Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lajčák na návšteve Albánska: Ocenil reformné snahy krajiny a zdôraznil podporu OBSE

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

TIRANA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák ocenil v pondelok v Tirane reformné snahy Albánska a zdôraznil podporu zo strany Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Albánsko navštívil v pozícii úradujúceho predsedu OBSE.

V pondelok predpoludním absolvoval Lajčák v Tirane stretnutia so svojím rezortným partnerom Gentom Cakajom, s predsedom parlamentu Gramozom Ručim a predsedom albánskej vlády Edim Ramom. Na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí Cakajom ocenil reformné strany krajiny a zdôraznil podporu OBSE pri ich pokračovaní.

"V uplynulých rokoch urobilo Albánsko výrazný pokrok pri strategickej reforme, posilňovaní demokratických inštitúcií, právneho štátu a slobody médií," povedal šéf slovenskej diplomacie. Dodal však, že stále zostáva priestor na zlepšenie vo viacerých oblastiach. Efektivita a udržateľnosť reforiem podľa neho do veľkej miery závisí od vôle a odhodlania všetkých politických predstaviteľov v Albánsku.

Tisíce stúpencov albánskej opozície vyšli v nedeľu znova do ulíc, aby žiadali nové voľby napriek opakovaným výzvam západných veľmocí na rozhovory. Pokračovanie násilných protestov podľa Lajčáka škodí reformnému úsiliu a jediný spôsob, ako dosiahnuť pokrok a nájsť riešenie, je konštruktívny dialóg.

Popoludní ministra Lajčáka prijme albánsky prezident Ilir Meta a absolvuje stretnutia so zástupcami mimovládnych organizácií pôsobiacimi v Albánsku. Albánsko od januára 2020 preberá od Slovenska predsedníctvo v OBSE, pripomenul v tejto súvislosti Lajčák a dodal, že Slovensko je pripravené Albánsko pri preberaní predsedníctva podporiť.

Viac o téme: Minister zahraničných vecíAlbánskoOBSEMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu