Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico vraj pred kolegami zo Smeru poprel, že bol v byte z Gorily: Maďarič prehovoril

Vľavo Marek Maďarič, vpravo z protestov Gorila Zobraziť galériu (2)
Vľavo Marek Maďarič, vpravo z protestov Gorila

BRATISLAVA - Exminister kultúry Marek Maďarič tvrdí, že Róbert Fico medzi straníkmi poprel návštevu a pitie coca-coly v byte na Vazovovej. Súčasní členovia Smeru sa tvária, že nič nevedia a na priame otázky neodpovedajú.

Marek Maďarič vysvetľoval, prečo sa Róberta Fica nepýtal na údajný spis Gorila. Spis vznikol na základe odpočúvania bytu ma Vazovovej ulici v Bratislave. „Nám povedal, že tam nebol,“ obhajuje sa Maďarič v rozhovore pre denník Sme.

Všetci aktéri Gorilu popierajú

Marek Maďarič patril k vysokým funkcionárom Smeru. Bol Ministrom kultúry a Ficovým najbližším spolupracovníkom. Viedol Ficovi kampaň v posledných prezidentských voľbách, kde Fico prehral v druhom kole s Andrejom Kiskom. Marek Maďarič nedávno zo Smeru odišiel. 

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Podľa údajného spisu Gorila s a v byte na Vazovovej ulici stretávali politici so šéfom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom. Fico opakovane na tlačových konferenciách vyhlasoval, že Gorila je kauza druhej Dzurindovej vlády. Rovnako tvrdil, že ak aj v byte na Vazovovej bol, nič ho nekompromituje.  

Údajný spis Gorila Slovenskej informačnej služby sa objavil na konci roka 2011. Spis sa objavil na internete a opisuje rozhovory politikov a finančnej skupiny v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici. Haščák mal s politikmi druhej Dzurindovej vlády hovoriť o províziách z privatizácie. Podľa spisu bol v byte na Vazovovej v marci 2006 aj vtedajší opozičný politik Robert Fico. Na pitie si vypýtal kokakolu a s Jaroslavom Haščákom mal hovoriť o politike aj biznise. Penta popiera pravosť spisu, odkedy sa kauza objavila na verejnosti.

Poslanci nič nevedia

Podľa radových poslancov Smeru pred nimi Fico svoju prítomnosť v byte nepoprel.
Nikdy som sa s ním o tejto téme ani nebavil,“ hovorí Dušan Jarjabek. V súkromí ani v poslaneckých kluboch sa s Robertom Ficom o spise Gorila nerozprával. Riešia odborné veci. „Ja som sa nepýtal a pán predseda akosi nemal potrebu o nej hovoriť,“ vraví Jarjabek.

Nič nepočul ani poslanec Marián Kéry. „Marek Maďarič bol však súčasťou vedenia strany aurčite mal lepšie informácie ako ja,“ hovorí Kéry. Na Gorilu sa predsedu Smeru nepýtal. „Veci dostatočne pomenoval tým, že kauza Gorila súvisí s privatizáciou druhej Dzurindovej vlády,“ vysvetľuje. Ak bude vhodná príležitosť, na Gorilu sa spýta. Kéry si taktiež myslí, že na základe Ficovej odpovede by sa dala určiť pravosť dokumentu.

Ani bližší spolupracovníci údajne s Ficom o Gorile nehovorili. Nepýtal sa napríklad vicepremiér pre investície a jeden z podpredsedov Smeru Richard Raši. A keďže sa nepýtal, tak nepotvrdil ani nevyvrátil Maďaričove slová.

Uhýbajú aj ďalší

Podpredseda poslaneckého klubu Martin Glváč povedal, že vyjadrenie o Ficovej prítomnosti v byte nemá od svojho straníckeho šéfa, ale od Mareka Maďariča. Glváč sa odpovede na otázku, či Fico poprel prítomnosť v byte aj pred ním, vyhol. Rovnako odpovedal aj Erik Tomáš, ktorý robil Ficovi komunikačného poradcu, keď bol ešte premiérom. „Stále si myslím, že akákoľvek odpoveď k bytu by bola vtiahnutím Smeru do kauzy, za ktorú nesie zodpovednosť druhá Dzurindova vláda,“ uzatvára Erik Tomáš a dodáva, že Fica v spise nič nediskvalifikuje.

Samotný Robert Fico bol vypovedať na Úrade špeciálnej prokuratúry v máji 2017. Čo sa ho pýtal vyšetrovateľ, sa verejnosť nedozvedela.
 

Viac o téme: FicoGorilaMaďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu