Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pellegrini na rokovaniach s americkými firmami: Údržba stíhačiek by mohla byť v Trenčíne

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Úrad Vlády SR)

WASHINGTON – Údržba amerických stíhačiek by sa mohla robiť v Leteckých opravovniach Trenčín. Po rokovaniach s predstaviteľmi amerických firiem o tom hovoril premiér Peter Pellegrini.

Na stretnutí spoločností, ktoré pôsobia na Slovensku, boli aj zástupcovia Lockheed Martin. Práve táto firma vyrába stíhačky F-16, ktoré si Slovensko od USA objednalo. Okrem toho premiér povedal, že Slovensko musí dokončiť rozbehnuté projekty, o nových investíciách v oblasti obrany nerokuje.

„Začínajú sa negociácie s Leteckými opravovňami Trenčín o tom, ako by mohla vyzerať technická spolupráca na údržbe stíhačiek. Časť peňazí, ktoré sme investovali do nákupu týchto strojov, by sme tak dostali naspäť. V Trenčíne by zabezpečovali servis a opravy stíhačiek, čo by bola výhra pre všetkých zúčastnených,“ povedal premiér na margo rokovania so zástupcami Lockeed Martin a ďalších amerických firiem.

Slovensko si od Spojených štátov objednalo 14 kusov amerických F-16 Block 70/72. Prvé kusy by mali prísť na prelome rokov 2022 a 2023. Nahradia tak poruchové ruské Migy. Bude to stáť zhruba 1,6 miliardy eur. Na otázku, či je možné, že Slovensko bude pokračovať v obranných obchodoch, Pellegrini odpovedal, že Slovensko je malá ekonomika a musí najprv dokončiť tie obchody, ktoré má.

Ide nielen o stíhačky, ale aj vrtuľníky Black Hawk. Slovensko si ich objednalo deväť, zatiaľ ich má k dispozícii štyri. Posledné dva kusy dorazili ešte v roku 2018. Nové vrtuľníky vyšli na zhruba 260 miliónov. „Budeme pracovať ešte na ich vyzbrojení, aby to neboli len vrtuľníky na transport, ale aby vedeli sami seba brániť, prípadne byť nasadené v nejakej akcii,“ dodal premiér.

So zástupcami amerických spoločností, ktoré pôsobia na Slovensku, sa Pellegrini zišiel počas svojej cesty v USA. V piatok o 13:45 (19:35 stredoeurópskeho času) ho prijme americký prezident Donald Trump. Témami rokovania budú otázky obrany, obchodu, ale aj energetická bezpečnosť.

Pellegrini hovoril s americkými firmami aj o odboroch

Postavenie odborov, dovoz pracovnej sily či legislatívne zmeny boli hlavné témy rozhovoru premiéra Petra Pellegriniho so zástupcami amerických firiem. S predstaviteľmi Lockheedu Martin, IBM, AT&T či U.S. Steel sa Pellegrini stretol počas svojej cesty v USA. „Existuje ustanovenie nášho zákonníka práce, ktoré veľmi uľahčuje založiť odborové organizácie, ak sa len pár zamestnancov dohodne. Obávajú sa, že to vnesie do kolektívnych vyjednávaní neštandardné procesy. A my na Slovensku vnímame, že existujú nápady ako využiť túto situáciu. Je to relevantný argument,“ povedal Pellegrini na margo výsledkov rokovania.

Okrem toho mu americkí zamestnávatelia hovorili, že je komplikované zohnať kvalifikovanú pracovnú silu. Preto ich potešilo, že vláda uľahčila prijímanie zamestnancov z iných krajín. „Samozrejme, hovorili aj o tom, že nie je dobré, keď sa počas roka zmení zákon tak, že ešte bude mať ekonomický dopad v tom istom roku. Nedokážu zmeniť rozpočty a úplne ľahko sa prispôsobiť,“ priznal premiér.

K postaveniu odborov na Slovensku sa vyjadril aj šéf U.S. Steel Košice James E. Bruno. Priznal, že odbory v košickom závode sú silné, ale majú s nimi dobré vzťahy. Firma sa podľa neho snaží robiť všetko pre to, aby spolu dobre vychádzali. „Myslím si ale, že môžeme pracovať s vládou na tom, ako nájsť cestu, aby firmy mohli rásť a zároveň, aby mali zamestnanci dobré podmienky. Všetko je nájdení rovnováhy,“ povedal pre slovenské médiá.

Pellegrini zhodnotil rokovanie ako dobré, vládla na ňom pozitívna atmosféra. „Tieto firmy sú spokojné so svojimi aktivitami na Slovensku. Mnohé z nich plánujú pokračovať v rozvoji svojich aktivít a dokonca možno zvyšovať počet pracovných miest,“ dodal. Ocenil, že na pôde slovenského veľvyslanectva sa zišiel „zdravý mix“ – od predstaviteľov zastupujúcich ťažký priemysel až po poskytovateľov služieb ako Amazon.

So zástupcami amerických spoločností, ktoré pôsobia na Slovensku, sa Pellegrini zišiel počas svojej cesty v USA. V piatok o 13:45 (19:35 stredoeurópskeho času) ho prijme americký prezident Donald Trump.Témami rokovania budú otázky obrany, obchodu, ale aj energetická bezpečnosť.

Viac o téme: Donald TrumpTrenčínPeter PellegriniStíhačkym Washigton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu