Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Harabinova Vlasť odmieta vysvetliť pôvod peňazí: Pochybní darcovia! Ide o najväčšiu predvolebnú kampaň

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko pravidelne vyhodnocuje financovanie strán v predvolebnej kampani. Zatiaľ najväčší problém spomedzi nových a mimoparlamentných strán má Vlasť Štefana Harabina. Tentokrát strana podľa neziskovky nechce vysvetliť pôvod státisícovej sumy, ktorá v niekoľkých etapách pristála na trasparentnom účte v niekoľkých položkách.

V kampani Štefana Harabina je ďalšia diera. Na sociálnej sieti to uviedla nezisková organizácia Transparency International Slovensko. Ide o sumu 220-tisíc, ktorú zatiaľ Vlasť nevysvetlila. Nechcela uviesť darcov. Harabin mal už bez toho na účte finančné dary vo výške takmer 400-tisíc od pochybných darcov. 

Vlasť odmieta vysvetliť pôvod 220-tisíc eur

Väčšinu z 220-tisíc už Harabin minul v teréne, a to napriek tomu, že ešte v prezidentských voľbách vyčítal masívnu bilboardovú a internetovú kampaň ostatným kandidátom. „Strana Vlasť Štefana Harabina vložila na svoj transparentný účet k dnešku už 617-tisíc eur, pôvod peňazí však vysvetlila len pri 395-tisícoch,“ uviedla mimovládka s tým, že každý neparlamentná strana, ktorá nemá dostatok peňazí na kampaň zo štátneho rozpočtu, na svojom webe vysvetľuje, akých má darcov či veriteľov, z ktorých financuje aktuálnu kampaň. 

Harabinova Vlasť odmieta vysvetliť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Strana odmieta povedať, od koho je zvyšných 220-tisíc eur. Predsedníčka Vlasti Mária Žatková pre Transparency uviedla, že mená darcov nepovedia. „Zoznam darcov zverejníme v zmysle zákona,“ uviedla šéfka strany. V praxi znamená, že tak spravia najneskôr do konca marca tohto roku, teda s najväčšou pravdepodobnosťou až po voľbách.

Topky oslovili stranu s otázkami odkiaľ peniaze pochádzajú a prečo strana nechce uviesť darcov ešte pred výsledkami volieb. 

Harabinova Vlasť odmieta vysvetliť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Najväčšia predvolebná kampaň

Podľa Transparency tak pôjde o najväčšiu predvolebnú kampaň. „Celkovo sa podľa nášho odhadu bude blížiť k miliónu eur, kde reálne volič nebude vedieť, kto ju vlastne zaplatil. A teda, komu bude chcieť byť strana po voľbách 'vďačná',“ uviedla neziskova. Krok Vlasti zrejme súvisí s kritikou, ktorú vyvolal ich doterajší zoznam veriteľov. Viaceré pôžičky poskytli ľudia, u ktorých je pochybnosť, že by na to mali zdroje.

Harabinova Vlasť odmieta vysvetliť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Pred pár týždňami strana vysvetľovala podozrivú pôžičku od českej firmy DisMed, od ktorej dostala minulý rok v decembri dvakrát po 20-tisíc. Dary zo zahraničia sú však nelegálne. Dary boli vrátené, strana to vyriešila dierou v zákone, ktorá hovorí o tom, že pôžičky na rozdiel od darov totiž zo zahraničia zakázanými nie sú. „Ak sa Vlasť do parlamentu nedostane, respektívne nedosiahne jej volebná podpora ani tie tri percentá, z pôžičky sa ľahko môže stať nedobytná pohľadávka,“ vysvetľuje neziskovka.

Tisíce aj na Google, YouTube či sociálne siete

Okrem tejto schránkovej firmy poskytli gro peňazí Vlasti verejne neznámi ľudia. Stotisíc na účet vložil Mikuláš Koščo z Michaloviec, Ivan Černega z Medzilaboriec a žilinská advokátka Iveta Gálošová Bušová. Černega a Gálošová Bušová kandidujú za Vlasť. Transparency International pripomína, že už financovanie minuloročnej prezidentskej kampane Harabina vzbudilo nedôveru. Vtedy ešte sudva Najvyššieho súdu priajl viacero podozrivých veľkých darov od svojej širokej rodiny. V týchto voľbách Harabin rodinu do financovania kampane nezapája.

Harabinova Vlasť odmieta vysvetliť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Strana je okrem iného aktívna aj na sociálnych sieťach, na YouTube či Googli. Reklama je naozaj masívna. Len za reklamu z 5. februára minula na reklamy na platformách troch gigantov 14 250 eur. K 31. januáru činili len vklady politickej strany niečo vyše 397-tisíc, od fyzických osôb prijala Vlasť niečo vyše štyroch tisíc eur a dary straníkov a kandidátov sa vyšplhali na takmer 3 400 eur. Najväčšie výdavky má strana na PR a reklamu, a to zatiaľ takmer 365-tisíc, potom sú to volebné akcie (okolo 13-tisíc) a tovary a služby (niečo vyše štyroch tisíc). 

Viac o téme: Štefan HarabinTransparency International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu