Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza Matovičovho politika: Prezradil detaily obvinenia, má ísť aj o medzinárodný škandál

Jaroslav Naď a Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Naď a Igor Matovič (Zdroj: topky-Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Trestné stíhanie Jaroslava Naďa z OĽaNO súvisí s kauzou Skripaľ, oznamovateľom údajného ohrozovania utajovanej skutočnosti je šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar. Informoval o tom sám obvinený po jeho štvrtkovom výsluchu na Národnej kriminálnej agentúre s tým, že v rámci vyšetrovania ho odpočúvali, preverovali mu aj účty.

Trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti sa mal Jaroslav Naď dopustiť pýtaním sa niekoho z „bezpečnostného prostredia“ otázku súvisiacu s kauzou bývalého dôstojníka ruskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa. Odpoveď nedostal.

Obvinenie je absurdné a nepodložené

Svoje obvinenie považuje za absurdné a nepodložené. „Mne je kladené za vinu to, že tým, že som pôsobil na ministerstve obrany, som musel vedieť, že je taká informácia tajná,“ priblížil Naď po dnešnom výsluchu na NAKA. Tvrdí, že práve tým, že mal previerku na najvyšší stupeň utajenia, by sa nikdy nepýtal otázky, ktoré by boli porušením zákona. Rovnako, že videl klamstvá vo výpovediach svedkov. „Chcel by som poďakovať príslušníkom NAKA za korektný prístup,“ povedal Naď. Po nazretí do spisu zistil, že sú voči nemu vedené dve trestné stíhanie. 

VIDEO Včerajšie vyjadrenie Jaroslava Naďa

Dve trestné stíhania

 „Prvé je v súvislosti s obvinením z činu ohrozenia utajovanej skutočnosti. Pri komunikácii s mojím kamarátom som mu položil otázku, ktorá sa týkala kauzy Skripaľ, na čo mi on neodpovedal. Považujem toto obvinenie za absurdné,“ povedal. Sergeja Skripaľa, bývalého ruského agenta, ktorý pracoval zároveň aj pre britské tajné služby, a jeho dcéru, otrávili nervovoparalytickou látkou novičok, pričom podľa Londýna šlo o útok zo strany Ruska. Skripaľ aj jeho dcéra prežili, útok si však vyžiadal jednu inú obeť.


Premiér odmieta kritiku NAKA za obvinenie politika opozície: Chce zvolať mimoriadnu bezpečnostnú radu


Ďalej oznámil, že druhé trestné stíhanie sa týka jeho podnikania a jedného z novinárov. „Majú podozrenie, že som korumpoval novinára ako riaditeľ SSPI tým, že novinár dlhodobo editoval texty učebníc, publikácií, internetových výstupov, za ktoré si riadne účtoval faktúry, ktoré mu boli uhrádzané,“ vysvetlil. Ďalej uviedol, že tento novinár spolupracoval so spomínaným inštitútom už pred jeho pôsobením.

Jaroslav Naď a Igor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky-Vlado Anjel)

Balcair nasadil všetky možné prostriedky

Za oznamovateľa údajných trestných činov označil šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. Ten na Naďa podal ešte jedno trestné oznámenie, ktoré sa týka jeho niekdajšieho podnikania. „Nikdy som netajil, že som bol analytik a mal som svoju súkromnú spoločnosť, kde som robil analýzy rôzneho druhu,“ doplnil Jaroslav Naď.

„Pán Balciar na mňa nasadil všetky možné prostriedky na to, aby na mňa niečo našiel a nenašiel nič, tak začal fabrikovať,“ uviedol. Dodal, že má ísť napríklad o korumpovanie novinára v čase jeho šéfovania Slovenskému inštitútu pre bezpečnostnú politiku. „Jeden novinár dlhodobo editoval texty učebníc, publikácií, internetových výstupov, začo si pravidelne dával faktúry, rádovo v stovkách eur raz za čas,“ vysvetlil Naď s tým, že novinár pracoval pre neziskovú organizáciu pred aj po jeho pôsobení v inštitúte.

Lipšic to považuje za zvláštne

Jeho obhajca Daniel Lipšic považuje za zvláštne, že z rok trvajúceho odposluchu nevzišla žiadna trestnoprávna skutočnosť. Vzápätí dodal, že v spise sú iba zvukové nahrávky bez prepisov, bez ktorých sa nedajú odposluchy použiť ako dôkaz v trestnom konaní. Lipšic tiež poznamenal, že trestné oznámenia Balciara „v mnohých veciach vôbec nekorešpondujú so zabezpečeným dôkazným materiálom“. Myslí si preto, že premiér Peter Pellegriniho by mal byť obozretný pokiaľ ide o to, čo mu Balciar ukázal ako spravodajské výstupy. Ako ďalej uviedol, že hlavnými dôkazmi sú samotné trestné oznámenie a svedecké výpovede. Nepáči sa mu však, že niektoré úkony boli vykonané ešte pred vznesením obvinenia.

Jaroslav Naď a Igor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky-Vlado Anjel)

Vyšetrovateľ NAKA v utorok obvinil Naďa z hnutia OĽaNO z trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Premiér na výjazdovom rokovaní vlády v okrese Rožňava vyhlásil, že zvolá vybraných predstaviteľov bezpečnostnej rady, keďže rozsah aktivít obvineného Naďa podľa neho zasahuje do bezpečnosti a dôveryhodnosti Slovenska. Dodal, že ďalšie informácie poskytne na tlačovom brífingu po skončení piatkového zasadnutia bezpečnostnej rady.

Ministerstvo obrany (MO) SR v reakcii poukázalo na úlohy, ktoré Vojenskému spravodajstvu vyplývajú zo zákona pri zabezpečovaní obrany, obranyschopnosti a bezpečnosti SR. "Vojenské spravodajstvo naplnilo ustanovenia zákona tým, že informácie, ktoré získalo v zmysle príslušných ustanovení zákona pri plnení svojich úloh, postúpilo v zmysle a v súlade s týmito ustanoveniami dňa 11. septembra 2019 orgánom činným v trestnom konaní," uviedla hovorkyňa MO Danka Capáková.

Viac o téme: OĽaNONAKAJaroslav NaďJán BalciarVojenské spravodajstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu