Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ombudsmanka Patakyová žiada ministerstvo vnútra o možnosť voliť zo zahraničia

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Zmenu volebnej legislatívy, ktorá prinesie možnosť voliť zo zahraničia pre všetky typy volieb, žiada ombudsmanka ministerstvo vnútra. S písomnou žiadosťou o zmenu volebnej legislatívy sa verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová obrátila na ministerku vnútra Denisu Sakovú.

Informovala o tom Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv. V liste Patakyová vyzýva ministerstvo vnútra, aby právna úprava zaručila možnosť voliť aj tým občanom SR, ktorí sa v čase volieb nachádzajú mimo Slovenska a naplnila tak ich volebné právo garantované Ústavou Slovenskej republiky. Voľba poštou je podľa platnej legislatívy možná iba vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky a pri referende.

„Možnosť zúčastňovať sa na správe vecí verejných voľbou svojich zástupcov je jedným zo základných pilierov demokracie. Som presvedčená, že aj napriek náročnejším organizačným požiadavkám, ktoré si voľby poštou vyžadujú, je potrebné, aby sa umožnilo voliť občanom v zahraničí prostredníctvom pošty či elektronických komunikačných prostriedkov vo všetkých voľbách, teda nielen vo voľbách do národnej rady či v referende,“ napísala v liste verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Ako ďalej informovala kancelária ombudsmanky, Mária Patakyová sa v argumentácii na podporu zmeny legislatívy adresovanej ministerke vnútra odvolala aj na rezolúciu 1459/2005 Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. V nej sa uvádza, že „vzhľadom na dôležitosť práva voliť v demokratickej spoločnosti majú členské štáty umožniť svojim občanom žijúcim v zahraničí možnosť voliť počas národných volieb“. Verejná ochrankyňa práv požiadala ministerku vnútra aj o informáciu o plánovaných krokoch v tejto veci.

Verejná ochrankyňa práv adresovala svoju žiadosť na ministerstvo vnútra po tom, ako sa na ňu so žiadosťou o podporu presadenia zmeny obrátili zástupcovia iniciatívy Srdcom doma. Iniciatíva Srdcom doma sa snaží petíciou a ďalšími aktivitami presadiť zmenu volebnej legislatívy, ktorá umožní občanom s volebným právom v SR voliť zo zahraničia. Vo veci je aktívna tiež skupina parlamentných poslancov, ktorá v marci podala na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov, dodala Pavelková.

Začiatkom roka opozičná stana Sloboda a Solidarita (SaS) avizovala, že navrhne, aby mali občania možnosť pre prípad, že v čase konania volieb nebudú na území SR, voliť predčasne poštou. Zmeniť to chcú novelou zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Systém volenia predčasne poštou by mal byť využívaný pri všetkých typoch volieb s výnimkou druhého kola prezidentských volieb, keďže medzi prvým a druhým kolom býva len krátky časový úsek.

Viac o téme: VoľbyŽiadosťMária PatakyováAndrea Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu