Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Opravy vo Fukušime pokračujú: Chladia tretí reaktor

Zásah hasičov vo Fukušime
Zásah hasičov vo Fukušime

TOKIO - Japonskí inžinieri dnes v jadrovej elektrárni Fukušima 1 poškodenej nedávnym katastrofálnym zemetrasením pokračovali v prácach na sprevádzkovaní čerpadiel, ktoré by pomohli ochladiť palivové tyče a zamedziť tak šíreniu radiácie.

Osem dní po mohutných otrasoch a následnej vlne cunami so správou o nájdení živého človeka v troskách na krátko stúpli nádeje na zachránenie ďalších preživších. Médiá však správu "zázračnom" nájdenie neskôr dementovali.

"Zázračne" zachráneným bol podľa hovorcu japonskej armády citovaného agentúrou AFP človek, ktorý prišiel do svojho domu v prefektúre Mijagi zistiť rozsah škôd. Agentúra Reuters uviedla, že muž bol predtým v evakuačnom stredisku a krátko pred "nájdením" sa vrátil do svojho zničeného bydliska, kde si ľahol a prikryl sa dekou. Podľa skorších správ bol muž údajne vo veku medzi 20 a 30 rokov v šoku a previezli ho do nemocnice.

Zemetrasenie o sile deviatich stupňov Richterovej stupnice zasiahlo Japonsko 11. marca. Vyvolalo niekoľkometrové vlny cunami, ktoré okrem stoviek kilometrov ostrova Honšú poškodili chladiace systémy elektrární Fukušima 1, Fukušima 2 a Tokai. Podľa polície citovanej agentúrou DPA si katastrofa do dnes (miestneho času) oficiálne vyžiadala 6911 mŕtvych. Asi 10700 ľudí je podľa Reuters nezvestných.

V poničenej elektrárni Fukušima 1 dnes pokračovali práce na obnove elektrického vedenia. Prístupové miesto elektrárne sa podľa vyhlásenia energetickej spoločnosti Tepco podarilo napojiť na externé elektrické vedenie. Spoločnosť zároveň potvrdila, že elektrinu môžu privádzať.

Podľa agentúry AP úrady očakávajú, že najskôr privedú elektrinu z vonkajšieho zdroja do druhého zo šiestich reaktorov. Operátori pritom dúfajú, že štyri zo šiestich blokov znova napoja dnes a ďalšie v nedeľu.

Tri desiatky požiarnických cisterien v noci na dnes znova pod silným tlakom striekali vodu na budovu reaktora číslo tri. Úrady dúfajú, že dopadne do nádrže s palivom a ochladí ho.

Japonská tlačová agentúra Džidži dnes bez uvedenia zdroja oznámila, že premiér Naoto Kan privedie do vlády zástupca opozície, aby pomohli presadiť opatrenia na obnovu krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu