Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

poškodeného reaktora, ostal z neho len vrak!

Zelený žeriav uprostred vo vnútri reaktora slúži na odstraňovanie vyhorených palivových tyčí Zobraziť galériu (3)
Zelený žeriav uprostred vo vnútri reaktora slúži na odstraňovanie vyhorených palivových tyčí

TOKIO - Hrozba šírenia radiácie z Japonska na európsky kontinent je čoraz väčšia. Zábery prehriatych palivových tyčí, ktoré vytŕčajú z poškodenej steny reaktora hovoria za všetko.

Nebezpečná radiácia uniká z reaktora č. 4 neustále do ovzdušia. Jedna stena, ktorá ho chránila, sa dokonca celá zrútila. Odborníci sa obávajú, že rádioaktívne čiastočky by mohli zasiahnuť Veľkú Britániu už v priebehu nasledujúcich štrnástich dní. Riziko ohrozenia zdravia však vylučujú.Rádioaktívny mrak dnes už zasiahol západné pobrežie Spojených štátov.

"Nie je to bežná vec, ale radiácia na týchto územiach sa nedostane na úroveň, kedy by mohla poškodiť zdravie obyvateľov. Takže ľudia sa nemusia ničoho obávať," uviedol Lars-Erik De Geer z Výskumného ústavu švédskeho ministerstva obrany.

Medzitým sa pracovníci v poškodenej elektrárni Fukušima 1 zúfalo snažia zabrániť úplnému kolapsu, ktorý by mohol spôsobiť podobnú pohromu, k akej došlo v roku 1986 v Černobyle. Japonský úrad pre jadrovú bezpečnosť dnes zvýšil hodnotenie nehody v Fukušime 1 zo štvrtého na piaty stupeň sedembodovej stupnice MAAE pričom stupeň päť označuje nehodu s ďalekosiahlymi dopadmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu