Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Beňová prehovorila o boji v Smere: Kontruje Pellegrinimu, vraj sa hovorí o novom lídrovi strany

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Marek Turčok, Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Zdá sa, že otázka zmeny lídra v stále najsilnejšej strane Smer je otvorená. O tom, že sa vedú diskusie o šéfovi strany, hovorila Monika Beňová. Podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča sa však Robert Fico nebude chcieť vzdať postu lídra strany. Premiér Peter Pellegrini však vylúčil, že by sa v strane viedli takéto diskusie.

Vo vnútri Smeru sa vedie diskusia o lídrovi strany v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. V nedeľnej relácii TV Markíza Na telo to povedala europoslankyňa za stranu Smer Monika Beňová. Poslanec parlamentu Igor Matovič si myslí, že Robert Fico sa nebude chcieť vzdať funkcie lídra. Čoraz viac sa hovorí o Petrovi Pellegrinim, ktorý po Ficovi prevzal post premiéra. Ten však akékoľvek debaty o zmene lídra strany vylúčil. 

Vyriešime si to vnútri strany

„Ja si myslím, že tieto záležitosti si naozaj vybavíme u nás v strane. Je úplné zbytočné viesť tieto diskusie verejne,“ uviedla na otázku, či je možné, že strana postaví vo voľbách nového lídra. „My naozaj vedieme tú debatu a určite postavíme do volieb takého lídra, ktorý bude mať dôveru a ktorý získa pre Smer v spolupráci s ostatnými dostatok percent,“ povedala Beňová. Viac však prezradiť nechcela, no svoj názor na lídra strany má. 

Monika Beňová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Podľa Matoviča sa súčasný šéf Smeru Robert Fico zachová rovnako ako s bývaním u Ladislava Bašternáka. „Ja si osobne myslím, že Robert Fico bude trucovitý tak, ako s bývaním v ukradnutom byte v Bonaparte. Čím viac bol na neho verejný tlak, aby sa odtiaľ odsťahoval, tým viac trucovito tam býval,“ povedal Matovič s tým, že Fico bude určite chcieť kandidovať z prvého miesta. „Smer nakoniec utopí, tak ako Vladimír Mečiar utopil HZDS.“ Beňová nepovažuje tieto postoje za korektné. „Ja sa tiež nevyjadrujem k tomu, čo prezentuje pani Remišová,“ reagovala Beňová. 

Smer s ĽSNS koalíciu nespraví

Beňová zároveň vylúčila koalíciu Smeru s ĽSNS. „Koalície sa skladajú po voľbách. Druhá vec je, že ja si nepredstavujem koalíciu s Ľudovou stranou Naše Slovensko a verím, že nikto v Smere si takúto koalíciu nepredstavuje. Neverím, že na to dôjde,“ povedala Beňová. Matovič tvrdí že Smer s ĽSNS spolupracuje a vyjednáva o podpore zákonov. Beňovú vyzval, aby povedala, že v prípade koalície Smeru-SD s ĽSNS vystúpi zo strany. „Ja si spoluprácu s takouto stranou neviem predstaviť a ja viem, že Smer volebnú koalíciu s ĽSNS nespraví,“ povedala s tým a zopakovala, že jej strana takúto koalíciu nevytvorí.

Beňová prehovorila o boji
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
 

Debaty o zmene lídra Smeru Pellegrini vylučuje

Premiér Peter Pellegrini síce pripustil, že v strane vedú vnútrostranícku diskusiu o spôsobe, ako má Smer reagovať na dynamický spoločensko-politický vývoj, ak chce byť naďalej úspešný. Témou týchto debát však podľa neho absolútne nie je zmena na čele strany. Či sa bude uchádzať o post lídra Smeru, povedať nechcel. Vyjadrí sa, až keď bude táto téma na stole. „O tom sa v strane nevedie diskusia, smer má svojho predsedu a Robert Fico má stále podporu straníckych štruktúr,“ uviedol. Takisto zdôraznil, že vylučuje prestup do iného politického subjektu.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

„Som ochotný urobiť v práci maximum, rozdať sa na 100 percent, ale na druhej strane musím byť spokojný, ako sa mi darí presadzovať názory. Ak by som už nevidel víziu, nádej alebo presvedčenie svojich myšlienok, či ak by som nenachádzal podporu v rámci strany na svoje nápady, viem si predstaviť odchod z politického života,“ uzavrel.

Záujmom členov strany nie je nič iné, ako urobiť všetko pre to, aby Smer prvenstvo najúspešnejšej a najsilnejšej strany v krajine zachoval. „Ak je naším cieľom vyhrať ďalšie parlamentné voľby a byť súčasťou vládnej koalície, strana sa musí vyvíjať v čase. Vnútrostranícka diskusia pomôže priniesť nový typ politiky a presvedčiť voličov, že sme dobrou alternatívou, Predmetom našich rokovaní bude ako posunúť stranu Smer-SD, aby mala úspešných aj ďalších minimálne 20 rokov,“ uviedol premiér.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDMonika BeňováPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu