Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Andrej Danko sa pustil do Kotlebu: Hádky v diskusnej relácii, tajnosti a klamstvá o stretnutiach

Marian Kotleba a Andrej Danko Zobraziť galériu (6)
Marian Kotleba a Andrej Danko (Zdroj: SITA/Diana Černáková, Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) sa bude svojich koaličných partnerov pýtať na rokovanie s ĽSNS a následne vyvodí dôsledky. Avizoval to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Nový volebný PRIESKUM: Smer si udržuje prvú pozíciu, výrazný prepad Obyčajných ľudí

Predseda ĽSNS Marian Kotleba tvrdí, že strana rokovala so Smerom-SD o zastropovaní veku odchodu do dôchodku, so SaS o odvolávaní šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) a s OĽaNO o obmedzení potratov.

"Neviem, s kým rokujete, ale dnes verejne hovorím, že ak rokujete s mojimi koaličnými partnermi, budem sa ich na to pýtať a ja vyvodím z toho zodpovednosť v rámci koalície. Ja si vyprosím, aby ste vy s niekým z koalície rokovali. Pretože ja chcem robiť politiku bez takýchto klamstiev," vyhlásil Danko. Kotleba uviedol, že sa nepripravuje na povolebnú spoluprácu so Smerom-SD, ale zastropovanie dôchodkového veku bolo aj v ich programe, preto ho chceli podporiť. "Rokujeme s každou stranou, s ktorou máme prieniky," dodal.

Andrej Danko sa pustil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kotleba tvrdí, že jeho strana už rokovala so Smerom, SaS aj OĽaNO

Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba tvrdí, že jeho strana rokovala o podpore návrhov s viacerými parlamentnými stranami. O zastropovaní dôchodku rokovali s vládnym Smerom-SD, s opozičnou Slobodou a Solidaritou sa rozprávali o podpore pri odvolaní ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. O sprísnení potratov zase hovorili s opozičným hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Kotleba to povedal v nedeľňajšej relácii televízie TA3 V politike. „Rokujeme s každou stranou, s ktorou máme nejaké prieniky. Zastropovanie dôchodku sme mali aj my v programe. Boli by sme hlúpi, ak by sme to nepodporili,“ povedal Kotleba. Zastropovanie dôchodkového veku v ústave presadil Smer. Šéf ĽSNS takisto dodal, že povolebnú spoluprácu so Smerom neriešia.

Politici reagujú na verdikt o kotlebovcoch: Sulík nie je prekvapený, Gál ich úplne vylúčil

Na otázku, či okrem Smeru jeho strana rokovala aj s inými politickými subjektmi, menoval Kotleba SaS a OĽaNO. So saskármi mali rokovať o podpore pri odvolaní Lajčáka a s OĽaNO hovorili o podpore zákona, ktorým by sa obmedzili potraty. Na doplňujúcu otázku, či niekedy rokovali aj s koaličnou Slovenskou národnou stranou (SNS), Kotleba povedal, že „skôr oni rokovali s nami. Pýtali sa nás, či nejaké veci podporíme“. Na to zaregoval šéf SNS a NR SR Andrej Danko, ktorý povedal, že s Kotlebom mal jeden rozhovor – o zmene voľby sudcov ústavného súdu.

Andrej Danko sa pustil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kotleba v relácii takisto povedal, že so SNS mali aj dohodu o zastavení Istanbulského dohovoru. Podľa šéfa ĽSNS sa na stretnutí s farárom Mariánom Kuffom mali dohodnúť, že návrh uznesenia podá SNS, keďže kotlebovcom by to neprešlo. Kotleba tvrdí, že na tomto stretnutí mal byť predseda trenčianskej krajskej organizácie národniarov. To predseda SNS Danko odmietol. „Hlboko klamete,“ povedal. Žiaden krajský predseda podľa neho nikdy nemal ani nemá na niečo takéto mandát. „Dohodlo sa na to Koaličnej rade v poslednom možnom momente. Žiaden Marián Kuffa nemá vplyv na parlament, v živote som sa s ním nestretol,“ argumentoval Danko.

Žiadne rokovania s Kotlebou stranou neboli​, tvrdí OĽaNO

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zásadne odmieta akékoľvek rokovania s Marianom Kotlebom a jeho Ľudovou stranou Naše Slovensko. "Žiadne rokovanie so stranou Mariana Kotlebu neprebiehali ani na úrovni poslaneckého klubu, ani na úrovni hnutia. Žiadame Mariana Kotlebu, aby sa čo najskôr ospravedlnil za svoje nepravdivé vyjadrenie a aby podobnými klamstvami už nezavádzal verejnosť," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Igor Matovič a Veronika
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

SaS odmieta, že rokovala s ĽSNS o odvolávaní Lajčáka

Opozičná strana SaS dôrazne odmieta akékoľvek rokovania s ĽSNS v súvislosti s odvolávaním ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD). "ĽSNS je strana, s ktorou SaS na rozdiel od Smeru-SD nespolupracuje a vylúčila ju aj z akejkoľvek povolebnej spolupráce," uviedol hovorca strany Róbert Buček.

Andrej Danko sa pustil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak sa reforma EÚ nepodarí, mali by sme z nej podľa Kotlebu vystúpiť

Strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko zbiera podpisy na referendum o vystúpení z NATO. Pôvodne chceli ľudové hlasovanie aj o zotrvaní v Európskej únii (EÚ). Ako dnes v relácii V politike na TA3 povedal predseda strany Marian Kotleba, uvedomujú si aj nejaké pozitíva Únie a najskôr sa ju pokúsia zmeniť zvnútra. Aj preto kandidujú do volieb do Európskeho parlamentu. O potrebnej reforme EÚ hovoril aj predseda Slovenskej národnej strany a predseda parlamentu Andrej Danko. Ten je podľa svojich slov rád, že aj ĽSNS Európska únia „chutí“, ale radšej by bol, ak by do europarlamentu nekandidovali. Kotlebovi v relácii vyčítal, že triešti národnostné hlasy.

„Vidíme, že o všetkom podstatnom sa rozhoduje v Bruseli. Boli by sme veľmi hlúpi, ak by sme sa ju nepokúsili zmeniť. Momentálne zbierame podpisy na vystúpenie z NATO, to je aktuálna otázka,“ povedal s tým, že ak by sa reforma Únie nepodarila, budú za vystúpenie Slovenska z EÚ. O tom, že Únia je dobrý projekt, ale potrebuje reformu, je presvedčený aj Danko. Zmenou podľa neho musí prejsť aj Severoatlantická aliancia.

„My dnes vnímame, že sú aj pozitíva EÚ. Formuje sa skupina silných strán, ktoré chcú odstrániť bruselskí diktát,“ pokračoval Kotleba. Keď ide o eurofondy, nepáči sa mu, že ich Slovensko nevie dostatočne čerpať. Takisto sa mu nepáči spoločná mena euro, Slovensko jej prijatím podľa neho prišlo o hospodársku samostatnosť. „Dozvedeli sme sa, že nechcete vystúpiť z EÚ, dožil som sa toho, že bojujete za to, aby sme lepšie čerpali eurofondy,“ zareagoval Danko.

Putinovi som sa neklaňal, tvrdí Danko

Andrej Danko vníma ako česť, že ho ruská strana pozvala na vojenskú prehliadku pri príležitosti Dňa víťazstva 9. mája. V Moskve sa pri príležitosti osláv konca 2. svetovej vojny stretol nielen s predsedom ruskej Dumy Viačeslavom Volodinom, ale podal si ruku aj s prezidentom Vladimírom Putinom. Danko tvrdí, že Slovensko si musí udržiavať s Ruskom dobré vzťahy aj pre energetickú závislosť. Ako ďalej povedal v dnešnej relácii televízie TA3 V politike, mrzí ho, že nie je prezident a nemôže robiť vo vzťahu k Rusku to, čo česká hlava štátu Miloš Zeman. Odmieta však, že by sa pri podaní ruky ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi klaňal.

„Celé Slovensko videlo, ako sa naťahujete,“ povedal Dankovi predseda Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba. Narážal tak na video, v ktorom Danko z druhého radu podáva ruku Putinovi a predklonil sa pri tom. Predsedovi SNS vyčítal, že hoci o Rusku pekne hovorí, jeho strana hlasovala za rozšírenie Severoatlantickej aliancie a ministerstvo obrany pod vedením člena SNS Petra Gajdoša kupuje americké stíhačky.

Moskva na nohách, demonštrácia vojenskej sily pri oslavách konca vojny: VIDEO Danko po boku Putina

Predseda štátnej dumy Volodin je pritom na sankčných zoznamoch EÚ a USA za svoju úlohu pri anexii Krymu. „Sankčný zoznam neznamená karanténu,“ povedal Danko s tým, že do Ruska chodia aj iní zástupcovia európskych štátov. Pochválil sa, že aj samotný minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa ho pýtal, ako prehliadku prežíval.

Na upozornenie, že tam bol ako jediný predseda parlamentu spomedzi európskych krajín, Danko zareagoval, že nielen ako jediný z EÚ, ale z celého sveta. „Ani som nesníval, akú česť dostanem. Ale nehovorte, že som sa klaňal,“ povedal Danko. Tvrdí, že Putinovi ho predstavil jeho priateľ Volodin ako čestného hosťa. Kotlebovi povedal, že jeho v Rusku nikdy nepríjmu za to, že uráža ruských vojakov, ktorí Slovensko oslobodili.

Viac o téme: RokovaniaKoalíciaDôsledkyAndrej DankoOĽaNOĽSNSMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu