Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lajčák rokoval so šéfom OBSE: Slovensko čaká náročné predsedníctvo

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Príprava programu a priorít nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v roku 2019, vrátane možnosti užšej spolupráce s parlamentnou dimenziou tejto organizácie, boli hlavné témy dnešného rokovania šéfa slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák s predsedom Parlamentného zhromaždenia OBSE Georgeom Tseretelim.

Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, partneri sa zhodli na tom, že každé predsedníctvo by malo zamerať svoju pozornosť na pomoc najviac postihnutým ľuďom v konfliktných oblastiach. „Slovensko chce zamerať svoje predsedníctvo práve na takýchto ľudí. Chystáme sa klásť dôraz na prevenciu konfliktov v priestore OBSE a na zmierňovanie dôsledkov tých existujúcich,“ uviedol Lajčák. Šéf slovenskej diplomacie zároveň ocenil úlohu PZ OBSE pri pozorovaní volieb.

„Počas nášho predsedníctva v roku 2019 sa uskutočnia viaceré kľúčové voľby, vrátane dvoch na Ukrajine. Úloha Parlamentného zhromaždenia OBSE je nenahraditeľná pri zvyšovaní kredibility pozorovania volieb," dodal Lajčák.

Parlamentné zhromaždenie OBSE je zložené z predstaviteľov národných parlamentov päťdesiatich siedmich účastníckych štátov. Jeho úlohou je okrem monitorovania parlamentných volieb aj podpora, prehlbovanie a usmerňovanie implementácie mechanizmov OBSE v jej účastníckych štátoch.

Viac o téme: PredsedníctvoOBSEMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu