Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chyba na Facebooku odhalila, kto spravuje stránky známych politikov!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky, Facebook)

BRATISLAVA - Chyba na Facebooku odhalila to, čo malo zostať skryté. Ešte 10. januára vďaka nej verejnosť mala možnosť vidieť, kto skutočne stojí za rôznymi stránkami na sociálnej sieti. Medzi nimi nechýbali ani tie kontroverzné, kde sa prezentujú známe slovenské tváre ako Robert Fico, Štefan Harabin či Tibor Gašpar.

"Drsné" reči patria k ich štýlu. Neraz komentovanie diania v spoločnosti hrotia natoľko, že už na pohľad ich vyjadrenia hraničia s konšpiráciami. 

Reč je o expremiérovi a predsedovi strany Smer-SD Robertovi Ficovi, neúspešnom kandidátovi na prezidenta, bývalom predsedovi Najvyššieho súdu SR a lídrovi strany Vlasť Štefanovi Harabinovi a niekdajšom policajnom prezidentovi Tiborovi Gašparovi, ktorého meno sa stále skloňuje v médiách napríklad aj v súvislosti s Marianom Kočnerom.

Chyba na Facebooku odhalila,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky, Facebook)

Systémová chyba

Na systémovú chybu upozornil web infosecurity.sk, ktorý na téme pracoval v spolupráci s portálom aktuality.sk a blbec.online. Došlo k nej 10. januára. Niekoľko hodín bolo možné vidieť, kto spravuje jednotlivé stránky. Ako vysvetľuje web infosecurity, išlo o príspevky, ktoré boli publikované a potom editované. 

Dôvodom editovania mohla byť napríklad úprava drobnej chyby. Po tom, ako správca príspevok znovu uložil, ste v menu príspevku v histórii úprav mohli vidieť meno administrátora. 

Robert Fico

Stránka Roberta Fica má na Facebooku vyše 36-tisíc fanúšikov. Chyba odhalila, že za niektorými jeho príspevkami stojí známe meno - Kaliňák. Nejde však o Roberta, bývalého ministra vnútra, ale o jeho príbuzného Erika. Mladík podľa všetkého chce kráčať v šľapajach svojho uja, keďže sa chce dostať do aktívnej politiky. 

Smer bude mať Kaliňáka, FOTO exminister vnútra predstavil synovca: S jeho rozhodnutím nič neurobím

Chyba na Facebooku odhalila,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:infosecurity.sk)

Ako pre topky.sk zdôraznil Ján Mažgút, hovorca strany Smer, Erik Kaliňák je okrem iného kandidát č. 150 na kandidátnej listine strany. Mažgút ale ďalej vysvetlil, že v súčasnosti pracuje ako kreatívny manažér. "Do jeho portfólia patrí niekoľko projektov a v rámci sociálnych sietí spravuje viacero stránok a profilov strany Smer-SD," uzavrel.

Mladý muž ale nie je jediný, kto spravuje už spomínanú Ficovu stránku. Ako upozornil portál aktuality.sk, okrem neho ju má na starosti aj Roman Šmida, ktorý sa v minulosti paradoxne nespájal so stranou Smer - v roku 2016 kandidoval za hnutie Sme rodina. Prečo zmenil pomyselný kabát, pre aktuality nevysvetlil. 

Tibor Gašpar

Facebooková stránka Tibora Gašpara sa na webe infosecurity skloňovala aj v minulosti. A to v súvislosti s tým, že nešikovný programátor náhodne svetu prezradil, že Gašpar si svoje príspevky nespravuje sám, ako tvrdí. Chyba tentokrát prezradila, že momentálne je stránka v rukách Gašparovho syna Pavla.  

Chyba na Facebooku odhalila,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:infosecurity.sk)

Samotný Gašpar na otázky, či je to skutočne tak a či okrem Pavla stojí za stránkou aj niekto iný, prípadne, či si ju občas spravuje aj on sám, reagoval svojsky. 

“Napriek tomu, že nie som politickým kandidátom, je moja facebooková stránka od jej spustenia cieľom mnohých útokov niektorých médií a mimovládnych organizácií, a to najmä na jej autenticitu a spôsob financovania. Prezradím Vám teda moje tajomstvo. Obsah mojej stránky tvorí viacero agentov zahraničných spravodajských služieb a statusy dostávam najmä od Putina a čínskej ambasády, ktorí ma zároveň aj sponzorujú. Aby sme znížili riziko odhalenia, komunikácia medzi nami prebieha najmä poštovými holubmi, ponorkami a cvičenými medveďmi," znela jeho ironická odpoveď.

Štefan Harabin

Stránku Štefana Harabina, ktorý po neúspechu v prezidentských voľbách skúša šťastie v tých parlamentých, spravuje okrem iných Lukáš Fabo. Ten pôsobí ako spolumajiteľ LJSTUDIO creatives - Advertising Agency. 

 

Chyba na Facebooku odhalila,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:infosecurity.sk)

V referenciách agentúry boli na jej webe ako klienti uvedené viaceré známe médiá, ako napríklad denník Sme, TV JOJ, ale aj Zoznam s.r.o., pod ktorý spadá aj web topky.sk. Spoločnosť Zoznam s.r.o. však odmieta, že by si kedykoľvek objednala služby už vyššie spomínanej agentúry.

Chyba na Facebooku odhalila,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:infosecurity.sk)

Skutočnosť zjavne potvrdzuje aj to, že po uverejnení článku agentúra Zoznam.sk zo zoznamu klientov stiahla, rovnako ako denník Sme a spoločnosť Eset.

Chyba na Facebooku odhalila,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:infosecurity.sk)

Štefan Harabin na zaslané otázky ohľadom jeho stránky nereagoval. Portál infosecurity ale zverejnil stanovisko, ktoré mu poskytol samotný Fabo. Pre úplnosť uvádzame celé jeho znenie.

"Dobrý deň, ďakujem za kontaktovanie, v prvom rade by som Vás rád opravil – moja agentúra nepracuje na kampani pána Harabina. Som jedným z adminov p. Harabina, a to len z dôvodu, že ma môj dlhoročný kamarát Peťo Šulek (člen kandidátky) požiadal o pomoc pri vytvorení postu. Je ich social media manager. Ak ste si všimli, je druhým adminom a pokiaľ ste si pozreli históriu postov, zistíte, že som žiadny iný nevytváral. Som apolitický človek a nevidel som v tom problém. Čiže Vás žiadam o opravu vo vyjadreniach na moju firmu."

Viac o téme: Sociálne sieteSpravovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu