Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krajniak v tom má jasno: Nebudem plakať nad odchodom Lajčáka, mal odísť už dávno

Miroslav Lajčák. Zobraziť galériu (4)
Miroslav Lajčák. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Podať demisiu je osobné rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a pre Slovenskú národnú stranu je dôležitý výsledok jeho práce. V dnešnej víkendovej diskusnej relácii RTVS to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko.

„Ďalšie riešenie tejto situácie je riešením strany Smer-SD. Miesto ministra zahraničných vecí patrí Smeru, musia sa rozhodnúť, akým spôsobom budú túto otázku riešiť,“ spomenul. Smer-SD má podľa neho nájsť riešenie a strana SNS bude v rámci koaličnej zmluvy, ak nebude v rozpore so záujmom strany SNS, toto riešenie aj akceptovať.

Predseda Výboru NR SR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Milan Krajniak v relácii spomenul, že nebude plakať nad odchodom Miroslava Lajčáka, pretože mal odísť už dávno. „Pán minister Lajčák viac na ministerstve nebol, ako bol. V roku 2016 si robil kampaň na generálneho tajomníka OSN, lietal po svete, aby získal hlasy. V rokoch 2017 a 2018 bol v New Yorku, pretože pracoval v OSN. Načo potrebuje Slovensko takého ministra zahraničných vecí, ktorý sa venuje svojej kariére a nie tomu, aby obhajoval záujmy Slovenska?“ pýtal sa Krajniak.

„Pre nás je podstatné, či minister našim ľuďom doma pomôže. Či pomôže niečo vybaviť,“ poznamenal. „Sme spokojní s tým, že pán Lajčák odchádza, myslíme si, že máme aj lepších ľudí na tento post,“ vyhlásil. „Keby sme siahali k tomu, kto by za Smer-SD bol ministrom zahraničných vecí, tak pokojne pán Ján Kubiš, ktorý tento post už zastával, je rovnako rešpektovaný a vedel by tú funkciu robiť lepšie,“ dodal Krajniak.

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Pre predsedníčku zahraničného parlamentného výboru Katarínu Cséfalvayovú však bol Lajčák garanciou pevného euroatlantického ukotvenia slovenskej zahraničnej politiky. Uviedla to rovnako v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Katarína Cséfalvayová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Akékoľvek zmeny na čele ministerstva zahraničných vecí môžu podľa Cséfalvayovej vyvolávať obavy o ďalšie smerovanie zahraničnej politiky SR. Obáva sa, že do zahraničia to tiež vysiela negatívny signál. "Lajčák má dobrú reputáciu u zahraničných partnerov," uviedla. 

 Podľa Cséfalvayovej sa dalo sporu zabrániť, ak by rezort diplomacie skôr a intenzívnejšie komunikoval tému Globálneho paktu OSN o migrácii. Pakt pritom považuje za politický dokument, ktorý predstavuje rámec pre medzinárodnú spoluprácu a ochotu krajín reagovať spoločne na migračné toky. "V Európe sa nemôžeme tváriť, že vieme migráciu vyriešiť sami, lebo nevieme. Je dôležité, aby sme komunikovali s našimi partnermi v OSN a z rozvojového sveta, ktorí sú zdrojovými krajinami migrácie. Legálna a riadená migrácia je niečo iné, ako sú utečenci," povedala poslankyňa. 

V pakte podľa Krajniaka vyhlasujú štáty, ktoré prídu na konferenciu do Marrákešu, že považujú masovú migráciu za zdroj blahobytu, a preto ju treba podporovať a riadiť. "My to ale nepovažujeme za zdroj blahobytu. Keď rakúsky kancelár, ktorý je všeobecne rešpektovaný ako umiernený politik, povie, že takýto pakt je ohrozením rakúskej suverenity, tak my sa máme tváriť, že to tak nie je?" uviedol. 

Hrnko tvrdí, že do Marrákešu sa nejde diskutovať, pakt sa tam ide schváliť. "Je tam logický rozpor, že je to dokument, ktorý nezaväzuje nikoho a zároveň vytvára rámec. Keď vytvára rámec, tak je to nejakým spôsobom záväzné," skonštatoval.

Cséfalvayová vídí ešte teoretickú možnosť, aby za SR odcestoval do Marrákešu prezident Andrej Kiska. Hrnko nesúhlasí a tvrdí, že prezident nemôže konať z vlastnej vôle, a keď ide do zahraničia, musí mať poverenie vlády. Podľa Krajniaka má však Kiska právo do Marrákešu odcestovať, aj keď dúfa, že tak neurobí.

Viac o téme: SmerSNSMiroslav LajčákMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu