Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

JAPONSKO Aktuálne: Situácia vo Fukušime sa stabilizuje

Okolo Fukušimy 1 možno vybudujú ochranný sarkofág
Okolo Fukušimy 1 možno vybudujú ochranný sarkofág

BRATISLAVA/TOKIO - 18:55 Situácia v atómovej elektrárni Fukušima sa stabilizuje, uviedli predstavitelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). "Charakterizoval by som to ako posun k stabilnej situácii," povedal Graham Andrew z MAAE. Dodal však, že situácia "stále zostáva veľmi vážnou".

Vo Fukušime pokračujú práce na tom, aby sa obnovila elektrina v reaktore č. 2, ktorý bol od minulotýždňového zemetrasenia a cunami bez systému ochladzovania. Podľa Andrewa sa tiež stabilizoval tlak v jadre reaktora č. 3 a aj úroveň teploty v nádrži s vyhoreným palivom v reaktore č. 6 vykazuje pozitívne signály.

16:46 Ruský prezident Dmitrij Medvedev v piatok pozval Japoncov, aby prišli na Sibír a ruský Ďaleký východ, keď sa ich vlasť ocitla v humanitárnej kríze vyvolanej zemetrasením. Šéf Kremľa počas zasadania venovaného bezpečnostným otázkam zopakoval ruskú ponuku poskytnúť krajine vychádzajúceho slnka humanitárnu pomoc a dodal, že jeho krajina je dokonca pripravená zamestnať tých Japoncov, ktorí sú ochotní sa presťahovať za prácou.

16:44 Počet obetí zemetrasenia a následných vĺn cunami v Japonsku spred jedného týždňa sa znova zvýšil. Podľa najnovšej bilancie japonskej polície si vyžiadali najmenej 6911 obetí na životoch, informovala televízia NHK.

15:57 Veľmi malé koncentrácie rádioaktívnych častíc, ktoré pravdepodobne pochádzajú z japonskej jadrovej elektrárne Fukušima-I, zachytili na západnom pobreží USA. Informovali o tom dnes diplomatické zdroje. Nameraná úroveň radiácie však zďaleka nepredstavuje hrozbu pre zdravie ľudí, zdôraznili diplomati s odvolaním sa na informácie z medzinárodnej siete monitorovacích staníc, ktorú prevádzkuje Organizácia Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok.

14:22 Japonský premiér Naoto Kan vyzval dnes obyvateľov krajiny, aby sa zjednotili pri obnove krajiny po ničivom zemetrasení a prívalových vlnách cunami. Spolu s následnou nukleárnou krízou ich označil za najväčšiu skúšku pre Japonsko v povojnovom období.

12:36 Japonská vláda uviedla, že ju rozsah zemeterasenia a cunami zaskočil, čo vraj spomalilo jej reakciu na katastrofu. "Pohroma z minulého týždňa je medzi udalosťami, s ktorými naše plány pre výnimočné situácie nepočítali," vyhlásil hovorca japonskej vlády Jukio Edano. "Pri pohľade späť sme mohli byť o niečo rýchlejší pri posudzovaní situácie a koordinácii informácií, ktoré sme mohli poskytovať rýchlejšie," uviedol.

11:43 Japonský úrad pre jadrovú bezpečnosť zvýšil dnes hodnotenie nehody v Fukušime 1 zo štvrtého na piaty stupeň sedembodovej stupnice MAAE. Stupeň päť označuje nehodu s ďalekosiahlymi dopadmi. Francúzsky úrad pre jadrovú bezpečnosť (ASN) ju dokonca zaradil na až na stupeň číslo šesť. Siedmy stupeň doposiaľ dosiahla len katastrofa v Černobyľe v roku 1986.

11:10 Japonsko si dnes o 14,46 miestneho času (6:46 SEČ) minútou ticha uctilo pamiatku obetí silného zemetrasenia a cunami, ktoré krajinu zasiahli presne pred týždňom. Prírodná katastrofa si podľa najnovších údajov vyžiadala 6539 obetí a prekročila tak smutnú bilanciu zemetrasenia v Kóbe v roku 1995, pri ktorom podľa agentúry Reuters zahynulo 6434 ľudí.

10:43 Japonsko zvýšilo stupeň závažnosti havárie v jadrovej elektrárni Fukušima 1. Závažnosť havárie zvýšili zo štvrtého na piaty stupeň sedemstupňovej Medzinárodnej stupnice jadrových udalostí (INES). Štvrtý stupeň znamená haváriu v jadrovom zariadení s lokálnymi účinkami, pričom piaty haváriu s účinkom na širšie okolie.Informovala o tom MAAE.

9:51 V poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima 1 sa naďalej snažia chladiť prehriate reaktory a veria, že sa im podarí zapojiť nové náhradné elektrické vedenie. Podľa amerických odborníkov ale môže chladenie trvať týždne. Japonci nevylučujú, že nakoniec okolo reaktorov vybudujú betónový sarkofág podobný tomu, ktorý je v Černobyle.

8:19 Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny najvyspelejších ekonomík sveta G7 sa v noci na dnes prekvapivo dohodli na spoločnej intervencii na devízovom trhu proti silnému kurzu japonského jenu. G7 tým chce upokojiť svetové finančné trhy a podporiť japonskú ekonomiku v situácii, keď sa musí vyrovnávať s následkami ničivej katastrofy. Ide o prvý spoločný zásah svetových mocností na trhu od roku 2000.

8:17 Japonská centrálna banka dnes ráno pravdepodobne vynaložila zhruba dva bilióny jenov na intervenciu na devízovom trhu. Uviedla to agentúra Jiji, ktorá citovala zdroj z trhu. Japonský minister financií Jošihiko Noda oznámil, že Tokio bude nakupovať doláre hneď od úvodu dnešného obchodovania v Tokiu. Nepovedal však, akú sumu chce Japonsko na intervenciu použiť.

7:42 Šéf MAAE Jukija Amano vyzval japonského premiéra Naota Kana, aby poskytoval konkrétnejšie informácie o reaktoroch vo Fukušime. "Dostávame informácie, ale medzinárodné spoločenstvo je toho názoru, že sú potrebné podrobnejšie informácie," povedal šéf MAAE v sídle japonského premiéra v Tokiu. Zároveň oznámil, že nenavštívi jadrovú elektráreň, do blízkosti komplexu však vyšlú na prieskum tím expertov.

Predpokladané škody spôsobené odstavením elektrárne úrady odhadujú v prepočte na 150-250 miliárd eur.

Približne 850 tisíc ľudí na severovýchode krajiny je stále bez elektriny, pričom nočné teploty sa momentálne pohybujú pod bodom mrazu.

3:59 Biely dym alebo para stúpajú z reaktorov č. 2, 3 a 4 jadrovej elektrárne Fukušima 1.

Japonská agentúra pre bezpečnosť jadrovej energetiky, je presvedčená, že v reaktore č.3 je ešte stále voda v rezervoári s vyhoretým palivom.

Po tom, čo k elektrárni priviedli nové elektrické rozvody, technici sa snažia zabezpečiť opätovné dodávky elektrickej energie pre reaktory č. 1 a 2.

MAAE označila situáciu v jadrovom komplexe za "pomerne stabilnú" bez výrazného zhoršovania sa.

Technici pracovali celú noc na zavedení 1,5-kilometra dlhého elektrického vedenia ku komplexu, aby mohli opäť naštartovať čerpadlá a plne chladiť prehriate palivové tyče v reaktoroch.

Vojenské vrtuľníky a požiarne vozidlá hasili celý deň prehriate reaktory, prioritne reaktor č. 3, v ktorom sa nachádza plutónium.

Zo šiestich reaktorov elektrárne Fukušima 1 považuje Japonská agentúra pre bezpečnosť jadrovej energetiky za relatívne stabilné reaktory č. 1, 5 a 6.

Japonsko chce prijať ponúknutú pomoc USA pri záchrane jadrovej elektrárne a rokuje o tom s Washingtonom.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu