Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný štát! VIDEO Politici reagujú na nahrávku Kočnera a Trnku

Zobraziť galériu (24)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Rozhovor medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom opäť rozvíril politické vody. Na častiach nahrávky počuť, že Kočner sa správal k Trnkovi ako nadriadený. Politici požadujú, aby Jaromír Čižnár, súčasný generálny prokurátor vyvodil voči Dobroslavovi Trnkovi dôsledky a disciplinárne ho stíhal. Richard Sulík dokonca vyzval Dušana Kováčika, aby hneď nariadil pre Trnku väzbu.

Na zverejnené nahrávky reagovali opoziční politici i mimoparlamentné strany. Viacerí vyzývajú súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby zakročil a Trnku disciplinárne stíhal. Dobroslav Trnka by mal podľa nadácie Zastavme korupciu vzdať svojej funkcie. Líder SaS Richard Sulík vyzval špeciálneho prokurátora, aby hneď nariadil väzbu pre Dobroslava Trnku. 


Šokujúci rozhovor Kočnera s Trnkom! Nadávky a vyhrážky smrťou: Z tohto vám bude na zvracanie


Nahrávka potvrdzuje najhoršie predstavy o fungovaní právneho štátu

Prezidentka Zuzana Čaputová zdôraznila, že generálny prokurátor má byť najvyšším ochrancom zákonnosti, ale zverejnená nahrávka ukazuje opak. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec. Nahrávka podľa prezidentky potvrdzuje najhoršie predstavy o fungovaní právneho štátu. Verí, že kompetentné orgány budú rýchlo konať.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Zverejnená nahrávka ukazuje, ako bola táto kontrola zákonnosti podriadená ľudom podozrivým zo spáchania zločinov. Ukazuje, ako bývalý najvyšší predstaviteľ generálnej prokuratúry nebol v službe spravodlivosti, ale spravodlivosť bola slúžkou záujmov skupiny ľudí,“ píše sa vo vyhlásení prezidentky. „Žiaľ, potvrdzujú sa najhoršie predstavy a indície o fungovaní právneho štátu v nedávnej minulosti. Verím, že ani informácie z tejto nahrávky nezostanú bez rýchlej a jednoznačnej reakcie kompetentných orgánov, pretože všetci potrebujeme veriť tomu, že takto to už na Slovensku fungovať nebude,“ dodala.

Pellegriniho nahrávka šokovala

Premiéra Petra Pellegriniho nahrávka rozhovoru medzi Kočnerom a Trnkom šokovala. „Obsah pásky aj prepis rozhovorov medzi dotyčnými pánmi oprávnene vyvoláva znechutenie,“ vyhlásil Pellegrini. Zverejnené vety a slová sú podľa neho výpoveďou o falošnom presvedčení vybranej skupiny ľudí, že vlastnia spravodlivosť v tomto štáte. „Nečakal som, že raz budem čítať, ako sa bývalý generálny prokurátor a jeho dnes uväznený komplic, bavili o úplatkoch a guľkách do hlavy,“ povedal premiér.

Reakcia premiéra Petra Pellegriniho na nahrávku Kočnera a Trnku

Podľa Pellegriniho je potrebné v mene očisty súdnictva a prokuratúry, aby osoby, na ktorých je tieň podozrenia opustili svoje funkcie a vyvodili zodpovednosť. „Spoločnosť oprávnene očakáva, že ľudia, ktorí dnes zastávajú svoje posty vo verejnej správe a sú podozriví z páchania trestnej činnosti vyvodia svoju osobnú zodpovednosť. Nebudeme zametať žiadne kauzy pod koberec. Platí aj v tomto prípade padni komu padni,“ dodal Pellegrini. Premiér tiež vyzval predstaviteľov súdnej moci či prokuratúry, aby v prípade potreby zmeny legislatívy predložili svoje požiadavky. Ak tak urobia, premiér prisľúbil, že vláda SR prijme zákony v skrátenom procese.

„Ak je potrebné zmeniť legislatívu, aby mohli kompetentní konať razantnejšie, v poriadku. Vláda je pripravená v tomto prípade pomôcť a schváliť zákony v skrátenom procese tak, aby čo najskôr vstúpili do platnosti,“ doplnil. Podľa Pellegriniho sa musí štát vysporiadať s ľuďmi, ktorí si myslia, že sú nad zákonom. „Ak sa Slovensko vedelo vysporiadať v deväťdesiatych rokoch minulého storočia s mafiánmi, ktorí vyzývavo chodili po uliciach, tak dnes sa musíme vysporiadať s ľudmi, ktorí si kupovali svoju beztrestnosť. Nikto nie je nad zákonom a spravodlivosť musí platiť pre všetkých rovnako,“ uzavrel.

Trnka by mal odstúpiť z funkcie prokurátora, uviedol koaličný Most-Híd

Bývalý generálny prokurátor by mal podľa vládnej strany Most-Híd odstúpiť z funkcie prokurátora. Uviedla to hovorkyňa strany Klára Debnár. „Je nepredstaviteľné, aby po zverejnení nahrávky jeho údajnej komunikácie s Marianom K. s takým závažným obsahom sedel počas vyšetrovania v kresle prokurátora,“ reagoval Most-Híd prostredníctvom hovorkyne.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Podnikateľ Marian K. podľa Mosta-Híd svoje "nehoráznosti" a nezákonné aktivity dokázal uplatňovať pre osobné zlyhania ľudí na rôznych úrovniach. „Súdy a orgány činné v trestnom konaní musia byť čím skôr očistené od týchto ľudí. A čo je z pohľadu budúcnosti najdôležitejšie, v prípade dokázania ich viny čím skôr aj potrestaní,“ skonštatovala Debnár.

Vylučujem, že by poslanci Mosta boli pri voľbe GP kúpení

Poslanci za Most-Híd neboli pri voľbe generálneho prokurátora v Národnej rade SR v roku 2010 "kúpení". Pred rokovaním vlády to v pondelok vyhlásil podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos. „Absolútne to viem vylúčiť, že by poslanci Mosta-Híd boli kúpení. Je to nezmysel, je to zase pravdepodobne hra pána Matoviča pred voľbami,“ reagoval minister pred novinármi. Líder OĽaNO Igor Matovič poslancov strany označil za kúpených.

László Sólymos
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

V súvislosti s tým, že pri voľbe sa fotili hlasovacie lístky, Sólymos uviedol, že lístky ukazovali v klube Mosta-Híd. „Bola to úplne neštandardná vec, už by som to nikdy neurobil, ale vtedy bola taká doba,“ reagoval s tým, že voľba bola dosť zamotaná. „Ale to, že by nejakí poslanci Mosta-Híd takýmto spôsobom hlasovali, to vylučujem. My sme mali svojho kandidáta,“ doplnil.

Orgány činné v trestnom konaní musia konať

Orgány činné v trestnom konaní by mali bezodkladne preveriť autenticitu a pravdivosť informácií z nahrávky rozhovoru Mariana K. a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. V reakcii na medializované informácie to povedal predseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko.

"V takýchto situáciách je dôležité, aby bezodkladne konali orgány činné v trestnom konaní, aby bezodkladne preverili autenticitu týchto vyhlásení a pravdivosť informácií," povedal Danko s tým, že dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. Považuje to však za závažné skutočnosti, ktoré nemôžu ostať bez povšimnutia.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (24)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zdôraznil, že otázku voľby generálneho prokurátora vníma citlivo a považuje to za významný proces. Súvislosti voľby šéfa prokurátora a kupovania hlasov poslancov za bývalej vlády by mal podľa jeho slov ako prvý vysvetliť predseda SaS Richard Sulík, ktorý bol vtedajším predsedom parlamentu.

Náznaky o vzťahu Kočnera a Trnku existovali

Orgány činné v trestnom konaní by mali vyhodnotiť informácie o nahrávke rozhovoru medzi Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Po rokovaní vlády to povedal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Gábor Gál
Zobraziť galériu (24)
Gábor Gál  (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

"Zas to bude na orgánoch činných v trestnom konaní, aby tieto informácie vyhodnotili, našli dostatok dôkazných prostriedkov a v momente vzniesli obvinenie," povedal minister novinárom. "Je to hrozné. Som z toho zdesený. Zákulisné informácie boli, že mali nadštandardný vzťah, že tam mohli byť nejaké veci," reagoval Gál na zverejnenú nahrávku.

Odchod Trnku z funkcie je na jeho svedomí

To, či bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka odíde z prokuratúry, je na jeho vedomí a svedomí. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v reakcii na zverejnenú nahrávku rozhovoru podnikateľa Mariana Kočnera s Trnkom. "Poviem pravdu, že nemám na to slov," reagovala na otázku, ako vníma zverejnenú komunikáciu. Dodala, že nemá žiadne informácie o zanedbaní povinností zo strany polície.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (24)
Denisa Saková  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

V súvislosti s tým, že Trnka ešte nebol vypočutý pre kauzu Gorila, si podľa svojich slov vyžiadala aj stanovisko od polície. Tá jej mala vysvetliť, že odkedy mali nahrávku k dispozícii, nebol Trnka zbavený mlčanlivosti. Konanie súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára komentovala tým, že mal asi dôvody na to, prečo Trnku nezbavil mlčanlivosti skôr.

Väzba pre Trnku, ihneď!

Richard Sulík vyzval špeciálneho prokurátora aby hneď nariadil väzbu pre Dobroslava Trnku. „Vo fungujúcej krajine by najneskôr v týchto chvíľach zasahovalo komando a odviedli by Dobroslava Trnku v putách,“ povedal líder liberálov.

Reakcia strany SaS na nahrávku Kočnera a Trnku

„Všetci sme nejak tušili, ako to mohlo prebiehať medzi Marianom K. a Dobroslavom Trnkom a dnes na to máme dôkaz, ktorý hovorí o tom, že títo páni nám ukradli štát,“ povedal.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zdôraznil, že je to osobná zodpovednosť Roberta Fica, ktorý bol desať rokov vo funkcii predsedu vlády SR. „Vo fungujúcich krajinách by v tejto chvíli u Trnku zasahovalo komando a odviedlo by ho v putách do cely predbežného zadržania. Pýtam sa, prečo sa tak ešte nedeje? Toto nesmie ostať bez povšimnutia a treba konať hneď, keďže existuje dôkaz, že Trnka konal v rozpore so zákonom,“ povedal Sulík.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Truban vyzval Čižnára, aby začal disciplinárne konanie voči Trnkovi

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal okamžite začať disciplinárne konanie voči svojmu predchodcovi prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Povedal to líder koalície PS/SPOLU Michal Truban v pondelok na tlačovej konferencii. „Spravodlivosť a poslanci sa dali na Slovensku kupovať oligarchami a finančnými skupinami,“ skonštatoval Truban.

Reakcia koalície PS/SPOLU na nahrávku Kočnera a Trnku

Predseda Spolu-OD Miroslav Beblavý tvrdí, že jadrom tohto problému nie je Kočner, pretože on bol v skutočnosti len lokajom Haščáka. Beblavý tvrdí, že jadro problému je v tom, že dnes na Slovensku určité skupiny ľudí ovládajú veľké časti štátneho aparátu a využívajú to na to, aby si kúpili beztrestnosť a robili vlastný biznis.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Keď bol Haščák nahnevaný, tak aj Marian K. bol vystrašený. Haščák bol jediný, ktorý mu dokázal nahnať strach a donútiť ho k tomu, aby aj on nahnal strach Trnkovi,“ povedal. Pokiaľ budú mať podľa neho finančné skupiny ako Penta takú moc, akú majú, nikdy sa na Slovensku nič nezmení.  

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zrútil sa ďalší pilier demokracie

Na Slovensku sa momentálne rúca ďalší z pilierov štátu, prokuratúru ovládla "rakovina" a prokurátor namiesto toho, aby zločincov posielal do väzenia, snaží sa informácie predávať a speňažiť. V pondelok to vyhlásili zástupcovia mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová a Juraj Šeliga. Remišová tvrdí, že parlament, súdnictvo, prokuratúra a polícia patria medzi základné piliere štátu.

Reakcia strany Za ľudí na nahrávku Kočnera a Trnku

„V pondelok na verejnosť prenikli informácie, že prokurátor Generálnej prokuratúry SR, ktorá má za úlohu chrániť občana a gaunerov posielať do väzenia, mal obchodovať s informáciami, vydierať a dokonca ovplyvňovať výkon spravodlivosti v prospech mafie,“ povedala nezaradená poslankyňa Národnej rady SR s tým, že teraz sa rúca ďalší z pilierov štátu.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Najprv to bola podľa jej slov polícia, kde sa verejnosť dozvedela, že polícia mala "na pokyn mafie" lustrovať svojich vlastných občanov – novinárov. Ako podotkla, nasledovalo súdnictvo, kde sa občania dozvedeli, že na Slovensku sa dajú kúpiť rozsudky, sudcovia i celý proces spravodlivosti. „Teraz je to prokuratúra, kde prokurátor namiesto toho, aby zločincov posielal do väzenia, snaží sa informácie predávať a speňažiť. Takto to ďalej ísť nemôže,“ skonštatovala Remišová. Tvrdí, že ich strana má v programe riešenia, ako očistiť prokuratúru i súdnictvo.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šeliga si myslí, že  prokuratúru ovládla "rakovina". Vníma potrebu zmeniť spôsob voľby generálneho i špeciálneho prokurátora, ktorá podľa jeho slov musí byť verejnejšia a inak k nej musí pristúpiť aj parlament. „Musíme posilniť prokurátorskú radu, otvoriť ju aj mimo radov prokurátorov po vzore súdnej rady, aby bol posilnený prvok kontroly,“ podotkol. Volá aj po náhodnom prideľovaní spisov prokurátorom, negatívne totiž vníma, aby si niektorí pod seba vzťahovali tie najvýraznejšie a najcitlivejšie kauzy. „Ak Trnka má zvyšok cti, tak by sa mal vzdať funkcie prokurátora a odísť,“ vyhlásil Šeliga. 

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér by mal začať konať ohľadom zverejnenej nahrávky

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič si myslí, že premiér Peter Pellegrini by mal začať konať ohľadom zverejnenej nahrávky. Matovič chce tiež vedieť vysvetlenie od súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, čo robil deväť mesiacov, keď vedel o tejto nahrávke a nevzniesol voči Trnkovi obvinenie.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Premiér by mal začať konať, keď sa nevie očistiť prokuratúra sama. V takejto kritickej situácii, v akej sa nachádzame, by mal konať. On je však skrytý a hovorí, že toto si musí vysporiadať prokuratúra medzi sebou. Zrejme niekde zlyháva systém,“ povedal Matovič. Ak by premiér prišiel so zmenou zákona ohľadom prokuratúry, OĽaNO ju podporí.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Chce tiež vedieť, prečo Čižnár neurobil nič, ak od januára vedel o nahrávke a prečo Trnku nezbavil mlčanlivosti. „Čižnár sa správa ako spolupáchateľ. Namiesto toho, aby spravil očistný proces v prokuratúre, bráni vyšetrovaniu a bráni tomu, aby mohol Trnka v tejto veci vypovedať,“ uviedol líder hnutia. Myslí si tiež, že súčasný generálny prokurátor sa správa ako sluha mafie a kryje ju. Zároveň OĽaNO vyzýva všetky opozičné parlamentné aj mimoparlamentné strany, aby sa stretli a predstavili spoločný plán, ako očistiť políciu, prokuratúru a súdy.

Sme rodina apeluje na dôkladné vyšetrenie nahrávky

Ak majú mať opäť ľudia dôveru v štát, musí sa dôkladne vyšetriť nahrávka rozhovoru medzi prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom. Povedal to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Je tiež presvedčený, že kompetentné orgány začnú v tejto veci konať. Kollár pripomína, že v minulosti bola zverejnená nahrávka s hlasom podobným expremiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a táto kauza bola "zametená pod koberec".

Reakcia strany Sme rodina na nahrávku Kočnera a Trnku

„Tým, že sme vtedy nič neurobili, že sa to nevyšetrilo, tak to dovolilo tej chobotnici bujnieť, narástli jej ďalšie chápadlá a vznikol tu takmer mafiánsky štát,“ uviedol. Parlamentná strana Sme rodina sa chce pripojiť k opozícii, a chce tiež koordinovať postup v brannobezpečnostnom výbore.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Drucker vyzýva premiéra a prezidentku na zvolanie Bezpečnostnej rady

Zakladateľ mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker vyzýva premiéra a prezidentku na zvolanie bezpečnostnej rady. Informovala o tom jeho hovorkyňa Martina Šoltésová. „Po tom, ako sa občania mali možnosť dozvedieť o prehnitosti slovenského súdnictva, vychádza postupne na povrch, že podobne skorumpovaná bola aj časť prokuratúry pod vedením vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku,“ komentoval.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Situácia je podľa Druckera natoľko vážna, že predstavuje ohrozenie podstaty fungovania demokracie na Slovensku. „Predseda vlády Peter Pellegrini musí okamžite zvolať Bezpečnostnú radu a prijať všetky nevyhnutné opatrenia, aby zamedzil strate dôvery občanov v spravodlivosť a fungujúci štát,“ vyhlásil. Za nevyhnutné považuje tiež dostať všetkých skorumpovaných prokurátorov mimo služby.

V prípade, že premiér nebude ochotný "urýchlene a rázne konať", vyzýva k zvolaniu BR a podniknutiu nevyhnutných krokov prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Drucker tiež upozornil, že hoci majú všetky relevantné orgány nahrávku Trnku s Kočnerom viac než rok, doteraz sa nič neudialo. „V civilizovanej krajine by takýto prokurátor bol už dávno postavený mimo služby a sedel vo vyšetrovacej väzbe,“ hovorí.

Desivý obraz o Slovensku

K zverejnenej časti nahrávky sa vyjadril aj líder KDH Alojz Hlina. „Jankovská je stále sudkyňa, Trnka je stále prokurátor. Harabin je stále sudca. Všetkým týmto ľuďom platí štát vysoké platy z daní daňových poplatníkov. Ako je vôbec možné, že sme takíto bezmocní, že sme nútení sa bezmocne pozerať na takúto devastáciu štátu, na takúto aroganciu? Kam až zájde falošná kolegialita sudcov a prokurátorov? Dokedy budú chcieť týchto ľudí chrániť?“ pýta sa Hlina. 

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa neho ide o zlyhanie celého systému. „Dovolili sme vytvoriť „štát v štáte“. Pod rúškom nezávislosti sa vytvorilo niečo, čo ako rakovina požiera náš štát. Zo spravodlivosti sa stal priemysel. Spravodlivosť je tovarom, dá sa kúpiť ako kečup v hypermarkete. Zmena musí prísť,“ dodal. 

Ak je nahrávka autentická, osoby z nej by mali vo verejnom živote skončiť

Pokiaľ je nahrávka rozhovoru Kočnerom a Trnkom autentická, mali by osoby, ktoré sa v nej vyskytli, skončiť vo verejnom živote. Pred rokovaním vlády to vyhlásil vicepremiér pre investície a informatizáciu a podpredseda Smeru Richard Raši. „Pokiaľ je tá nahrávka autentická, aj obsahovo, aj z hľadiska osôb, ktoré komunikovali, mala by znamenať pre kohokoľvek, kto sa v nej nachádza, absolútnu stopku vo verejnom, politickom živote, vo výkonnej, súdnej moci, v prokuratúre, polícii. Bez pardonu, stopku,“ povedal Raši novinárom.

Peter Pellegrini a Richard
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Voľba generálneho prokurátora v Národnej rade SR v roku 2010 bola podľa Rašiho sprevádzaná pochybnosťami, no nechcel povedať, ako hlasoval. Minister hospodárstva a takisto podpredseda Smeru Peter Žiga novinárom povedal, že v tejto voľbe hlasoval za Trnku. „Je to strašné, mám pocit, že sa tam rozprávajú o veciach, ktoré majú ďaleko od právneho štátu. Treba urobiť vážne zásahy v rámci toho, ako to fungovalo,“ reagoval Žiga na zverejnenú nahrávku.

Trnka by sa mal vzdať svojej funkcie

Nadácia Zastavme korupciu vyzýva prokurátora Dobroslava Trnku, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie. Zároveň žiada, aby sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár prestal skrývať. Informoval o tom Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu. „Po zverejnení nahrávky medzi obžalovaným podnikateľom Marianom K. a Trnkom je nemysliteľné, aby tento človek sedel na Generálnej prokuratúre,“ uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Zároveň nadácia vyzvala generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby sa ďalej neskrýval a začal konať aj voči ostatným, ktorí čelia podozreniam, že spolupracovali s Kočnerom. „Prokuratúra je jeden z hlavných pilierov právneho štátu. Ak zlyháva ona, zlyháva štát,“ konštatovala Petková. Čižnár by mal podľa Nadácie Zastavme korupciu okamžite nariadiť previerku spisov prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý sa podľa Denníka N spomína v Threeme, a ďalších prokurátorov. V prípade pochybení by nemal čakať na výsledky vyšetrovania, ale okamžite začať disciplinárne konanie a zbaviť ich funkcie.

Výzva predsedu OKS

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Juraj Petrovič sa dnes obrátil na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára s výzvou, aby okamžite pozastavil výkon prokurátorskej funkcie Dobroslavovi Trnkovi. Petrovič svoju výzvu odôvodnil dnes zverejnenými informáciami o nahrávke rozhovoru medzi Dobroslavom Trnkom a trestne stíhaným Marianom Kočnerom. Zo zverejnených informácií vyplýva dôvodné podozrenie, že sa obaja mohli dopustiť viacerých trestných činov.

Desivý obraz, sklamanie, skorumpovaný
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prvýkrát sa informácia o nahrávke rozhovoru medzi Trnkom Kočnerom objavila v januári tohto roku. Predseda OKS a poslanec NR SR (klub SaS) Ondrej Dostál podal dňa začiatkom januára 2019 trestné oznámenie pre podozrenie, že v súvislosti s uvedenými informáciami  mohlo prísť k spáchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo niektorého z trestných činov korupcie, najmä trestného činu prijímania úplatku, podplácania alebo nepriamej korupcie. „Dovoľujem si obrátiť sa na Vás s otázkou, ako je možné, že doteraz nebol D. Trnkovi pozastavený výkon prokurátorskej funkcie, a zároveň Vás vyzvať, aby ste tak bezodkladne urobili,“ uviedol vo svojej výzve Juraj Petrovič. 

Generálny prokurátor Čižnár, začnite konať!

Iniciatíva Za slušné Slovensko vyzvalo generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby vo veci začal konať a podal podnet na disciplinárne konanie Dobroslava Trnku. „Kočner mal svojich sudcov a prokurátorov, mal svojich politikov, mal svojich kumpánov, mal svoje volavky, mal svojich biznis partnerov.... a mal Dobroslava Trnku,“ uviedla iniciatíva.

„Namiesto toho aby ako generálny prokurátor zabezpečoval poriadne prešetrenie všetkých káuz a prípadov, v časoch ich skutočného zametania pod koberec si otváral šampanské s Kočnerom, keď dúfali v predĺženie ich imunitnej éry. Aj doteraz bolo mnoho dôvodov a podozrení na to, že Trnka nikdy nemal byť generálnym prokurátorom a nemá na prokuratúre čo robiť,“ napísali na sociálnej sieti s tým, že musí proti nemu začať proces. „Generálny prokurátor Čižnár, začnite konať! Podajte podnet na disciplinárne konanie a Trnku, podriadeného Kočnera a podriadeného záujmom mocných, raz a navždy odstavte od toho, aby mohol ovplyvňovať spravodlivosť.“

Rozhovor Kočnera s Trnkom

Kočner mal varovať bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, že ho zabijú. Dôvodom malo byť, že Trnka sa pokúsil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje. S informáciou prišiel Denník N, ktorému sa podarilo získať 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K.

„Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa,“ zúri Kočner. „Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy,“ odpovedá rezignovane Trnka a povie aj to, že je pripravený si sám kúpiť guľku do hlavy. „Zabijú ťa, ale odserie si to aj tvoj syn, ty k…t. Hovorím ti, prestaň klamať a nehádž to na nich,“ hovorí Kočner. Ten si kúpil Gorilu a jej kópiu uložil v trezore Trnku.

Trezor je bezpečné miesto

Veril tomu, že trezor generálneho prokurátora je naozaj bezpečné miesto, kde sa nikdy nemôže uskutočniť domová prehliadka. Keď Trnka končil vo funkcii, nahrávku Gorily si odchádzajúci generálny prokurátor zobral so sebou. Marian K. Haščákovi klamal, keď mu povedal, že už žiadna nahrávka neexistuje. Jednu nechal u Trnku, ale mohlo sa stať aj to, že ju tam jednoducho zabudol a nevypýtal si ju od neho späť, píše Denník N.

Trnka je stále prokurátor. Nahrávku jeho rozhovoru s Marianom Kočnerom má od novembra 2018 polícia. Dostala už aj znalecký posudok, ktorý hovorí, že hlasy na nahrávke naozaj patria Trnkovi a Marianovi K. a že nejde o zmanipulovaný alebo upravený rozhovor. Vo veci zatiaľ voči nikomu nebolo vznesené obvinenie. Polícia hovorí, že prípad vyšetruje, ale viac povedať nemôže.

Viac o téme: NahrávkaRichard SulíkDobroslav TrnkaMiroslav BeblavýGorilaMichal TrubanVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu