Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hádky v opozícii: Sulík prirovnal progresívcov k extrémistom, Kollár je vraj prijateľnejší

Pre Sulíka je prijateľnejším spojencom Boris Kollár Zobraziť galériu (5)
Pre Sulíka je prijateľnejším spojencom Boris Kollár (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po tom, ako Boris Kollár oznámil, že vstúpi do frakcie s Marine Le Penovou a pozval ju na Slovensko, sa ozvala aj opozícia. Väčšine strán prekáža, že sa ich možný povolebný partner pridal k stranám, ktoré mnohí označujú za nacionalistické, extrémistické či protiimigračné. Pre Richarda Sulíka je však Kollár stále prijateľným partnerom, dokonca má k nemu bližšie ako k straním Progresívne Slovensko a SPOLU. Sulík ich už dlhšie kritizuje, rovnako ako nový projekt Andreja Kisku.

Zdá sa, že miesto toho, aby sa opozícia pred voľbami spájala, názory na mnohé témy ich rozdeľujú. Líder SaS Richard Sulík už dlhšie kritizuje Progresívne Slovensko a SPOLU a v minulosti sa negatívne vyjadril aj na budúcu stranu Andreja Kisku. Teršom kritiky sa zo strany opozície stal po návšteve Marine Le Penovej aj líder Sme rodina Boris Kollár. 

Kollár je prijateľnejší ako progresívci

Progresívne Slovensko a SPOLU organizovali protest pred hotelom, kde sa konala konferencia hnutia Sme rodina, na ktorej sa zúčastnili predstavitelia frakcie Európa národov a slobody. Tej sa zúčastnila aj Marine Le Penová. Opozícia kritizovala, že sa Kollár v rámci eurovolieb do tejto frakcie pridal. Pre Sulíka je však na rozdiel od iných stále prijateľným možným partnerom po budúcoročných parlamentných voľbách. 

Richard Sulík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Dokonca je pre Sulíka prijateľnejším partnerom nez progresívci. Jeho spojenectvo s Marine Le Penovou totiž v tohtoročných eurovoľbách nemá pre Sulíka žiadne vnútropolitické dôsledky. „Boris Kollár je pre mňa naďalej prijateľný partner,“ povedal v rozhovore pre Aktuality.sk. „Dokonca prijateľnejší, čo sa týka európskych vecí, ako postoj Progresívneho Slovenska, ktoré hovorí, že so všetkým, čo príde z Bruselu, musíme slepo súhlasiť, lebo sme proeurópski,“ povedal.

Dva extrémy

Podľa neho je to taký istý extrém zo strany progresívcov, ako snaha o vystúpenie z EÚ, o ktorom hovorí líder ĽSNS Marian Kotleba. „Boris Kollár je niekde medzi tým,“ myslí si Sulík. Do frakcie s Marine Le Penovou by však za žiadnych okolností nešiel. „Chcela organizovať referendum vo Francúzsku o vystúpení z EÚ, a to je pre mňa červená čiara,“ dodal Sulík, pričom pre ten istý dôvod nie je pre neho prijateľné ani spojenectvo po voľbách s Kotlebovou stranou. 

Hádky v opozícii: Sulík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Výroky Sulíka nás mrzia

Voči Sulíkovým tvrdeniam sa ohradila aj strana Progresívne Slovensko. Takéto výroky Sulíka ich mrzia. „SaS je pre nás určite bližšia strana ako extrémistické sily, ktoré prednedávnom ešte vyhlasovali, že projekt Európska Únia nemá budúcnosť a chceli usporiadať referendum o odchode,“ uviedli progresívci na sociálnej sieti. 

Hádky v opozícii: Sulík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„My sa chceme zachovať zodpovedne aj po voľbách a naďalej platí, že chceme vytvoriť alternatívu voči starej politike a priniesť zmenu s lepšou víziou pre Slovensko. Na to však musíme spolupracovať. Aj preto pre nás SaS naďalej zostáva blízky partner,“ dodali. 

Sulík kritizoval aj program koalície PS a SPOLU

Okrem iného kritizoval Sulík aj kampaň koalície Progresívne Slovensko a SPOLU k eurovoľbám. „Pred pár dňami som si na kampani v Poprade všimol volebný plagát SNS, ktorý ma celkom pobavil. Ževraj rovnaké platy a dôchodky v celej únii,“ napísal v komentári na portáli glob.sk s tým, že je to nemožné. 

„Aj keby za to hlasovalo všetkých 705 poslancov a keby to možné bolo, keby teda naozaj mali všetci rovnaké platy, tak by to bola čistá katastrofa, lebo už by sa nikto nesnažil. Ale od SNS sme si už na takéto hlúposti zvykli. Prekvapilo ma však, že na túto vlnu naskočilo aj Progresívne Slovensko/Spolu,“ dodal. 

Viac o téme: Richard SulíkProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu