoskoro zabije.

"Môj syn sa o tom spolu so svojimi kolegami rozprával a dohodli sa na tom, že pre záchranu svojho národa aj zomrú," uviedla matka jedného z technikov, ktorá so synom komunikovala prostredníctvom telefónu. "Povedal mi, že sú zmierení s tým, že buď v krátkom čase zomrú na choroby z ožiarenia alebo za niekoľko rokov na rakovinu."

V okolí Fukušimy-I sa ešte stále nachádza tisíc obetí, ktoré prišli o život počas ničivého zemetrasenia a cunami z 11. marca. Tie záchranári kvôli silnej radiácii nemohli odviezť preč z ochrannej zóny. Keď sa tak aj stane, nebudú ich môcť spáliť, pretože pri kremácii by hrozilo riziko rozšírenia radiácie do okolia. Pochovanie tiel do zeme taktiež vylúčili, lebo by sa mohla kontaminovať pôda.

Úrady preto teraz zvažujú všetky možnosti či bude vôbec možné, aby sa s obeťami mohli rozlúčiť ich pozostalí a akým spôsobom ich pochovajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu