Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mazurek sa opäť postaví pred súd: Odvolacie konanie bude začiatkom septembra

Milan Mazurek Zobraziť galériu (2)
Milan Mazurek (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR vytýčil na tretieho septembra odvolacie konanie v prípade poslanca parlamentu za Ľudovú stranu Naše Slovensko Milana Mazureka. Poslancovi samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici v apríli 2018 uložil peňažný trest päťtisíc eur.

Uznal ho totiž vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine. Poslanec podľa súdu skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016. Prokurátor sa po vynesení rozsudku odvolal voči trestu a obžalovaný poslanec národnej rady voči rozsudku ako celku. Rozsudok bol identický s trestným rozkazom, ktorým sudca rozhodol v decembri 2017.

Výroky v rádiu Frontinus

Poslanec Milan Mazurek vystupoval v Rádiu Frontinus ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a ako člen Výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť NR SR za politickú stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko.

Mazurek sa opäť postaví
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Okrem iného uviedol výroky, ktoré podľa obžaloby v kontexte celého vystúpenia v rozhlasovej relácii spĺňajú definičné znaky znevažujúcich prejavov z hľadiska príslušnosti ku konkrétnemu – rómskemu etniku, majú rasistický charakter a z ich obsahu vyplýva zámer vyvolať nenávisť voči príslušníkom tejto etnickej skupiny. Tvrdil napríklad, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“.

Poslanec v záverečnej reči na súde vyzval médiá, aby nedovolili návrat totality. Vyhlásil, že medzi Rómami má kamarátov a svoje výroky o zneužívaní sociálneho systému na Slovensku adresoval všetkým neprispôsobivým.

Viac o téme: OdvolanieSudĽSNSMilan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu