Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico by mal vyvodiť zodpovednosť a vzdať sa mandátu poslanca, vyzýva SaS a Remišová

Predseda strany Smer-SD Robert Fico.
Predseda strany Smer-SD Robert Fico. (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR a šéf strany Smer-SD Robert Fico by mal voči sebe vyvodiť zodpovednosť a urobiť presne to isté, čo Robert Kaliňák, vzdať sa mandátu poslanca Národnej rady SR a tým sa vzdať akejkoľvek ochrany pred trestným konaním.

Myslia si to predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) predseda Richard Sulík a podpredsedovia Ľubomír Galko a Jana Kiššová, ktorých stanovisko na margo medializovaných informácií o telefonickej komunikácii Márie Troškovej s Antoninom Vadalom poskytol hovorca strany Róbert Buček.

„Stovky telefonátov medzi Máriou Troškovou a v Taliansku väzneným Antoninom V. znamenajú pre Slovensko bezpečnostné riziko. Očakávame, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár, minister spravodlivosti Gábor Gál ako aj premiér Peter Pellegrini, ktorý je predsedom Bezpečnostnej rady SR, podniknú kroky, aby sa s obsahom týchto telefonátov mohli oboznámiť aj slovenské štátne orgány vrátane tých, ktoré konajú v trestných veciach. Antonino V. čelí v Taliansku obvineniam z prania špinavých peňazí a obchodovania s drogami. Treba pripustiť, že jedna z ciest pašovania kokaínu mohla viesť cez Slovenskú republiku a mohla mať krytie až z úradu vlády v čase, keď bol premiérom Robert Fico," uviedli vo svojom stanovisku liberáli.

O tom, že si bývala hlavná štátna radkyňa Mária Trošková pravidelne telefonovala s Antoninom V. informoval portál sme.sk. Portál uviedol, že v sobotných správach talianskej verejnoprávnej televízie RAI investigatívna novinárka Maria Grazia Mazzola uviedla, že v čase, keď bola Mária Troškova asistentkou poslanca za Smer-SD Viliama Jasaňa a následne štátnou radkyňou u expremiéra Roberta Fica, zachytila talianska polícia viac ako štyristo telefonátov medzi Troškovou a Antoninom Vadalom.

Robert Fico by mal vyvodiť zodpovednosť

„Možno príde čas, keď sa budete mnohým ľuďom musieť ospravedlniť," takto krátko po vražde J. Kuciaka reagoval Robert Fico na otázky o toxických vzťahoch bývalej štátnej radkyne M. Troškovej s talianskou mafiou. Išlo predovšetkým o vzťahy s A. Vadalom, ktorý je v Taliansku stíhaný za obchodovanie s drogami. V týchto dňoch vychádza najavo, že M. Trošková si s Vadalom telefonovala pravidelne (452 telefonátov počas jedného roka) a to aj v čase svojho pôsobenia po boku Fica na úrade vlády.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽANO Veroniky Remišovej je rovnako závažná aj  informácia, podľa ktorej taliansky prokurátor potvrdil, že Vadala mal kontakt aj na ministerstvo vnútra SR v období, keď ho viedol Robert Kaliňák.

„Ide o ďalšie závažné podozrenia, ktoré sa musia okamžite nezávisle a razantne vyšetrovať. Robert Fico by mal namiesto útokov na novinárov a opozíciu dnes odpovedať na otázky, ako fungoval štát pod jeho vedením a koho záujmy Smer celé roky chránil. A niesť za to aj patričnú zodpovednosť,“ tvrdí V. Remišová, podľa ktorej „je zároveň povinnosťou orgánov činných v trestnom konaní začať riadne vyšetrovanie podozrení z priamych a nepriamych kontaktov mafie a najvyšších predstaviteľov štátu.“

„Napriek arogancii vládnej koalície je dnes kľúčové, aby občania Slovenska  žiadali vysvetlenia, ale aj vyvodenie zodpovednosti od najvyšších politických predstaviteľov,“ uzavrela Veronika Remišová.

Viac o téme: Robert FicoSaSVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu