Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kýbel vyslovil mrazivú hypotézu: Černák mohol na počkanie zlikvidovať Mečiara aj Lexu

Ivan Lexa, Mikuláš Černák a Vladimír Mečiar Zobraziť galériu (2)
Ivan Lexa, Mikuláš Černák a Vladimír Mečiar (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, SITA/Katarína Nedoroščíková, TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vzájomná konfrontácia medzi kedysi vrcholnými predstaviteľmi slovenského podsvetia priniesla viaceré šokujúce zistenia. V minulosti čelný predstaviteľ skupiny sýkorovcov Robert Lališ alias Kýbel a najznámejší slovenský vrah Mikuláš Černák si pri vzájomnej konfrontácii povedali zrejme aj to, o čom nikto doteraz netušil.

Slovná prestrelka, diskusia o veciach z minulosti či vážne obvinenie. Aj to bolo súčasťou takmer trojhodinového záznamu z konfrontácie bývalých hlavných pohlavárov organizovaného zločinu na Slovensku - Mikuláša Černáka a Roberta Lališa. Záznam tejto konfrontácie bol zverejnený na portáli tvnoviny.sk

Skoro trojhodinový záznam tvoria výpovede bývalých prvých mužov zločinu. Témou ich vzájomného rozhovoru bola prevažne kauza údajnej plánovanej vraždy Sylvie Volzovej, ktorá bola bývalou spoločníčkou a obchodnou partnerkou Pavla Ruska. Debata dvoch obvinených mužov však skĺzla do polohy, kedy na povrch vyplávala nová skutočnosť.

Mikuláš Černák (vľavo) a Robert Lališ pri vzájomnej konfrontácii
Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Černák (vľavo) a Robert Lališ pri vzájomnej konfrontácii  (Zdroj: reprofoto tvnoviny.sk)

Prekážalo mu vykanie

Vzťahy Černáka a Lališa boli v roku 1997 podľa prvého menovaného na priateľskej úrovni. Černák tvrdil, že po vražde Miroslava Sýkoru považoval práve Lališa za šéfa sýkorovcov. Preto sa rodák z Brezna začudoval, keď mu Lališ začal pri rozhovore vykať. "Robo, prečo hráš to divadielko, zbytočne tuná s vykaním, keď sám tvrdíš vo svojich výpovediach, že sme boli v dobrom vzťahu, že sme sa stretávali, že sme si tykali," spýtal sa na zázname Černák Lališa, ktorý mu okamžite odpovedal. "Súhlasím s pánom Černákom, ja som nikdy nepopieral, že sme si tykali, ale v súčasnosti sme, bohužiaľ, keďže sa takéto veci robia, aj na súde si budeme musieť vykať. Ja nemám problém, môžeme si tykať, keď nám to dovolia páni. Nesúhlasím s jednou vecou, nehrám žiadne divadlo," odpovedal na túto výčitku Lališ.

Nečakané zistenie

Zásadnej informácii, ktorú toto stretnutie prinieslo, predchádzalo priznanie Lališa. Ten Černáka vraj po teatrálnych oslavách jeho narodenín kontaktoval s informáciou, že ho chcú zadržať. "V Trnave na benzínovej pumpe, kde som vám s pánom Bališom prišiel oznámiť informáciu, ktorú som vedel sprostredkovane od pána Eduarda Diniča, že sa na vás chystá zatknutie. Vaše, Kánove a Kaštanove," hovorí Lališ, ktorý však pokračoval. "Vy ste sa tomu viac-menej arogantne vysmial, môžem vás dokonca citovať pán Černák, čo ste povedali: „Robko, ja sa nebojím nikoho! Keď bude treba, zabijeme aj Lexu a zabijeme aj Mečiara." To sú presne vaše slová, pán Černák, dáme dole, tak Lexu aj Mečiara. Na to som vám povedal, či ste sa nezbláznil," vyslovil na zázname vážne obvinenie Lališ smerom na Černáka.

Z tejto situácie však veľmi obstojne nevykorčuľoval ani Černák, ktorý len neveriacky krútil hlavou. "Nemám čo už povedať. Si tiež myslím, že to nie je k predmetu veci," uzavrel Černák, ktorý je spolu s Lališom za mnoho vrážd odsúdený na doživotie.

Viac o téme: Vladimír MečiarMikuláš ČernákIvan Lexa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu