Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SaS odsúdilo výsledok vyšetrovania zariadenia Čistý deň: Je to nesprávne a poburujúce

Richard Sulík - SaS Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík - SaS (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Konštatovanie Generálnej prokuratúry SR, že vyšetrovaním sa nepreukázalo týranie zverencov v resocializačnom zariadení Čistý deň, je podľa opozičnej strany SaS hrubou chybou. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení liberálov, z výpovedí klientov, ktoré osobne zaznamenala poslankyňa Natália Blahová, vyplýva, že v Čistom dni sa používali metódy na odvykanie deti od užívania drog, ktoré boli nezákonné, mimo správnych psychiatrických praktík i proti ľudskosti.

„Keby sa orgány činné v trestnom konaní dôkladne zaoberali týmito výpoveďami, sme presvedčení, že by získali dostatok dôkazov, ktoré by pracovníkov Čistého dňa usvedčili nielen zo sexuálneho zneužívania maloletých dievčat, ale aj z týrania klientov,“ konštatujú liberáli. V spomenutých výpovediach je podľa SaS zaznamenaných toľko detailov, že je absolútne vylúčené, aby šlo o výmysly.

„Avšak aj na základe osobnej skúsenosti poslankyne Blahovej s príslušnou vyšetrovateľkou prípadu sme nútení skonštatovať, že k vyšetrovaniu podozrení pristupovala obdobne laxne a neochotne ako minister práce Ján Richter k odobratiu licencie tomuto údajne resocializačnému centru,“ uvádza SaS. Opozičná strana v tejto súvislosti dodáva, že kauza Čistý deň sa od začiatku stala politickou, keď sa ukázalo, že zariadenie sa teší ochrane najvyšších funkcionárov Smeru-SD a musí byť z diania v ňom vleklá celoštátna mediálna kauza, aby sa štátna mašinéria ako-tak dala do pohybu.

Podozrenia z týrania chovancov v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante sa nepreukázali. Informovala o tom v piatok TV Markíza s tým, že podľa záverov vyšetrovania nejde o trestný čin. Podozrenia sa týkali fyzických trestov, väznenia na samotke a odopieranie jedla chovancom. Policajný tím, ktorý v súvislosti s kauzou Čistý deň zriadili, začal v tejto veci trestné stíhanie pre podozrenie z týrania blízkej a zverenej osoby. Vyšetrovanie trvalo vyše dvoch rokov. Ešte vo februári ho ale zastavili s tým, že nič protizákonné nenašli. Záver vyšetrovateľa následne potvrdila aj prokuratúra.

 

 

Viac o téme: SaSČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu