Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bábätko 17 minút nedýchalo, dali ho do mrazničky!

Sophiine telo ochladzoval špeciálny oblek Zobraziť galériu (2)
Sophiine telo ochladzoval špeciálny oblek

LONDÝN - Päťtýždňová Sophie Fleetová na tento svet prichádzala ťažko. Pri pôrode sa do nej totiž dostali tekutiny, ktoré zablokovali dýchacie cesty čím sa zastavil prívod kyslíka do mozgu. Lekári ju preto na tri dni dali do "mrazničky".

Sophiinu teplotu sa im týmto spôsobom podarilo znížiť z 37°C na 33,5 °C, čím zabránili opuchu mozgu a jeho rozsiahlemu poškodeniu. Dievčatko muselo nosiť špeciálny chladiaci oblek, tzv. "mrazničku" so studenou vodou, ktorý mal ochladzovať malé telíčko.

Pre jej rodičov boli prvé tri dni doslova "nočnou morou". "Bolo to naozaj stresujúce. Hneď po pôrode ju odniesli preč a potom nám povedali, že musia znížiť jej teplotu. O takomto druhu liečby som nikdy predtým nepočul," uviedol Sophiin otec Cain Fleet (35).

Akonáhle sa podarilo dievčatko stabilizovať, doktori rodičom vysvetlili, prečo ich dcérku museli na 72 hodín uviesť do indukovanej hypotermie. "Prvé dni boli naozaj kritické. Nevedeli sme čo sa deje a potom sme zas museli čakať na scany, ktoré mali buď potvrdiť alebo vyvrátiť poškodenie mozgu," vysvetľuje mama Natasha (26).

Teplotu Sophiinho tela vracali do normálu postupne počas dvanástich hodín. Testy neskôr ukázali, že dieťa utrpelo mierne poškodenie mozgu. Jej rodičia sú však nemocnici vďační a myslia si, že bez spomínanej procedúry by to dopadlo oveľa horšie. Rozsah poškodenia sa ukáže až časom, podľa Natashiných slov však "Sophie robí všetko, čo robia aj ostatné bábätká".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu