Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vražda Róberta Holuba: Bývalý príslušník gangu sýkorovcov vypovedal ako svedok

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes na hlavnom pojednávaní s odsúdeným Róbertom Lališom zvaným Kýbel a ďalšími šiestimi obžalovanými z vraždy bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba vypovedal ako svedok bývalý „sýkorovec“ Ladislav Bališ. Prokurátor obžalovaným kladie za vinu jedenásť skutkov. Ide o založenie a podporovanie zločineckej skupiny, trestné činy vraždy, nedovolené ozbrojovanie, všeobecné ohrozenie a ďalšie trestné činy. V banskobystrickom Ústave na výkon väzby si svedka nevypočul Lališ, ktorý hneď na začiatku požiadal o konanie v neprítomnosti.

Na 25 rokov odsúdený Ladislav Bališ, prezývaný Dlhý Laco, vypovedal k všetkým bodom obžaloby. Uviedol, že pri niektorých akciách skupiny bol, o iných iba počul. V prípade vraždy bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba bol Dlhý Laco iba v hoteli Danube, kde „sýkorovec“ Jozef Roháč strieľal na Holuba, zranil ho a zastrelil jeho ochrankára Štefana Fabiána. Priamo útok Roháča nevidel, pretože v miestnosti sedel chrbtom k miestu, kde sedel Černák, Holub a Fabián. O tom, že Roháč neskôr zastrelil Holuba v nemocnici, počul od príslušníkov skupiny. Motívom útoku na Holuba malo byť, že ten dal zavraždiť brata Alojza Kromku. Bališ povedal, že za vraždu Holuba „sýkorovci“ žiadne prémie nedostali.

O tom, že „sýkorovci“ mali arzenál zbraní a výbušnín na troch miestach, Bališ nevedel. Priznal, že z toho videl iba pištole a on sám bol vyzbrojený nelegálne získanou krátkou guľovou zbraňou. Podľa prokuratúry arzenál obsahoval 85 kilogramov výbušnín, najmä plastických trhavín. Svedok vypovedal i o tom, že vo výkone trestu mal istý čas celu v tzv. doživotnom oddelení, kde si tresty odpykáva aj Černák, Miloš Uriga a Tibor Polgári. Černák vraj chodieval k Urigovi, aby sa mohol s Bališom rozprávať o vražde Holuba a presviedčať ho, aby vo veci nevypovedal. Podľa Bališa sa Černák rád predvádzal.

„Sýkorovci“ zavraždili na pokyn bossa Kýbla i vlastného človeka Tibora Bugára z obáv, že by mohol vypovedať o trestnej činnosti gangu. Podľa Bališa sa to stalo v chate pri Senci v januári 1999 a zúčastnili sa na tom okrem neho Peter Havasi, zvaný Havel, Martin Bihári zvaný Rus a Juraj Bílik zvaný Čapatý. Kvarteto najprv Bugára zaškrtilo a potom zakopalo blízko obce Čataj.

Na vražde príslušníka konkurenčnej skupiny „takáčovci“ Róberta Pála sa Ladislav Bališ priamo nepodieľal. Povedal, že on ako šéf bratislavskej podskupiny „sýkorovcov“ s Pálom vychádzal dobre a niektoré konfliktné situácie riešili rozhovorom. Na likvidácii Pála však trval Havasi a Kýbel s tým súhlasil. Vražda Pála vyvolala reakciu „takáčovcov", ktorí potom usmrtili Havasiho. Vojna gangov pokračovala v roku 2004 atentátom na Iva Ružiča, ktorého považovali „sýkorovci“ za vyššie postaveného príslušníka „takáčovcov“. Jozef Roháč umiestnil na vchod strediska Jadran v Bratislave výbušninu a inicioval ju, keď do objektu prichádzal Ružič s ochrankou. Výbuch všetkých zranil, ale Ružič prežil.

Proces s Lališom a ostatnými obžalovanými bude pokračovať na budúci mesiac výpoveďami ďalších svedkov.

Viac o téme: VraždaMafiaRóbert LališLadislav BališRóbert Holub
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu