Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bugár vysvetlil, ako to bolo s esemeskou, ktorú poslal Dankovi

Béla Bugár a Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Béla Bugár a Andrej Danko (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár sa najskôr snažil so šéfom SNS Andrejom Dankom (SNS) spojiť telefonicky, aby mu tlmočil postoj strany ku kauze jeho rigoróznej práce. Až keď sa mu to nepodarilo, poslal Dankovi textovú správu.

V stanovisku to uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár v reakcii na kritiku národniarov k tomuto spôsobu komunikácie. "Predseda strany Most-Híd po niekoľkých neúspešných pokusoch o telefonický rozhovor s pánom Dankom si zvolil iný spôsob komunikácie, aby svojho koaličného partnera informoval o stanovisku strany," uviedla Debnár.

SNS v piatok v stanovisku uviedla, že predseda poslaneckého klubu Tibor Bernaťák, ako aj všetci poslanci SNS stoja za Andrejom Dankom. Zároveň kritizovali Most-Híd a jeho predsedu Bugára, ktorý v súvislosti s prípadom rigoróznej práce uviedol, že by Danko mal urobiť osobné rozhodnutie. "Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko má osobnú zodpovednosť jedine voči svojej rodine, voči nám poslancom SNS, členom SNS a voči voličom. O dôvere alebo nedôvere voči jeho osobe rozhoduje len snem SNS a vo voľbách voliči. Nik iný nemá právo na takéto vyjadrenia," reagoval Bernaťák. Konanie Bugára a jeho Mosta-Híd považuje za neobjektívne. "Ak chce byť pán Bugár a Most-Híd objektívny, očakávame takéto verejné výzvy aj vo vzťahu k prezidentovi SR. U toho totiž, na rozdiel od pána Danka, už padlo súdne rozhodnutie o nezákonnom konaní," dodáva Bernaťák.

Klub SNS prekvapilo aj to, že Bugár len poslal Dankovi sms správu, v ktorej ho vyzýva na vyvodenie osobnej zodpovednosti. Takýto postup považujú národniari za neseriózny. "Po troch rokoch poslať predsedovi SNS, koaličnému partnerovi, ktorý ho vždy podržal, len sms-ku, a to počas ťažkého rokovania V4 s Francúzskom a Nemeckom, v ktorej ho vyzýva na vyvodenie osobnej zodpovednosti, považujeme za neseriózne," uviedol Bernaťák, podľa ktorého na toto by mala slúžiť koaličná rada.

"Pretože bez dôvery v koalícii sa nedá pracovať a riadiť štát," zdôraznil Bernaťák. Dodáva, že ak si Most-Híd myslí, že súčasná koalícia a vláda nemajú budúcnosť, môže to ukázať pri hlasovaní o dôvere koaličnému partnerovi. O naštrbenej dôvere v koalícii hovoril aj predseda SNS Danko na štvrtkovom (15. 11.) brífingu, kde oznámil, že SNS podporí otvorenie schôdze Národnej rady SR, na ktorej sa chce opozícia pokúsiť o jeho odvolanie z funkcie šéfa parlamentu. O podporu otvorenia schôdze požiada aj svojich koaličných partnerov. "Chcem, aby bola prejavená dôvera alebo nedôvera v moju osobu, a to aj ako predsedu parlamentu, ale aj koaličného partnera," vyhlásil Danko s tým, že bez koaličnej dôvery sa vládnuť a pracovať nedá.

Zopakoval, že svoju rigoróznu prácu robil s najlepším vedomím a svedomím. "V súlade s vtedy platnými právnymi predpismi a technickými možnosťami vtedajšej doby," doplnil. Danko verí, že stále žijeme v právnom štáte, a že novinový článok či facebookový status nemôžu človeka bezdôvodne obviniť, odsúdiť a popraviť.​

Béla Bugár
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Most-Híd nežiadal odchod Danka, iba jeho osobné rozhodnutie

Koaličný Most-Híd nežiadal predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), aby pre kauzu rigoróznej práce odstúpil z funkcie. Chcel len, aby prijal osobné rozhodnutie. Po rokovaní Republikovej rady Mosta-Híd to deklaroval predseda strany Béla Bugár s tým, že ak by strana chcela jeho odchod, žiadala by vyvodenie politickej zodpovednosti. Bugár sa čuduje, ako sa jeho slová otočili. Ako sa Most-Híd zachová na mimoriadnej schôdzi pléna, na ktorej má Danko z iniciatívy opozície čeliť odvolávaniu, však jasné nie je. "Otvorenie schôdze podporíme, ale ako sa zachováme, to ešte bude záležitosť rokovaní poslaneckého klubu aj s koaličnými partnermi," ozrejmil.

Šéf Mosta-Híd zdôraznil, že o konci koalície a predčasných voľbách nemôže byť ani reč. Na druhej strane pripustil, že napätie medzi Most-Híd a SNS je. Svedčí o tom podľa jeho slov aj reakcia národniarov na sms správu adresovanú Dankovi, kde Bugár hovoril o potrebe osobného rozhodnutia. Aj preto by mala budúci týždeň zasadnúť koaličná rada. "On sám sa teda musí rozhodnúť, čo bude robiť a bude to musieť vedieť aj odôvodniť. Je to jeho vec, nie vec koalície. Nie je pravda, že Most-Híd zrazu cúva. Nie, my hovoríme stále to isté," zdôraznil Bugár s tým, že Danko má viac možností, ale konkrétnejší byť nechcel.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Musíme sa spájať, nie rozdeľovať

Čoraz viac politikov v našom bezprostrednom okolí sa inšpiruje autoritárskym štýlom politiky a snaží sa zavádzať nedemokratické prvky. Musíme byť preto ešte viac ostražití a demokraciu si chrániť. Uznesenie v takomto znení v sobotu prijala Republiková rada Mosta-Híd s tým, že dôležité je spájať, nie rozdeľovať sa.

"Dnes, keď sa naša spoločnosť čoraz viac rozdeľuje a približuje sa k úrovni 90. rokov minulého storočia, musíme všetci občania spoločne, vrátane koaličných, ale aj opozičných politikov, médií, mimovládnych organizácii a súkromného sektoru, robiť všetko pre to, aby sa spoločnosť ešte viac nerozdeľovala, ale naopak spájala. Vytváranie konšpiračných teórií, vyvolávanie vášní, prehlbovanie nedôvery v štát môže priniesť zopár politických bodov pre jednu či druhú stranu, ale Slovensku ako celku to nepomôže," tvrdia bugárovci, podľa ktorých na konci nebude nikto víťazom, ale môžeme byť všetci porazení. Republiková rada Mosta-Híd preto vyzýva všetkých k zodpovednosti a rozvážnemu konaniu v nasledujúcom období, v ktorom čakajú Slovensko dôležité výzvy.

Druhé prijaté uznesenie je podporou poslaneckého klubu Mosta-Híd pri presadzovaní zásadných opatrení na podporu mladých rodín v parlamente. "Presadenie zákonov, ktoré zdvojnásobia daňový bonus na deti do šesť rokov a zavedú štartovacie pôžičky pre novomanželov považujeme za významný krok k plneniu programového vyhlásenia vlády, ktoré podporu rodiny vníma aj ako prioritný nástroj na riešenie negatívneho demografického vývoja," deklaruje strana.

Tretie uznesenie podporuje opatrenia zlepšujúce stav životného prostredia na Slovensku pre čistejšiu a zdravšiu krajinu najmä z hľadiska predchádzania odpadov a zachovania a zlepšenia stavu národných parkov. Na úrovni koalície preto presadzuje zákon o ochrane prírody, Envirostratégie 2030 a zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek.

Viac o téme: SNSBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu