Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Japonci žijú v strachu: Nechajú nás tu zomrieť!

Japonci sa boja o svoj život
Japonci sa boja o svoj život

TOKIO - Strach japonských obyvateľov rastie každým dňom. Obávajú sa totiž, že ich vláda dostatočne neinformuje o situácii v krajine a zatajuje niektoré fakty.

Ľudia žijúci v blízkosti poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima 1 tvrdia, že úrady im doteraz neposkytli žiadnu pomoc. "Nechávajú nás tu umrieť," domnieva sa starosta mesta Minamasoma, ležiaceho len dvadsať kilometrov od elektrárne. "Neoznámili nám, keď vybuchol prvý reaktor, dozvedeli sme sa to až z televízie," povedal.

Z postihnutej oblasti už evakuovali dvestotisíc ľudí. Obyvateľom údajne vláda pred pár dňami povedala, že "je to tam bezpečné a môžu ostať vo svojich domovoch". Teraz sú nahnevaní, že im vôbec verili. Takmer pol milióna ľudí momentálne prebýva v školách a iných úkrytoch, potýkajú sa však s nedostatkom potravín, pitnej vody, benzínu či liekov.

Od minulého piatka došlo vo Fukušime 1 k niekoľkým explóziam, ktoré ohrozujú jadrovú bezpečnosť v krajine. Odborníci sa teraz snažia vyriešiť problém pomocou helikoptér, ktoré na zničené reaktory zhadzujú morskú vodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu