Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predvolebná dráma! Kotlebovci oklamali Petržalčanov, polícia to ticho tolerovala

Kotlebovci sa zhromaždili pred zatvoreným kultúrnym domom Zobraziť galériu (6)
Kotlebovci sa zhromaždili pred zatvoreným kultúrnym domom (Zdroj: Facebook/Petržalka - Jakub Kuruc)

BRATISLAVA - Včerajší večer v bratislavskej Petržalke spôsobil obrovský rozruch, ktorého zdrojom boli kotlebovci z ĽSNS. Tí si zorganizovali zhromaždenie pred kultúrnym domom Lúky, no ukázalo sa, že pôvodne sa malo zhromaždenie konať priamo v budove. To sa však nestretlo s ohlasom Miestneho úradu Petržalka.

Kotlebovci sa však "vynašli" aj tak. Podrobnosti o tomto prípade priniesla stránka Petržalka na sociálnej sieti. "Mestská časť Petržalka ešte v pondelok spoločne s KZP (Kultúrne zariadenia Petržalky) pristúpila k zrušeniu prenájmu priestorov pre stretnutie ĽS NS s občanmi, ktoré bolo plánované na utorok 10.12.2019 o 17.00 h v Dome Kultúry (DK) Lúky," píše sa na sociálnej sieti účtu Petržalka.

Predvolebná dráma! Kotlebovci oklamali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Petržalka - Jakub Kuruc)

Ohlásenie akcie odignorovali

Organizátori napriek tomu stretnutie zorganizovali, a to rovno pred zavretým kultúrnym domom. Problematické na celej organizácii tejto akcie je fakt, že nebola riadne ohlásená na mestskú časť. "Neprišlo k žiadnemu ohláseniu akcie na mestskú časť. Či už kultúrnej, alebo inej akcie," hovorí vedenie mestskej časti. Na mieste sa okamžite zhromaždili aj odporcovia kotlebovcov s transparentmi s prečiarknutým hákovým krížom.

Predvolebná dráma! Kotlebovci oklamali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Petržalka - Jakub Kuruc)

Tichý súhlas polície

Mestská časť navyše kritizuje policajné zložky. Na to, že kotlebovci sa neohlásene zhromaždili vraj polícia nereagovala. "Štátna polícia ani po opätovnom upozornení neriešila situáciu s neohláseným zhromaždením. Ani po opakovanom dožadovaní sa viceststarostky Petržalky Lýdiou Ovečkovou a zamestnancami miestneho úradu," píše sa ďalej v statuse.

Predvolebná dráma! Kotlebovci oklamali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Petržalka - Jakub Kuruc)

Organizátori sa podľa mestskej časti oháňali petičnou akciou, ktorá spĺňala podmienky kultúrnej akcie. K nej však nemali organizátori súhlas, a ani si nesplnili svoju povinnosť ohlásenia takejto akcie. "Takéto nerešpektovanie budeme určite riešiť, aby sa podobné situácie neopakovali," hovorí vicestarostka Ovečková. Tá si zároveń myslí, že je smutné, že takéto podujatie prebehlo s tichým súhlasom polície. Tú dokonca vedenie Petržalky kontaktovalo niekoľkokrát. "No tá žiaľ situáciu začala riešiť až takmer ku koncu podujatia. Mestská časť Petržalka si berie z tejto skúsenosti poučenie a bude sa snažiť monitorovať podobné akcie s ešte väčšou ostražitosťou, aby im vedela predísť," tvrdí vedenie Petržalky.

Predvolebná dráma! Kotlebovci oklamali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Petržalka - Jakub Kuruc)

Polícia o akcii vedela

Policajné zložky vraj o celej akcii vedeli dopredu. "O plánovanom zhromaždení bol Policajný zbor vopred informovaný, pričom na zabezpečenie verejného poriadku prijal zo svojej strany adekvátne opatrenia. Konkrétne zhromaždenie nebolo v zmysle § 10 (s poukazom na § 12 ods. 3) zákona obcou zakázané, pričom neohlásenie zhromaždenia zvolávateľom nie je dôvodom na zásah polície. Nakoľko v zmysle zákona nebol dôvod na rozpustenie zhromaždenia a počas neho nedošlo k narušeniu verejného poriadku, polícia v tomto prípade nemala dôvod zasiahnuť," odpovedala na spomínaný status o včerajšom zhromaždení hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Slamková.

"V konkrétnom prípade ide o zhromaždenie občanov pred DK Lúky na Vígľašskej ulici v Bratislave dňa 10.12.2019 o 17.00 h, nevyjadrujme sa teda k „zrušeniu akcie v DK Lúky“ zo strany Miestneho úradu Petržalka," spresnila polícia, ktorá sa zároveň odkazuje na zákonné znenie z Ústavy SR v kontexte práva pokojne sa zhromažďovať a aj podmienok, ktoré toto právo upravujú.

Stretnutie nebude ani v Novom meste

Kotleovci sa nakoniec nestretnú ani v bratislavskom Novom meste. Informovala o tom reštaurácia Rentier na sociálnej sieti. Kotlebovci vraj stretnutie maskovali ako stretnutie kresťanskej mládeže. "Vzhľadom ku aktuálnej búrlivej situácii by sme chceli ubezpečiť všetkých našich zákazníkov, že akcia ĽSNS u nás bola oficiálne zrušená. Pôvodne bola akcia nahlásená ako stretnutie kresťanskej mládeže, preto bola aj bez problémov odsúhlasená," píše sa vo vyhlásení reštaurácie.

Vedenie podniku na klamstvo reagovalo okamžite. "Akonáhle sme sa však dozvedeli, že sme boli oklamaní, tak sme akcii dali okamžitú stopku. Naša reštaurácia sa dištancuje od akýchkoľvek vyhranených politických názorov, a chceme aby ste u nás našli iba chutné jedlo a príjemné posedenie," pokračuje reštaurácia.

Viac o téme: ZhromaždenieBratislavaPetržalkaĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu