Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kiska vetoval zákon o verejnom obstarávaní: Hlivák to prijal s poľutovaním

Prezident Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Prezident Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA – Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák prijal vetovanie novely zákona o verejnom obstarávaní prezidentom SR Andrejom Kiskom s poľutovaním. Jeho rozhodnutie však akceptuje. Informovala o tom hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

"Na stretnutí v OECD som si vypočul veľmi povzbudivé slová k tomuto projektu. Aj pri zriaďovaní Komory verejného obstarávania budeme postupovať rovnako ako pri tvorbe novely, otvoríme diskusiu nad rámec zákona a v prospech verejného záujmu," uvádza vo vyhlásení Hlivák.

Na margo novely zákona hovorí, že má zjednodušiť a zrýchliť proces verejného obstarávania na Slovensku, ale taktiež zvýšiť transparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi. "Považujem za dôležité zdôrazniť, že napriek vzniknutej situácii, mi je povzbudením fakt, že prezident mal len dve pripomienky, ktoré sa ale nedotýkajú filozofie a cieľa novely s viac ako stovkou novelizačných bodov," poznamenal Hlivák.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák
Zobraziť galériu (2)
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Podľa neho bude na rozhodnutí zákonodarného zboru, teda Národnej rady SR, ako sa k výhrade prezidenta postaví. Hlivák však verí, že sa novelu podarí uviesť do platnosti čo najskôr. "Aby sme úroveň verejného obstarávania na Slovensku zvýšili a aby sme tento cieľ posilňovali aj ďalšími, na novelu nadväzujúcimi krokmi, medzi ktoré patrí aj spomínané zriadenie Komory verejného obstarávania," skonštatoval Hlivák.

Prezident vetoval novelu zákona o verejnom obstarávaní na základe výnimky, ktorú požadovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Pripomienku vznieslo v rámci medzirezortného pripomienkového konania, tá bola následne zapracovaná.

Viac o téme: Novela zákonaÚVOAndrej KiskaMiroslav Hlivák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu